ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άλλα 17 κρούσματα σε 804 δειγματοληψίες - Ένας ακόμη θάνατος

Στο σύνολο τα κρούσματα έφτασαν τα 633 με ακόμη ένα θάνατο με τελική αιτία τον ιό

Newsroom K

Άλλα 17 νέα κρούσματα σε 804 διαγνώσεις ανακοίνωσε η επιδημιολογική ομάδα του Υπουργείου Υγείας την Κυριακή (12/04). Συγκεκριμένα, 10 εντοπίστηκαν από από ιχνηλάτηση και 6 των οποίων το ιστορικό διερευνάται Σύνολο 633 κρούσματα σε 17923 συνολικά εργαστηριακές αναλύσεις. Τα 482 προέρχονται από επαφές. Τα 482 προέρχονται από επαφές. Δόθηκαν σήμερα 4 εξιτήρια από το ΓΝ Αμμοχώστου.Επίσης ένας ακόμη θάνατος σημειώθηκε και πρόκειται για ασθενή 82 ετών, με τελική αιτία θανάτου την νόσο COVID-19. Είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.

Στο μεταξύ στα κατεχόμενα τα κρούσματα παραμένουν στα 99 ενώ τρία πρόσωπα έχασαν την ζωή τους.

Εξάλλου, άρχισαν το Σάββατο και οι δειγματοληψίες που αφορούν σε 20 χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού, δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και της Εθνικής Φρουράς για COVID-19, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 20 μέρες. Γίνεται σε παγκύπρια βάση, σε συνεργασία με ιδιωτικά εργαστήρια που πληρούν τα κριτήρια που έχει καθορίσει το Υπουργείο Υγείας.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

20:44 - Πέντε εξιτήρια δόθηκαν στο Νοσοκομείο Αναφοράς

20:37 - Φυλακτού: Προσπάθεια ικανοποίησης των αιτημάτων των τ/κ

20:17 - Διανομή πανεπιστημιακών συγγραμμάτων κατ' οίκον και στην Κύπρο

19:18 - Στα σημερινά κρούσματα περιλαμβάνεται και ένα άτομο σε υπεραγορά της Λευκωσίας. Στην συγκεκριμένη υπεραγορά έχουν εντοπιστεί άλλα τρία επιβεβαιωμένα περιστατικά. Το άτομο που επιβεβαιώθηκε σήμερα ήταν επαφή των άλλων τριών, τα οποία εντοπίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες

19:15 - Αποκλειστική δήλωση στην «Κ» του Μ. Ακιντζί

18:00 - Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με νέα περιστατικά της νόσου COVID-19

Λεόντιος Κωστρίκης, Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 17 από σύνολο 804 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:
• 10 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών,
• 1 άτομο από 148 εργαστηριακές διαγνώσεις που εμπίπτουν στη διενέργεια της μελέτης των 20,000 επαγγελματιών, και
• 6 άτομα, των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 633 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).

Σε σχέση με τα περιστατικά που δηλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες ως υπό διερεύνηση, βρέθηκε σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα για οκτώ εξ αυτών. Για άλλα εννέα συνεχίζεται η διερεύνηση.

Να αναφέρουμε επίσης ότι τα 633 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 17,923 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και τα Μικροβιολογικά Τμήματα των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ και από ιδιωτικά εργαστήρια. Τα 482 από τα 633 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. Θέλω να σημειώσω ότι 65 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.

Τα κρούσματα των τελευταίων 24ωρών αποτυπώνουν την πτωτική τάση στην οποία αναφερθήκαμε τις προηγούμενες ημέρες. Η ένδειξη αυτή ενισχύει την αισιοδοξία της επιστημονικής ομάδας για την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής που ακολουθούμε. Δεν θα κουραστούμε να σας ευχαριστούμε γιατί τα αποτελέσματα που βλέπουμε οφείλονται στη δική σας συμβολή.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε τα ευρήματα της διευρυμένης δειγματοληψίας ανάμεσα στον πληθυσμό, η οποία θα μας επιτρέψει να γνωρίζουμε την έκταση της διασποράς του ιού. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η εικόνα που θα σχηματιστεί δεν θα ανατρέπει την πεποίθηση ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.

Από αύριο εισερχόμαστε στη Μεγάλη Εβδομάδα και αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για μετακινήσεις. Απευθύνουμε έκκληση προς όλους να παίρνουν μέτρα αυτοπροστασίας και να περιορίσουν τις επαφές στο ελάχιστο. Να μην ξεχνάτε ότι ανάμεσά μας υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς, που μεταδίδουν τον ιό πολύ εύκολα χωρίς να το γνωρίζουν. Μην θεωρείτε ως δεδομένο αυτό που φαίνεται ότι επιτυγχάνουμε. Μην ρισκάρετε την υγεία σας. Μην θέσετε σε κίνδυνο την υγεία αγαπημένων σας ανθρώπων. Μείνετε στο σπίτι σας.

Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ

Χθες βράδυ, κατέληξε στο νοσοκομείο αναφοράς μια ασθενής, 82 ετών, με βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό. Η τελική αιτία θανάτου είναι η νόσος COVID-19. Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς στον ιό SARS-CoV-2 ανέρχεται σε 16, ενώ οι θάνατοι με τελική αιτία θανάτου τη νόσο COVID-19 είναι 11, εφτά άντρες και τέσσερις γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 69 έτη.

Επιπρόσθετα, με βάση τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 25 άτομα, τρία εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκαν επίσης τέσσερα εξιτήρια. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά οκτώ ασθενείς, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και έξι στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Επίσης, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύονται πέντε επιπλέον ασθενείς, οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκτός αναπνευστήρα. Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ είναι προς το παρόν κρίσιμη αλλά σταθερή. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η θετική εικόνα στην οποία αναφερθήκαμε και τις προηγούμενες μέρες, φαίνεται να συνεχίζεται. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να επανέλθουμε στο θέμα της προστασίας των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων. Χθες το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε ειδικές οδηγίες για την προφύλαξη των ατόμων που διαμένουν σε Στέγες Αναπήρων και Ηλικιωμένων. Οι οδηγίες αυτές αφορούν τόσο τον τρόπο νοσηλείας ή φιλοξενίας αυτών των ατόμων όσο και ειδικά αυστηρά μέτρα για τους εργαζόμενους. Εννοείται φυσικά ότι περιλαμβάνουν και την καθολική απαγόρευση του επισκεπτηρίου εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις που αναγράφονται ρητά.

Ευτυχώς στην Κύπρο σε αντίθεση με άλλες χώρες έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να προστατεύσουμε αυτές τις ειδικές ομάδες του πληθυσμού. Σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, όπου ο ιός έχει στην κυριολεξία θερίσει τους οίκους ευγηρίας. Στην αποτυχία αυτή αυτών των χωρών αποδίδεται και ο πολύ μεγάλος αριθμός θανάτων καθώς και ο μεγάλος μέσος όρος ηλικίας των θανόντων. Γνωρίζω ότι σαν κοινωνία τρέφουμε μεγάλη αγάπη και φροντίδα στους παππούδες και τις γιαγιάδες. Ακριβώς όμως επειδή τους αγαπάμε, μένουμε μακριά τους.

Το ίδιο ισχύει και για τα ήθη και έθιμά μας. Σήμερα μπαίνουμε στη Μεγάλη Βδομάδα. Θα είναι μια διαφορετική Μεγάλη Εβδομάδα. Το επίκεντρο της θρησκείας μας και αυτό το οποίο κυρίως το Πάσχα και η Ανάσταση πρεσβεύουν είναι η νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο. Αυτή είναι και η προσπάθεια που κάνουμε σήμερα σαν κοινωνία απέναντι στην πανδημία. Να νικήσει η ζωή τον θάνατο. Μέχρι στιγμής πάμε καλά. Ας συνεχίσουμε έτσι.

17:28 - 

15:08 - Χιλιάδες αιτήσεις με λανθασμένα στοιχεία στο Υπουργείο Εργασίας

15:07 - 24 οι ασθενείς του κορωνοϊού στο ΓΝ Λεμεσού

14:10 - ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Προσπάθειες επίλυσης προβλημάτων για τους εγκλωβισμένους

13:47 - ΓΝ Πάφου: Στον θάλαμο υπόπτων περιστατικών 88χρονος

13:33 - Σε εξετάσεις υποβάλλεται το προσωπικό του ΓΝ Λάρνακας

13:20 - Κρούσματα σε γηροκομεία, λέει το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας

12:35 - Την επόμενη βδομάδα η τρίτη παρτίδα μάσκες από την Κίνα

11:21 - Κεκλεισμένων των θυρών οι εκκλησίες την Κυριακή των Βαΐων

Στο πνεύμα των μέτρων που έχουν ληφθεί για τις συναθροίσεις εισήλθε στην Άγια και Μεγάλη Εβδομάδα η Εκκλησία της Κύπρου. Στην Αρχιεπισκοπική περιφέρεια οι Εκκλησίες πραγματοποίησαν την Θεία Λειτουργία της εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα με κλειστές τις θήρες των ναών. Οι φωτογραφίες που εξασφάλισε η «Κ» είναι από τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία. Όπως φαίνεται εντός του Ναού βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος και άλλοι πέντε κληρικοί. Ο Μακαριώτατος εκκλησιάστηκε, διάβασε το Ευαγγέλιο του Όρθρου και την Ευχή των Βαΐων, έτσι όπως επιτάσσει η Κυπριακή παράδοση.

Σύμφωνα με την Αστυνομία η συντριπτική πλειοψηφία των πιστών πειθάρχησε με τα μέτρα για τις συναθροίσεις σε Εκκλησίες. Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε μια περίπτωση σε Εκκλησία στην Περιστερώνα. Επτά ηλικιωμένοι μετέβησαν στην Εκκλησία με αποτέλεσμα η Αστυνομία να μεταβεί στο σημείο. Μετά από υποδείξεις των αστυνομικών οργάνων οι πέντε αποχώρησαν ενώ οι άλλοι δυο αρνήθηκαν με αποτέλεσμα να καταγγελθούν από τους Αστυνομικούς.

11:15 - ΕΕ και Κύπρος επιστρατεύουν έρευνα και καινοτομία για αντιμετώπιση της πανδημίας

10:45 - Δεν δέχεται νέα περιστατικά το Απολλώνειο

Κλειστό στην εισαγωγή νέων περιστατικών φαίνεται να είναι ο Απολλώνειο Νοσοκομείο. Σύμφωνα με την ενημέρωση που δίνει το τηλεφωνικό κέντρο του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου από την Κυριακή δεν γίνονται νέες εισαγωγές ασθενών. Όπως αναφέρεται η ιδιωτική κλινική δεν θα δέχεται νέους ασθενείς για δυο μέρες επειδή πραγματοποιείται απολύμανση. Ωστόσο δεν έχουν διευκρινιστεί οι λόγοι που επέβαλαν την απολύμανση του νοσηλευτηρίου.

10:37 - Τέσσερα ύποπτα περιστατικά νοσηλεύονται στο ΓΝ Πάφου

09:28 - Κατέληξε ηλικιωμένη στο ΓΝ Αμμοχώστου

08:00 - Έλεγχοι και καταγγελίες

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έδωσε στην δημοσιότητα η Αστυνομία, το Σάββατο 11 Απριλίου, μεταξύ των ωρών 18:00 και 06:00, πραγματοποιήθηκαν παγκύπρια 942 έλεγχοι σε υποστατικά, χωρίς να προκύψει οποιαδήποτε καταγγελία. Ωστόσο, μεταξύ των ιδίων ωρών, τα μέλη της Αστυνομίας πραγματοποίησαν 4518 έλεγχους για την διακίνηση πεζών και οδηγών παγκύπρια, καταγγέλλοντας 111 άτομα. 


Τα στατιστικά όπως φαίνονται στον παρακάτω πίνακα, δείχνουν την σαφή φθίνουσα πορεία που διαγράφει η καμπύλη των κρουσμάτων στην Κύπρο. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «υπάρχει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των μέτρων και της άρσης των μέτρων. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο ο ιός παραμένει χωρίς θεραπεία, το κύριο καθήκον μας είναι η διαφύλαξη της υγείας του λαού και των συστημάτων υγείας», όπως ανέφερε ο Δρ Μάριος Λοΐζου το απόγευμα του Σαββάτου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Δρομολογεί διώξεις η Ερευνητική

«Προς την Επιτροπή Διερεύνησης: πριν κάνετε οτιδήποτε εναντίον των οποιονδήποτε παρανομούντων ρωτείστε ...»
ΑΚΑ  |  09:46

Δρομολογεί διώξεις η Ερευνητική

«Προς την Επιτροπή Διερεύνησης: πριν κάνετε οτιδήποτε εναντίον των οποιονδήποτε παρανομούντων ρωτείστε ...»
ΑΚΑ  |  09:45

Γυμναστήριο άνοιξε παρά τα μέτρα - Περίπτερο σέρβιρε σε πελάτες

«Αυτό το γυμναστήριο είναι το Olympia στον Άγιο Αθανάσιο σε γειτονιά. Έχει πολλές μέρες που άνοιξε, ...»
Dmitiry  |  21:17

Σε χαμηλό βαρομετρικό οι πολιτικοί αρχηγοί

«Δηλαδή, όλοι οι ΄πολιτικοί΄μας για τη χωματερή. »
ΑΚΑ  |  22:38

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση