ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε εγρήγορση για τα νέα clusters και για την Ελλάδα

Καθημερινά καταρρίπτονται ρεκόρ στους αριθμούς των κρουσμάτων διεθνώς, ενώ στην Κύπρο καταβάλλεται προσπάθεια διατήρησης της καλής εικόνας

Του Γιάννου Λύτρα

Η αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως, αν και θεωρείτο αναμενόμενη μετά την άρση των μέτρων, σε πολλές χώρες έχει ξεφύγει, ενώ καταρρίπτονται ημερήσια ρεκόρ σε καθημερινή βάση. Η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, ωστόσο, παραμένει σε πολύ καλά επίπεδα, αφού καθημερινά σχεδόν, ανακοινώνεται μονοψήφιος αριθμός κρουσμάτων. Η κατάσταση δεν ξέφυγε από τον έλεγχο των υγειονομικών αρχών, ακόμα κι αν υπήρξαν διακυμάνσεις στον αριθμό των κρουσμάτων το προηγούμενο διάστημα και δημιουργία αλυσίδων μετάδοσης. Παρόμοια εικόνα δημιουργείται και τις τελευταίες μέρες, με το Υπουργείο Υγείας να εκφράζει την έντονη ανησυχία του σε σχέση με την συμπεριφορά των πολιτών και με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

Επιστροφή σε διψήφιο

Μετά την επιτυχία που σημειώθηκε όσον αφορά στον έλεγχο των αλυσίδων μετάδοσης το προηγούμενο διάστημα και τους διαδοχικούς μονοψήφιους αριθμούς που ανακοίνωνε η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, την Πέμπτη επέστρεψε ο διψήφιος αριθμός, με την ανακοίνωση άλλων 10 επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19, με την προσοχή να εστιάζεται στα clusters:

Αλυσίδες μετάδοσης:

- ένα κρούσμα σχετίζεται με την αλυσίδα μετάδοσης τριών ατόμων ήδη επιβεβαιωμένου κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου.
- δύο άτομα σχετίζονται με την αλυσίδα μετάδοσης της γυναίκας από την Βρετανία. Η συγκεκριμένη αλυσίδα μετρά μέχρι την Πέμπτη 16 κρούσματα.
- ένα άτομο είναι συνάδελφος του εργαζόμενου σε εστιατόριο στην παραλιακή περιοχή των Φοινικούδων στην Λάρνακα.

Κώδωνας κινδύνου από Υπουργείο

Το γεγονός ότι έχουν αρχίσει ξανά να πληθύνονται τα κρούσματα που σχετίζονται με αλυσίδες μετάδοσης, έχει σημάνει συναγερμό στο Υπουργείο Υγείας, ενόψει και το γεγονότος ότι σε χώρες του εξωτερικού η κατάσταση έχει ξεφύγει, ιδιαίτερα στις γειτονικές μας. Η αυξητική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων μεταφράζεται από το Υπουργείο ως ελλιπής τήρηση των μέτρων προστασίας εκ μέρους του κοινού, στο επαγγελματικό, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Το μήνυμα προς τους πολίτες είναι ότι η καλή επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, κάτι που ο ίδιος ο Υπουργός, Κωνσταντίνος Ιωάννου, είχε τονίσει και με πρόσφατη ανάρτησή του στο twitter: «Τα παραδείγματα άλλων χωρών πρέπει να μας κτυπούν καμπανάκι ώστε να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής προστασίας και να τηρούμε ευλαβικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ας μην καταστρέψουμε όσα με τόσες θυσίες πετύχαμε».

Καθησυχαστικός ο δρ Καραγιάννης

Κληθείς από την «Κ» να σχολιάσει την επιδημιολογική εικόνα όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες, ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, είπε ότι η κατάσταση δεν είναι εκτός ελέγχου προς το παρόν, ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία του ότι η αλυσίδα μετάδοσης της γυναίκας από την Βρετανία ενδεχομένως να αποδειχθεί μεγαλύτερη. Ερωτηθείς αν θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχία το γεγονός, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι, ενόσω γίνεται η ιχνηλάτηση των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, η κατάσταση θα παραμείνει υπό έλεγχο. Όσον αφορά στις νέες αλυσίδες, η δική του εκτίμηση είναι ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε αναμένεται ότι θα επεκταθεί λίγο ακόμα, προτού τεθεί υπό έλεγχο και ακολουθήσει στην συνέχεια φθίνουσα πορεία.

Στο μικροσκόπιο η Ελλάδα

Η επιδημιολογική εικόνα στην Κύπρο μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή, αν ο έλεγχος στις πύλες εισόδου δεν είναι αποτελεσματικός και αν δεν γίνει σωστή εκτίμηση του κινδύνου. Πλέον, μεγάλη κινητικότητα, όπως πληροφορείται η «Κ», παρουσιάζεται στο Υπουργείο Υγείας σχετικά με το θέμα της Ελλάδας, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων καταρρίπτει σχεδόν καθημερινά ρεκόρ. Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης μαζί με τον καθηγητή Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, Γιώργο Νικολόπουλο, παρακολουθούν στενά την κατάσταση και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους ομόλογούς τους στην Ελλάδα.

Εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας εξετάζεται ακόμα και η υποβάθμιση της Ελλάδας στο προσεχές διάστημα, αν τα μέτρα που λαμβάνονται εκεί δεν αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δεν αποκλείεται η χώρα να τοποθετηθεί σύντομα στην κατηγορία Γ, αν δεν βελτιωθεί η επιδημιολογική της εικόνα το συντομότερο, αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση