ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σκέψη για ηλικιακό περιορισμό του AstraZeneca

Στο μικροσκόπιο του ΕΜΑ ο θάνατος της 39χρονης και ακόμη τεσσάρων περιπτώσεων

Της Άντρης Θρασυβούλου

Πέντε είναι οι περιπτώσεις ασθενών από την Κύπρο οι οποίες βρίσκονται κάτω από το μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και αφορούν θρομβοεμβολικό επεισόδιο. Ο ΕΜΑ διερευνά εάν οι περιπτώσεις σχετίζονται με εμβολιασμό κατά της Covid-19. Όπως ανέφερε στην «Κ» η αναπληρώτρια διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Έλενα Παναγιωτοπούλου, στις περιπτώσεις συγκαταλέγεται και ο θάνατος της 39χρονης Βρετανίδας η οποία είχε λάβει στην Πάφο πριν από περίπου 10 ημέρες το εμβόλιο της AstraZeneca και νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας όπου απεβίωσε την Κυριακή. Η γυναίκα δεν είχε ιατρικό ιστορικό θρομβώσεων.

Ενώπιον του ΕΜΑ, βρίσκονται άλλες τρεις περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι νοσηλεύτηκαν έπειτα από θρομβοεμβολικό επεισόδιο και αντιμετωπίστηκαν αφού έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Επιπλέον, και η περίπτωση της 40χρονης η οποία συνεχίζει να νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με θρόμβωση, εξετάζεται από τον Οργανισμό. Η θρόμβωση εντοπίστηκε έπειτα από προεγχειρητικό έλεγχο, ενώ είχε εμβολιαστεί πριν από περίπου 12 ημέρες με το AstraZeneca.

Σύμφωνα με την κ. Παναγιωτοπούλου, δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά πότε ο ΕΜΑ θα εκδώσει την απόφαση του για αυτές τις περιπτώσεις.

Τα συμπτώματα

Σε σχέση με τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν και αφορούν στη θρόμβωση με συνδυασμό θρομβοπενία, η κ. Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι πρόκειται για μώλωπες, φούσκωμα των άκρων, ζάλη, διαταραχές όρασης, κοιλιακό και θωρακικό άλγος, δύσπνοια ή ερυθρότητα.

Σκέψεις για ηλικιακό περιορισμό στη χορήγηση AstraZeneca

Όπως πληροφορούμαστε επί τάπητος τίθεται και στην Κύπρο ο ηλικιακός περιορισμός σε ότι αφορά στην χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για ηλικίες κάτω των 40 ετών. Ακόμη το ζήτημα βρίσκεται στα πρώιμα στάδια της συζήτησης. Η συγκεκριμένη επιλογή εναπόκειται σε κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ καθώς δεν υπάρχει τέτοια σύσταση από τον ΕΜΑ. Αυτό αναμένεται να εξαρτηθεί και από την απόφαση του Οργανισμού ο οποίος καλείται να αποφανθεί κατά πόσο οι θρομβώσεις που παρουσιάστηκαν συνδέονται με τον εμβολιασμό που προηγήθηκε. Πάντως, από πλευράς Υπουργείου Υγείας, τονίζεται ότι μόνο σε περίπτωση που ο ΕΜΑ, υιοθετήσει τέτοια πολιτική που αφορά σε ηλικιακό περιορισμό για το συγκεκριμένο εμβόλιο, η Κύπρος θα ακολουθήσει κάτι τέτοιο. 

Υπενθυμίζεται ότι στη Βρετανία προσφέρεται διαφορετικό εμβόλιο αντί αυτού της AstraZeneca σε ηλικίες κάτω των 40 ετών, έπειτα από τις ανησυχίες για σπάνια περιστατικά θρομβοεμβολών. Θα πρέπει ωστόσο, να σημειωθεί όι δεν έχει διαπιστωθεί ηλικιακή συσχέτιση των θρομβοεμβολικών επεισοδίων συνεπεία εμβολιασμού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Άντρης Θρασυβούλου

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση