ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αποκλειστική δήλωση στην «Κ» του Μ. Ακιντζί

H τ/κ κοινότητα χρειάζεται επείγουσα στήριξη τόσο σε οικονομικό όσο και σε υγειονομικό επίπεδο, ανέφερε στην δήλωση του

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αποκλειστική δήλωση για την έντυπη «Κ» έκανε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, την περασμένη Παρασκευή (10/4), τονίζοντας σε αυτή ότι η τ/κ κοινότητα χρειάζεται επείγουσα στήριξη τόσο σε οικονομικό όσο και σε υγειονομικό επίπεδο. Ο κ. Ακιντζί σημείωσε στην αποκλειστική του δήλωση ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντατικοποιήσουν την επικοινωνία, τη συνεργασία, και την αλληλεγγύη μέσω της κοινής τεχνικής επιτροπής για την Υγεία και τόνισε ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Εν τω μεταξύ το Σάββατο 11 Απριλίου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απάντησε θετικά στο αίτημα του κ. Ακιντζί για αποστολή φαρμάκων και προστατευτικού υλικού. Η αποστολή της βοήθειας αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα

Ολόκληρη η δήλωση Μ. Ακιντζί

«Βρισκόμαστε εδώ και αρκετούς μήνες, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, αντιμέτωποι με την επιδημία του κορωνοϊού που εντατικοποιείται συνεχώς. Πλέον έχει γίνει σαφές σε όλους ότι αυτός ο θανατηφόρος ιός δεν γνωρίζει σύνορα, δεν κάνει διάκριση μεταξύ πλουσίων και φτωχών, ισχυρών ή αδύναμων. Ως ανθρωπότητα αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη απειλή. Από την πρώτη στιγμή που κατανοήσαμε αυτή την πραγματικότητα, βλέποντας ότι το νησί μας κινδυνεύει στο σύνολό του, κάλεσα τον κ. Αναστασιάδη. Όπως θα θυμάστε, στις 3 Φεβρουαρίου, εξασφαλίσαμε τη σύγκληση της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία στο Λήδρα Πάλας. Δεδομένου ότι ο ιός δεν είχε εμφανιστεί ακόμη στο νησί μας, αποφασίστηκε ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα στις περιοχές των αεροδρομίων και στα λιμάνια και στις δύο πλευρές. Επιπλέον, υπογραμμίστηκε η σημασία της συνεχούς επαφής της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας. Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, ο ιός έφτασε στο νησί μας παρά τα μέτρα που επιχειρήθηκαν να ληφθούν. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, ήταν απαραίτητο να κλείσουμε τις πύλες του νησιού στον έξω κόσμο όσο το δυνατόν καλύτερα και να εφαρμόσουμε τις μέγιστες συνθήκες απομόνωσης στο εσωτερικό. Αυτό εφαρμόστηκε σε κάποιο βαθμό σε Βορρά και Νότο, αν και όχι εντατικά. Εγώ θα προτιμούσα ορισμένες αποφάσεις να λαμβανόταν νωρίτερα και να ήταν πιο περιεκτικές. Αλλά τα μέτρα λήφθηκαν, έστω και αποσπασματικά.

Πρέπει, επίσης, να επισημάνουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων μας, ακολουθεί τις εκκλήσεις μας για «παραμονή στο σπίτι». Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν αντιμετωπίζουμε σήμερα το χειρότερο σενάριο σε ολόκληρη την Κύπρο. Ωστόσο, 14 ζωές χάθηκαν στον Νότο και 3 στον Βορρά. Ελπίζω ότι αυτός ο αριθμός δεν θα αυξηθεί και μοιράζομαι τον πόνο των συγγενών τους. Εκτός αυτού, θα ήθελα να τονίσω την ισχυρή πεποίθησή μου ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουμε στον αγώνα κατά της επιδημίας. Η υπόθεση δεν έχει λήξει στην Κύπρο. Παρόλο που επί του παρόντος η κατάσταση δεν είναι εκτός ελέγχου, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ας μην πανικοβληθούμε, αλλά ας συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να εντατικοποιήσουμε την επικοινωνία, τη συνεργασία, και την αλληλεγγύη μέσω της κοινής τεχνικής επιτροπής για την Υγεία μεταξύ των δύο πλευρών. Υπό αυτή την έννοια, υπάρχει συνεχής επικοινωνία μεταξύ των επαγγελματιών του τομέα της υγείας, και μεταξύ των φίλων μου στην Προεδρία και των υπαλλήλων στο Γραφείο του κ. Αναστασιάδη. Όσο είναι απαραίτητο, θα συνεχίσω να έρχομαι σε επαφή με τον κ. Αναστασιάδη όπως και πριν. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν πολλά μαθήματα που αυτή η επιδημία σίγουρα θα μας διδάξει. Αλλά τώρα, ως κοινότητες, θα πρέπει να εστιάσουμε στην ‘επιβίωση’, στο να σταθούμε όρθιοι. Ως κοινότητες του νησιού, πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι ξεχωριστά, στο εσωτερικό των κοινοτήτων μας και να ενεργούμε αλληλέγγυα στις μεταξύ μας σχέσεις.

Όπως είναι γνωστό, έγραψα επιστολές σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς με την ιδιότητα του εκλεγμένου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων. Είναι προφανές ότι ο τουρκοκυπριακός λαός, ο οποίος έχει περιορισμένη πρόσβαση σε διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τους γνωστούς λόγους, χρειάζεται επείγουσα στήριξη, κυρίως στον τομέα της υγείας και της οικονομίας. Σε μια τέτοια περίοδο, θέλω να πιστεύω ότι αυτά τα θεσμικά όργανα θα εισακούσουν τους Τουρκοκύπριους και θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Ειλικρινά ελπίζω ότι όλη η ανθρωπότητα και όλοι οι άνθρωποι που ζουν στο νησί μας θα απαλλαγούν από αυτή τη μεγάλη καταστροφή με τις λιγότερες δυνατές απώλειες».

 ΕΝΤΥΠΗ «Κ»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X