ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε λειτουργία μέχρι το τέλος έτους η νέα Μονάδα Αιμοκάθαρσης ΓΝ Πάφου

Οικοδομείται δίπλα από το εκκλησάκι του Νοσοκομείου και αποτελεί επέκταση του κρατικού νοσηλευτηρίου

ΚΥΠΕ

Μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται η λειτουργία της νέας Μονάδας Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, που οικοδομείται δίπλα από το εκκλησάκι του Νοσοκομείου και αποτελεί επέκταση του κρατικού νοσηλευτηρίου, σύμφωνα με τον Δρ. Λάκη Γιουκκά, Διευθυντή της Νεφρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πάφου.

Ο Δρ. Γιουκκάς σημείωσε πως το κτίριο της νέας Μονάδας Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου αναμένεται να εξοπλιστεί και να ξεκινήσει περί τα τέλη του χρόνου. Σύμφωνα με τον Δρ. Γιουκκά στον εξοπλισμό συμπεριλαμβάνονται οι μηχανές αιμοκάθαρσης, το νέο σύστημα παραγωγής νερού που διοχετεύεται στις μηχανές αιμοκάθαρσης, τα πάνελ των σταθμών αιμοκάθαρσης, τα κρεβάτια, οι καρέκλες αιμοκάθαρσης και όλος ο εξοπλισμός που χρειάζεται να ξεκινήσει να εργάζεται όπως μόνιτορ, απειδινωτές και ηλεκτροκαρδιογραφήματα.

Ο Δρ. Γιουκκάς σημείωσε  στο ΚΥΠΕ πως η κατασκευή της νέας Μονάδας Αιμοκάθαρσης του ΓΝ Πάφου γίνεται βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών και έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει μέχρι και 27 σταθμούς αιμοκάθαρσης αναλόγως και με τις ανάγκες της Επαρχίας Πάφου.

Εκτός, είπε, από την κανονική Μονάδα Αιμοκάθαρσης, η νέα Μονάδα θα διαθέτει ξεχωριστή Μονάδα Αιμοκάθαρσης για τους οροθετικούς ασθενείς (φορείς Ηπατίτιδας Β) το λεγόμενο yellow unit το οποίο σήμερα, όπως είπε, δεν διαθέτουν, και ασθενείς από την Πάφο μεταβαίνουν τρεις φορές την εβδομάδα στη Λευκωσία και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Οι ανάγκες της Επαρχίας Πάφου με αυτή την Μονάδα είναι εξασφαλισμένες για τουλάχιστον 15 χρόνια βάσει του προγραμματισμού που έγινε.

Ενδεικτικά είπε πως στο ισόγειο του κτηρίου θα δημιουργηθεί άνετος χώρος υποδοχής και εγγραφής των ασθενών, εξεταστήρια/ιατρεία, τέσσερις σταθμοί αιμοκάθαρσης βραχείας νοσηλείας, δύο σταθμοί αιμοκάθαρσης ατόμων με μολυσματικές ασθένειες (Yellow Unit) με ξεχωριστή διακριτική είσοδο, τα αποδυτήρια του προσωπικού και βοηθητικοί χώροι.

Ακόμη, συνέχισε, στον πρώτο όροφο θα δημιουργηθούν 27 σταθμοί νοσηλείας, τα αποδυτήρια και καθιστικό για τους ασθενείς και βοηθητικοί χώροι, ενώ στον δεύτερο όροφο θα δημιουργηθεί δωμάτιο ανάπαυσης του εφημερεύοντος ιατρού και άλλοι χώροι.

Ολόκληρο το κτήριο είναι σχεδιασμένο για εύκολη πρόσβαση ατόμων με αναπηρίες κατέληξε. Στόχος του Έργου, συνέχισε, είναι η επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αιμοκαθαριζόμενοι της Επαρχίας Πάφου και αναμένεται ότι με το Έργο αυτό θα εκλείψει η ταλαιπωρία στην οποία υπόκεινται οι πάσχοντες πολίτες.

Ο Δρ Γιουκάς σημείωσε πως η νέα Μονάδα Αιμοκάθαρσης θα διαθέτει και θάλαμο θηλασμού. Επιπλέον συνέχισε η Μονάδα Αιμοκάθαρσης θα στεγάζει και θάλαμο περιτοναϊκής κάθαρσης.

Ακόμη θα διαθέτει αίθουσα μικρού χειρουργείου για την διενέργεια μικρών επεμβάσεων, ενώ σκέψεις, όπως είπε, γίνονται όπως καρδιοχειρούργος επισκέπτεται στο μικρό χειρουργείο για σχετικές επιβλέψεις.

Ερωτηθείς σχετικά ο Δρ. Γιουκκάς ανέφερε πως αυτή τη στιγμή η Μονάδα Αιμοκάθαρσης του ΓΝ Πάφου εξυπηρετεί 70 ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα. Υπάρχει συνέχισε, συνεχής αύξηση του αριθμού των ασθενών στο τελικό στάδιο χρόνιας νεφρικής νόσου της τάξης με βάση τα στατιστικά στοιχεία 10%- 15% αύξηση.

Στο επίκεντρο του σχεδιασμού της νέας Μονάδας, πρόσθεσε, είναι η παροχή προς τους ασθενείς, ψηλής ποιότητας νοσηλεία, σε ένα σύγχρονο και άρτια μελετημένο από όλες τις απόψεις, περιβάλλον.

Επιπρόσθετα ο Δρ. Γιουκκάς ανέφερε πως κύρια αιτία της νεφρικής ανεπάρκειας είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, ο οποίος έχει καταστεί πλέον πανδημία. Είπε ακόμη πως οι μισοί ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση είναι διαβητικοί. Πρόσθεσε ακόμη πως η δεύτερη αιτία είναι η υπέρταση, που επίσης βλάπτει τα νεφρά και τρίτη αιτία είναι η κληρονομικότητα.

Τέλος αναφέρθηκε και στην κυστική μυελική νόσο των νεφρών που πρόκειται, όπως είπε, για κληρονομική νόσο που παρατηρείται μόνο στην Πάφο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση