ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στη δίνη της μετάλλαξης «Όμικρον» - Φτιάχνουν το παζλ με αντίπαλο το χρόνο

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχουν ενώπιον τους οι επιστήμονες

Νέα δεδομένα έχει φέρει σε ολόκληρο τον πλανήτη ο εντοπισμός της μετάλλαξης «Όμικρον» αφού τα αυξημένα περιστατικά που συνεχίζουν με γεωμετρική πρόοδο να κάνουν την εμφάνιση τους καθώς και ο άγνωστος -μέχρι στιγμής- αντίκτυπος που επιφέρει έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σε πρώτη ανάγνωση και με τα όσα είναι σε θέση να γνωρίζουν οι επιστήμονες, αναφέρουν πως πρόκειται για μετάλλαξη που είναι ιδιαίτερα μεταδοτική (υπερμεταδοτική όπως χαρακτηρίζεται) μετατρέποντας την εξεύρεση τρόπων για την ανακοπή της διασποράς σε δυσεπίλυτο γρίφο.

Παρά το γεγονός ότι η εμφάνισή της «τρόμαξε» τους ειδικούς, από το μικρό δείγμα που έχει εξαχθεί μέχρι στιγμής υπάρχουν λόγοι για χαμόγελα αισιοδοξίας. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από τα μέχρι τώρα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί παγκοσμίως, οι ασθενείς από τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού έχουν πιο ήπια συμπτώματα. Εξίσου αισιόδοξη είναι και η -αρχική- ένδειξη ότι η μετάλλαξη Όμικρον δεν φαίνεται να ακυρώνει την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων, κάτι που αν τελικά αποδειχθεί θα δώσει πολύτιμη «ανάσα» τόσο στις κυβερνήσεις και στους επιστήμονες, όσο και στους πολίτες.

Για όλα αυτά όμως είναι ακόμα αρκετά νωρίς για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Επιστήμονες και επιδημιολόγοι εικάζουν πως θα χρειαστούμε τουλάχιστον άλλες τρεις εβδομάδες ούτως ώστε ν’αποκτήσουν μια πιο αποκρυσταλλωμένη εικόνα. Πέραν όμως της υπερμεταδοτικότητας που παρατηρείται στα αρνητικά θα μπορούσε να σημειωθεί το γεγονός πως η «Όμικρον» αυξάνει τον κίνδυνο επαναμόλυνσης ακόμα και πάνω από 200%, αφαιρώντας ουσιαστικά τον «μανδύα» προστασίας από όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο.

Η χώρα μας έχει λάβει μία σειρά από μέτρα με σκοπό -ουσιαστικά- την καθυστέρηση της άφιξης (και όχι τον ολικό αποκλεισμό της από την κοινότητα) δίνοντας αρχικά έμφαση στους ελέγχους που διεξάγονται στις πύλες εισόδου. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής και παρά τον αυξημένο αριθμό θετικών περιστατικών που εντοπίζονται σε αεροδρόμια και λιμάνια, δεν έχει βρεθεί κρούσμα της «Όμικρον» χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα συμβεί στο εγγύς μέλλον.

«Κλειδί» στην στρατηγική αντιμετώπισης αποτελεί φυσικά η περαιτέρω αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης (με τα ραντεβού για πρώτη αλλά και τρίτη αναμνηστική δόση να αυξάνονται κατακόρυφα, αγγίζοντας τις 10.000 ημερησίως στο σύνολο) αλλά και το «φρένο» στη διασπορά.

Κάτι τέτοιο δύναται να επιτευχθεί αφού η κατεύθυνση συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Ο εξονυχιστικός έλεγχος σε χώρους και υποστατικά που παρατηρείται συνωστισμός, ο «αποκλεισμός» των ανεμβολίαστων από συγκεκριμένες εκδηλώσεις αλλά και η ακύρωση εκδηλώσεων και τελετών συνηγορούν στο μοτίβο της στρατηγικής που χαράσσουν Κυβέρνηση, Υπουργείο Υγείας και Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X