ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σκέψεις για ειδικό καθεστώς στην Λεμεσό

Προβλήματα στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον δεικνύουν τα στοιχεία, ενώ κρούσματα βρέθηκαν και σε μαθητές

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας την Τρίτη, σε σχέση με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 που προέκυψαν, κτύπησαν καμπανάκι κινδύνου, μετά την συγκρατημένη αισιοδοξία που επικρατούσε τις προηγούμενες μέρες. Η Λεμεσός έφτασε το 0.96% όσον αφορά το ποσοστό θετικότητας των εξετάσεων ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, σε σύγκριση με το προηγούμενο ποσοστό που κυμαινόταν σταθερά γύρω από το 0.5% για αρκετές μέρες. Παράλληλα, όπως προκύπτει από πληροφορίες της «Κ», ο προβληματισμός του Υπουργού, Κωνσταντίνου Ιωάννου, ήταν εμφανής, ακόμα και για τα σχολεία, αφού την Τρίτη εντοπίστηκαν περιστατικά που αφορούσαν, τόσο μαθητές, όσο και τους γονείς τους.

Σε ειδικό καθεστώς;

Για την πόλη και επαρχία Λεμεσού, η οποία εξ αρχής φάνηκε ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα όσον αφορά στο αυξημένο ποσοστό θετικότητας, οι αρμόδιοι τηρούσαν επιφυλακτική στάση, με τις δηλώσεις τους να προσανατολίζονται στο ότι οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής πρέπει να τηρούν πιο ευλαβικά τα μέτρα περιορισμού του ιού. Ωστόσο, η καλή επιδημιολογική εικόνα δεν προέκρινε την λήψη ειδικών μέτρων κατά την αποκλιμάκωση.

Μετά τα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, πηγές από το Υπουργείο Υγείας, δεν απέκλεισαν, μιλώντας στην «Κ», η Λεμεσός να τεθεί ξανά υπό ειδικό καθεστώς, με την λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα, κάτι που φάνηκε ότι απέδωσε τα επιθυμητά αποτελέσματα τους προηγούμενους μήνες. Το ενδεχόμενο που είναι ανοιχτό είναι όπως η αποκλιμάκωση γίνει με ακόμα πιο αργά βήματα, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες πόλεις και επαρχίες.

Περιστατικά σε σχολεία

Βάσει των ευρημάτων σε σημεία διενέργειας rapid tests στην Λεμεσό, σύμφωνα με πληροφόρηση της «Κ», εντοπίστηκαν επιβεβαιωμένα περιστατικά του νέου κορωνοϊού, που αφορούν σε μαθητές Δημοτικού και τους γονείς τους. Ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», αναφέρουν ότι ο Υπουργός Υγείας εμφανίστηκε αρκετά επιφυλακτικός την Δευτέρα, στην τηλεδιάσκεψη με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, αναφορικά με την αποκλιμάκωση γενικότερα, καθώς και για την επιστροφή των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων στα θρανία. Βάσει του πλάνου, μέχρι στιγμής, αναμένεται ότι θα επιστρέψουν από την 1η Μαρτίου οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου και μια βδομάδα αργότερα, οι μαθητές των Γυμνασίων.

Οικογένειες και επιχειρήσεις

Το πρόβλημα της μετάδοσης του νέου κορωνοϊού στο οικογενειακό περιβάλλον και στο επαγγελματικό, συνεχίζει να υφίσταται, παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που είναι σε ισχύ. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει ενώπιόν της η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, αναφορικά με τις ενδοοικογενειακές μεταδόσεις, προκύπτει ότι υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες μέχρι και τρία μέλη της ίδιας οικογένειας νόσησαν σχεδόν ταυτόχρονα και εισήχθησαν στο νοσοκομείο.

Πηγή από την επιστημονική ομάδα δεν απέκλεισε το γεγονός οι μεταδόσεις του ιού σε επιχειρήσεις να συνδέονται με το οικογενειακό περιβάλλον θετικών στον ιό ατόμων. Μάλιστα, υπάρχουν υποψίες ότι οι επιχειρήσεις που δεν εξυπηρετούν κοινό δεν τηρούν όσο θα έπρεπε να τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Επίσης, ούτε οι εργαζόμενοί τους υποβάλλονται σε rapid test όπως προβλέπεται στο σχετικό διάταγμα, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι ανεξέλεγκτη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X