ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παραμένουν στα ύψη τα κρούσματα - Η κατάσταση ανά επαρχία

Η Κύπρος βρίσκεται υπό καθεστώς μερικού lockdown, ωστόσο δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε ολικό το επόμενο διάστημα

Του Γιάννου Λύτρα

Οι εξαιρετικά ψηλοί αριθμοί των επιβεβαιωμένων περιστατικών του νέου κορωνοϊού που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο, έχουν θέσει το Υπουργείο Υγείας σε συναγερμό, καθώς και τον ΟΚΥπΥ. Το σύστημα υγείας πιέζεται έντονα, με την μεγαλύτερη ανησυχία να προκαλείται εξαιτίας των αυξημένων εισαγωγών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Την αρνητική πρωτιά στον αριθμό των περιστατικών κορωνοϊού το τελευταίο δεκατετραήμερο κατέχει η Λευκωσία, ενώ ακολουθεί η Λάρνακα. Το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση βρίσκονται ενώπιον δύσκολων αποφάσεων, καθώς με κάθε τρόπο προσπαθούν να αποφύγουν την επιβολή του μέτρου της καθολικής απαγόρευσης μετακινήσεων, η οποία είναι συνεχώς στο τραπέζι.

Χειρότερη η Λευκωσία

Από τον Μάρτιο μέχρι και τις 27 Δεκεμβρίου 2020, ημέρα μέχρι την οποία έγινε αξιολόγηση και καταγραφή των επιδημιολογικών δεδομένων, στην Κύπρο καταγράφηκαν συνολικά 19.895 περιπτώσεις COVID-19 και 117 θάνατοι. Αξιοσημείωτο είναι το ότι οι 4.061 περιπτώσεις καταγράφηκαν τις προηγούμενες 14 ημέρες, δηλαδή από τις 14 μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την Εθνική Αναφορά για την πανδημία, μεταξύ των περιπτώσεων που διαγνώστηκαν τις τελευταίες 14 ημέρες, 1.819 (44,8%) είχαν τόπο διαμονής στην επαρχία Λευκωσίας, 1.057 (26%) στην επαρχία Λάρνακας, 665 (16,4%) στην επαρχία Λεμεσού, 216 (5,3%) στην επαρχία Πάφου, 208 (5,1%) στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Όσον αφορά στους θανάτους με τελική αιτία την νόσο COVID-19 μέχρι την 27 Δεκεμβρίου, στην επαρχία Λεμεσού δηλώθηκαν 43 (36,8%), 35 (29,9%) στην επαρχία Λευκωσίας, 19 (16,2%) στην επαρχία Λάρνακας, 10 (8,6%) στην επαρχία της ελεύθερης Αμμοχώστου και 9 (7,7%) στην επαρχία Πάφου.

Πτωτική τάση

Το σχεδιάγραμμα της αθροιστικής επίπτωσης των δεκατεσσάρων ημερών ανά επαρχία, δείχνει ότι τρεις επαρχίες, η Λευκωσία, η Λάρνακα και η Αμμόχωστος καταγράφουν πτωτική πορεία, ωστόσο βρίσκονται σε πολύ ψηλά επίπεδα, σε αντίθεση με τις Λεμεσό και Πάφο όπου η επιδημιολογική εικόνα έχει βελτιωθεί πολύ και διατηρούν μια σταθερή πορεία. Πτωτική τάση καταγράφει και ο συνολικός δείκτης της αθροιστικής επίπτωσης για την Κύπρο, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδο μη επιτρεπτό.

Σε επικίνδυνα νερά

Τα 907 επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν την Τρίτη προκάλεσαν πανικό στο Υπουργείο Υγείας και στην Κυβέρνηση, που αναγκάστηκε να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα για να προλάβει τα χειρότερα τις μέρες των γιορτών. Την Τετάρτη καταγράφηκαν 704 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 και δύο θάνατοι, ωστόσο είναι αριθμός που δεν επιτρέπει, προς το παρόν, την αισιοδοξία. Μάλιστα, ο αριθμός των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων, ανέρχεται σε 159 και 22 αντίστοιχα, γεγονός που εντείνει την πίεση στο σύστημα Υγείας, με τον ΟΚΥπΥ να εκκενώνει την κύρια ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, για να την διαθέσει για την νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό. Την ίδια ώρα, οι προβλέψεις από μέλη της επιστημονικής κοινότητας δεν είναι καθόλου ευοίωνες, καθώς αναμένουν ότι πολύ σύντομα θα πληρωθούν όλες οι κλίνες ΜΕΘ που δημιουργήθηκαν.

Όχι στο lockdown

Μέχρι αυτή την ώρα, η Κυβέρνηση προσπαθεί με νύχια και με δόντια να μην επιβάλει καθολική απαγόρευση μετακινήσεων όπως τον προηγούμενο Μάρτιο. Η αιτιολόγηση που δίνεται από το Υπουργείο Υγείας είναι το ότι είναι ένα ακραίο μέτρο και θα αποτελέσει την έσχατη λύση, σε περίπτωση που εξαντληθούν όλες οι άλλες επιλογές. Παρ’ όλ’ αυτά, είναι παραδεκτό το ότι η Κύπρος τώρα βρίσκεται σε καθεστώς μερικού lockdown, το οποίο δεν αποκλείεται να γίνει ολικό το επόμενο διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

Το πολιτικό απόθεμα τελειώνει στον ΔΗΣΥ

«"Η απουσία ελπίδας, η έλλειψη στρατηγικής και το αφήγημα του παρελθόντος" και προσθέτω, και τα σκάνδαλα ...»
ΑΚΑ  |  10:43

Τι φέρνει η επίσκεψη Μπορέλ

«Ζοζέπ Μπορέλ, ένας φοβιτσιασμένος και καλοπληρωμένος υπάλληλος της ΕΕ που στο άκουσμα και μόνο του ονόματος ...»
ΑΚΑ  |  10:40

Οι απαντήσεις του Προέδρου για τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες

«Πότε επιτέλους θα αντιληφθεί ο πρόεδρος της ΚΔ ότι ξεπέρασε κάποια όρια και ότι είναι ώρα να παραιτηθεί, ...»
ΑΚΑ  |  20:16

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«πραγματικα γιατι δεν καταδικαζουν καποιο σε φυλακιση . ειναι εγλημα εναντια στην ανθρωποτητα αυτο »
chris  |  10:45

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση