ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε ύφεση τα μεγάλα clusters, έγνοια τα σχολεία

Στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου οι αλυσίδες μετάδοσης ανέρχονται στις επτά και αριθμούν 129 κρούσματα

Του Γιάννου Λύτρα

Άλλα δύο περιστατικά προστέθηκαν στην αλυσίδα μετάδοσης της νόσου COVID-19 που ξεκίνησε από την ποδοσφαιρική ομάδα του ΑΣΙΛ Λύσης. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες αλυσίδες στον χώρο του ποδοσφαίρου, αυτή της Νέας Σαλαμίνας και του Εθνικού Άχνας, την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου δεν έχουν επιμηκυνθεί περαιτέρω, βάσει της ανακοίνωσης του Υπουργείου Υγείας. Αυτή την φορά, όμως, προέκυψαν 10 επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού που αφορούν άτομα τα οποία υποβλήθηκαν σε έλεγχο στα αεροδρόμια κατά την άφιξή τους στην Κύπρο. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί και οι αρχές έχουν την προσοχή τους στραμμένη και στα σχολεία, όπου το προηγούμενο διάστημα είχαν καταγραφεί περιστατικά COVID-19.

Μικρός είναι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών που συνδέονται με τις μεγάλες αλυσίδες του Εθνικού Άχνας και της Νέας Σαλαμίνας τις τελευταίες μέρες, ήταν η διαπίστωση του δρος Πέτρου Καραγιάννη στην «Κ». Ωστόσο, ο ίδιος προτιμά να περιμένει ακόμα μερικές μέρες, ώστε να διαφανεί αν θα προκύψει οποιαδήποτε έκπληξη που να αφορά τα συγκεκριμένα clusters. Όσον αφορά στην Λεμεσό, δεν φαίνεται ότι υπάρχει κάτι σοβαρό, πέραν της αλυσίδας που δημιουργήθηκε εξαιτίας δύο Τσέχων υπηκόων που έφτασαν στην Κύπρο για εκπαίδευση σε εταιρεία.

Την ίδια ώρα, επίφοβη είναι η περίπτωση του ΑΣΙΛ Λύσης, όπου επίσης εντοπίστηκαν κρούσματα, με άλλα δύο να προστίθενται στην λίστα την Δευτέρα. Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι παράγοντας της ομάδας επαγγέλλεται αστυνομικός, με τις επαφές του να είναι πολυάριθμες, εξ ου και το γεγονός ότι μέλη της Αστυνομίας στην επαρχία Αμμοχώστου βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό.

Σε ήπιους τόνους εκφράζονται οι ανησυχίες σε σχέση με τα κρούσματα που παρατηρούνται στα σχολεία, με την εικόνα να είναι ξεκάθαρη για το Υπουργείο Παιδείας

Αλυσίδες σε Λάρνακα/Αμμόχωστο

Στις επτά ανήλθαν οι αλυσίδες μετάδοσης του ιού σε Λάρνακα και Αμμόχωστο με 129 κρούσματα. Η μεγαλύτερη αλυσίδα αφορά τον Εθνικό Άχνας που αριθμεί 43 άτομα, ενώ η αλυσίδα της Νέας Σαλαμίνας 25 άτομα.

Επίσης η αλυσίδα που έχει συνδεθεί με την Μητρόπολη Κιτίου αριθμεί 25 άτομα εκ των οποίων τα 6 είναι από την Μητρόπολη Κιτίου.

Έντεκα κρούσματα αριθμεί η αλυσίδα του ΑΣΙΛ Λύσης, εννέα η αλυσίδα παραλιακού ξενοδοχείου στον παραλιακό δρόμο Λάρνακας – Βορόκληνης και οκτώ άτομα η αλυσίδα εστιατορίου που βρίσκεται στην παραλία των Φοινικούδων.

Ακόμα οκτώ κρούσματα αριθμεί η αλυσίδα η οποία συνδέθηκε με τις δυο νοσηλεύτριες του Ενδοσκοπικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας.

Μετάδοση εκτός σχολείων

Το τελευταίο διάστημα κρούσματα κορωνοϊού σημειώθηκαν και στα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης, με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, αλλά και το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, να εκφράζουν κάποιες ανησυχίες, μέχρι στιγμής σε ήπιους τόνους. Αυτό το επιτρέπουν και τα στοιχεία τα οποία φτάνουν από το Υπουργείο Υγείας σε σχέση με το πώς έγινε η μετάδοση του ιού στους μαθητές. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην «Κ» ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης, Κυπριανός Λούης, πλέον υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα όσον αφορά τα κρούσματα που αφορούν μαθητές. Συγκεκριμένα, μέχρι μεσημέρι της Δευτέρας, η γεωγραφική κατανομή ήταν ως εξής:

- Λάρνακα/Αμμόχωστος: 4 περιστατικά
- Λεμεσός: 7 περιστατικά
- Πάφος: 1 περιστατικό

Όπως είπε ο κ. Λούης, είναι επιβεβαιωμένο ότι τα πιο πάνω στοιχεία δεν καταδεικνύουν επιμόλυνση εντός του χώρου των σχολείων, δηλαδή από μαθητή σε μαθητή, άρα τα κρούσματα είναι εξωγενή. Μάλιστα, οι διευθυντές των σχολείων φαίνεται ότι συμπεριφέρονται με μεγάλη υπευθυνότητα, τόσο στην διαδικασία της επιβεβαίωσης κρουσμάτων, όσο και σε αυτή της ιχνηλάτησης. Με ανάλογο αίσθημα ευθύνης διαχειρίζονται και τις περαιτέρω ενέργειες που ακολουθούν σχετικά με την ανάγκη παραμονής σε αυτοπεριορισμό μερίδας μαθητών. Σε σχέση με την παράδοση του μαθήματος στους μαθητές που θα βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό, ο κ. Λούης είπε ότι γίνεται με την μέθοδο της ασύγχρονης εκπαίδευσης, ενώ εφαρμόζεται και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και ενίσχυση των παιδιών.

Παράλληλα με τα πιο πάνω, οι Σχολικές Εφορείες ανταποκρίνονται αμέσως όταν χρειάζεται απολύμανση ένα σχολείο στο οποίο εντοπίζεται επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19.

Προσπάθεια για τάξη

Αν και ο χώρος του σχολείου θεωρείται από τους αρμόδιους ασφαλής σε μεγάλο βαθμό, πολλά είναι τα ερωτήματα που πλανώνται σχετικά με την τάξη ως προς την τήρηση των πρωτοκόλλων, ακόμα και κατά την ώρα άφιξης και αναχώρησης των μαθητών. Όπως είπε ο κ. Λούης, σε αυτές τις περιπτώσεις, θα ενεργοποιούνται οι υπεύθυνοι καθηγητές των τμημάτων, καθώς και οι φρουροί ασφαλείας των σχολείων, οι οποίοι θα επιβλέπουν την είσοδο και την έξοδο των μαθητών, με στόχο να τηρείται στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Εξωτερικές δραστηριότητες

Με προσοχή παρατηρούν οι ειδικοί το θέμα των σχολείων, καθώς μέχρι και την Δευτέρα, τα κρούσματα που είχαν καταγραφεί σε αυτά ανέρχονταν στα 12. Μέχρι στιγμής, βέβαια, παρατηρείται ότι δεν υπάρχει μετάδοση του ιού εντός των σχολείων, γεγονός που καταδεικνύει ότι η εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων εντός τους γίνεται σε ικανοποιητικό βαθμό. Αυτό που ανησυχεί τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής είναι οι δραστηριότητες των παιδιών τα απογεύματα και δη οι αθλητικές. Πληροφορίες της «Κ» που προηγουμένως έφτασαν στην επιστημονική ομάδα κάνουν λόγο για πέντε μαθητές οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό και όλους συνδέει η ίδια αθλητική δραστηριότητα. Σε αυτή την περίπτωση, η προσοχή εστιάζεται στα αποδυτήρια και στα ντους που χρησιμοποιούσαν τα παιδιά και κατά πόσο υπήρχε οποιαδήποτε επίβλεψη τήρησης των πρωτοκόλλων.

Αλλαγή στάσης

Το προηγούμενο διάστημα, εξαιτίας και των πολύ ψηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνταν στην Κύπρο, το Υπουργείο Παιδείας αναγκάστηκε να αναβάλει την έναρξη της σχολικής χρονιάς κι ένας από τους λόγους ήταν η υποχρέωση των μαθητών της Μέσης Εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών να φορούν την προστατευτική μάσκα. Τόσο οι μαθητές, όσο και οι οργανωμένοι γονείς, είχαν εκφράσει την ανησυχία τους και ζήτησαν όπως επιτραπεί η προσωρινή αφαίρεση της μάσκας κατά την διάρκεια της ημέρας, εάν και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν. Πλέον, όμως, όπως είπε ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, στην «Κ», τα δεδομένα είναι διαφορετικά, με τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού να κάνουν την εμφάνισή τους στα σχολεία και δεκάδες μαθητές να βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό. Τώρα αναμένουν τυχόν νέες οδηγίες από τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας, αναφορικά με την χρήση της μάσκας ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

Το πολιτικό απόθεμα τελειώνει στον ΔΗΣΥ

«"Η απουσία ελπίδας, η έλλειψη στρατηγικής και το αφήγημα του παρελθόντος" και προσθέτω, και τα σκάνδαλα ...»
ΑΚΑ  |  10:43

Τι φέρνει η επίσκεψη Μπορέλ

«Ζοζέπ Μπορέλ, ένας φοβιτσιασμένος και καλοπληρωμένος υπάλληλος της ΕΕ που στο άκουσμα και μόνο του ονόματος ...»
ΑΚΑ  |  10:40

Οι απαντήσεις του Προέδρου για τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες

«Πότε επιτέλους θα αντιληφθεί ο πρόεδρος της ΚΔ ότι ξεπέρασε κάποια όρια και ότι είναι ώρα να παραιτηθεί, ...»
ΑΚΑ  |  20:16

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«πραγματικα γιατι δεν καταδικαζουν καποιο σε φυλακιση . ειναι εγλημα εναντια στην ανθρωποτητα αυτο »
chris  |  10:45

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση