ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Eπ. Ελέγχου: Στον Γενικό Εισαγγελέα τα ζητήματα για τον ΟΚΥπΥ

Εφημερίδα που ελέγχεται από τον Υπ. Υγείας εξαπολύει επιθέσεις εναντίον μου, είπε ο Γεν. Ελεγκτής

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στους νομικούς συμβούλους για γνωμάτευση, παρέπεμψε ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) το θέμα του κατά πόσον πληρούνται τα απαιτούμενα από το Σχέδιο Υπηρεσίας του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού και στον Γενικό Εισαγγελέα τις καταγγελίες για κατ΄ ισχυρισμό φορολογική απάτη του ιδίου.

Όπως ανέφεραν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου οι Διευθυντές των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών που συμμετέχουν ex officio στο ΔΣ του Οργανισμού, η απόφαση του ΔΣ για παραπομπή του θέματος στον Γενικό Εισαγγελέα λήφθηκε στη συνεδρία του ΔΣ το βράδυ της Τετάρτης.Περαιτέρω ο Γενικός Ελεγκτής, που ετοίμασε σχετική έκθεση μετά από αίτημα της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, είπε ότι θα διαβιβάσει στον Γενικό Εισαγγελέα αίτημα για γνωμάτευση και με τη θέση ότι υπάρχει ασυμβίβαστο συμφερόντων για τον Πρόεδρο του ΔΣ του Οργανισμού και για το θέμα της ικανοποίησης των προσόντων του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού.

Ο Γενικός Ελεγκτής είπε επίσης στην Επιτροπή Ελέγχου ότι θα μεταβιβάσει τις καταγγελίες για κατ’ ισχυρισμό φορολογική απάτη από τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού στο Τμήμα Φορολογίας.

Ο Γενικός Ελεγκτής κατήγγειλε στην Επιτροπή Ελέγχου ότι εφημερίδα, που ελέγχεται από εταιρεία στην οποία έχει συμφέροντα ο Υπουργός Υγείας, εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του, κατηγορώντας τον ότι προκαλεί προσκόμματα στην εφαρμογή του ΓεΣΥ επειδή διενεργεί τον έλεγχο που ζήτησε η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

Η συνεδρία της Επιτροπής διεξήχθη στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος προέδρευσε και της συνεδρίας κατά το πλείστο.

Στη συνεδρία παρέστη και ο Πρόεδρος του ΔΣ ΟΚΥπΥ Ντέιβιντ Νίκολσον.

Ο Γενικός Ελεγκτής ενημερώνοντας την Επιτροπή Ελέγχου για τους ελέγχους που διενήργησε για την εφαρμογή του νόμου για το ΓΕΣΥ, αναφέρθηκε στην κριτική που δέχθηκε, όπως είπε από τον τέως και τον νυν Υπουργό Υγείας ότι με τον έλεγχο που κάνει μετά από αίτημα της Επιτροπής Ελέγχου, προβάλλει προσκόμματα στην πορεία υλοποίησης του ΓΕΣΥ.

Ο κ. Μιχαηλίδης μεταξύ άλλων διερωτήθηκε τι έκανε στον ένα χρόνο που διορίστηκε το ΔΣ του ΟΚΥπΥ, διατυπώνοντας τη θέση ότι δεν πρέπει η εφαρμογή του ΓΕΣΥ, όπως προβλέπει ο νόμος, να προσωποποιείται και να δίνεται η εντύπωση ότι η εφαρμογή του ή όχι εξαρτάται από το πρόσωπο που είναι στη θέση του Προέδρου του ΟΚΥπΥ.

Ο Γενικός Ελεγκτής στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην έκθεση του όσον αφορά το ασυμβίβαστο που όπως είπε υπάρχει σε σχέση με συμφέροντα σε δραστηριότητες και επιχειρήσεις του Προέδρου του ΔΣ ΟΚΥπΥ και τη διαδικασία διορισμού του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού.

Αφού επανδιατύπωσε τη σαφή και σταθερή θέση της Υπηρεσίας υπέρ της εφαρμογής του ΓΕΣΥ στη βάση του νόμου που ψήφισε η Βουλή και στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν, ο Μιχαηλίδης είπε πως επεσήμανε το απαράδεκτο και άκρως αντιδεοντολογικό, η εφημερίδα στην οποία ο Υπουργός Υγείας έχει συμφέρον, όπως είπε, να καταγράφει σε ρεπορτάζ της δήθεν ότι ο Γενικός Ελεγκτής και ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Υγείας, που φωτογράφιζε το δημοσίευμα, ασχολήθηκαν με το θέμα του διορισμού του Εκτελεστικού Διευθυντή επειδή θέλουν να βρουν τρόπο να τον παραμερίσουν για να διορίσουν τον δικό τους.

Συνεχίζοντας ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως «όταν ένα τέτοιο ρεπορτάζ προέρχεται από εφημερίδα στην οποία έχει συμφέρον ο Υπουργός Υγείας, θεωρούμε ότι τίθεται ένα πολύ σοβαρό θέμα δεοντολογίας».

Ο Γενικός Ελεγκτής ακολούθως ανέφερε πως ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας σε τοποθετήσεις του διατύπωσε τη θέση πως η αυτονόμηση των νοσοκομείων δεν πρέπει να παρουσιάζεται ως προαπαιτούμενο της εφαρμογής του ΓΕΣΥ για αυτό και τίθεται το ερώτημα γιατί τώρα που η ελεγκτική υπηρεσία ανταποκρινόμενη σε αίτημα της Επιτροπής Ελέγχου για διενέργεια κάποιων ελέγχων ανέδειξε κάποια θέματα που σχετίζονται με τον ΟΚΥπΥ, να παρουσιάζεται ότι ο Γενικός Ελεγκτής ενεργεί ως εχθρός και πολέμιος του ΓΕΣΥ.

«Αυτοί οι συσχετισμοί όπως εξήγησα και στην Επιτροπή είναι για εμάς παντελώς απαράδεκτοι και καταδικαστέοι», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως πρόκειται για την ιστοσελίδα «Ρεπόρτερ» και ελέγχεται από εταιρεία στην οποία ο Υπουργός έχει συμφέρον και αυτό το δημοσίευμα δεν είχε καν όνομα συντάκτη, προσθέτοντας πως ένα ρεπορτάζ όταν δεν έχει όνομα συντάκτη θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει τον εκδότη της εφημερίδας.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι ναρκοθέτηση του ΓΕΣΥ κάνουν αυτοί που θέλουν να κρύβουμε προβλήματα κάτω από το χαλί και πρόσθεσε πως από τη στιγμή που προκύπτει ένα θέμα αυτό να εξετάζεται όπως προβλέπουν οι νόμιμες διαδικασίες για αυτό και θα αποταθούμε στον Γενικό Εισαγγελέα για όλα τα θέματα που έχουν εγερθεί αναφορικά με το θέμα του τυχόν ασυμβίβαστου του Προέδρου του Οργανισμού και για τη διαδικασία διορισμού του Γενικού Διευθυντή.

«Επίσης θα ενημερώσουμε το Τμήμα Φορολογίας για κάθε στοιχείο που ήρθε στην κατοχή μας και το οποίο ενδεχομένως να αφορά το Τμήμα αυτό, αλλά δεν μπορεί η άσκηση ελέγχου προς τον όποιον αξιωματούχο του οργανισμού να θεωρείται ότι ναρκοθετεί ένα γενικό σχέδιο» συνέχισε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος του ΟΚΥπΥ παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε 20 χώρες και δεν έχω αντιληφθεί να έχει αναλάβει ως πρόεδρος ΔΣ αντίστοιχου οργανισμού σε άλλη χώρα και ούτε θεωρώ ότι πρέπει να κρίνουμε τη δική μας νομοθεσία στη βάση των όσων ανέφερε ο κ. Νίκολσον ως ακολουθητέα πρακτική σε άλλες χώρες.

Αυτό που θεωρώ σημαντικό είναι πως ο νομοθέτης θεώρησε ότι υπάρχει ασυμβίβαστο αν ο Πρόεδρος ή τα μέλη του ΔΣ αυτού του αυτονομημένου οργανισμού έχουν δραστηριότητες συναφείς με τις δραστηριότητες του οργανισμού.

Το να είσαι Πρόεδρος ενός ιδρύματος το οποίο διαχειρίζεται τρία νοσοκομεία, είναι ασυμβίβαστο, όπως και το να έχεις σύζυγο η οποία διαχειρίζεται δύο νοσοκομεία είναι ασυμβίβαστο, συνέχισε ο Γενικός Ελεγκτής προσθέτοντας ότι παραμένει έντονο το ερώτημα γιατί δεν δηλώθηκαν αυτές οι ιδιότητες του, είτε για τη σύζυγο. Σημείωσε επίσης ότι ιδιότητες που ενδέχεται να αποτελούν ασυμβίβαστο με βάση τον νόμο πρέπει να δηλωθούν πριν τον διορισμό και αν προκύψουν στην πορεία, όταν αυτές προκύψουν.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι δεν ζητούμε την παραίτηση κανενός, αλλά θα ζητήσουμε γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και αν και ο Γενικός Εισαγγελέας διαπιστώσει ασυμβίβαστο το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να πάρει μέτρα για συμμόρφωση με τη νομοθεσία.

Ο Γενικός Ελεγκτής είπε ακόμα ότι δεν ακούσαμε κατά τη συνεδρία οτιδήποτε, ούτε και είδαμε γραπτώς που θα μπορούσε να μας καθησυχάσει επί της ουσίας και επί του τυπικού για τον διορισμό του Γενικού Διευθυντή.

Ο κ. Νίκολσον απαντώντας στις ερωτήσεις Βουλευτών, επί των θεμάτων που εντόπισε ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως είναι τιμή για τον ίδιο που αναμείχθηκε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας της Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι διετέλεσε Διευθυντής του αγγλικού ΓΕΣΥ και ότι τα τελευταία 5 χρόνια είναι σύμβουλος κυβερνήσεων για τις μεταρρυθμίσεις των συστημάτων υγείας.

Ανέφερε ακόμα ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ήταν δημόσιος υπάλληλος, πρόσθεσε πως δεν έχει κανένα μυστικό και λυπάται που φαίνεται ότι δεν είναι διαφανής. Είπε ότι «έχετε απόλυτο δίκαιο, ότι δεν δήλωσα όλες τις ιδιότητες που δυνατόν να κριθεί ότι συνιστούν ασυμβίβαστο, αλλά όπως είπε στη δήλωση συμφέροντος έβαλα την άποψη μου».

Είπε ακόμα ότι ποτέ δεν ήταν υπάλληλος της KPMG, στην οποία ο Οργανισμός ανέθεσε τη συμβουλευτική μελέτη για την πρόσληψη του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού και άλλου προσωπικού.

Ερωτηθείς σχετικά είπε πως συνεργάζεται με την KPMG ως διεθνή εταιρεία επ αμοιβή, διευκρίνισε ότι αμείφθηκε για σεμινάριο που διοργάνωθηκε στην Κύπρο από την KPMG Global.

Σε ό,τι αφορά την ανάθεση των συμβουλευτικών υπηρεσιών στη KPMG, ο Γενικός Ελεγκτής διαπίστωσε ότι το ΔΣ του Οργανισμού ανέθεσε το έργο στην KPMG αφού απέκλεισε για λόγους που εφηύρε τον χαμηλότερο προσφοροδότη.

Ο κ. Νίκολσον είπε ακόμα πως ο Γενικός Ελεγκτής έχει δίκιο ότι το να είσαι πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντή ενός οργανισμού δεν είναι δόκιμα, αλλά συνέχισε είχαμε χρονοδιαγράμματα που απαιτούσαν αποφάσεις και για αυτό αναλάμβανε εκτελεστικό ρόλο.

Ακολούθως ανέφερε πως μπορεί να βρισκόταν μόνο 3 μέρες τον μήνα στην Κύπρο, αλλά είπε είναι δεσμευμένος καμμιά φορά και 7 ημέρες την εβδομάδα στον ΟΚΥΣΥ.

Αναφορικά με τον διορισμό του κ. Πόλυζου στη θέση του Γενικού Διευθυντή, τον οποίο είχε αποκλείσει από τον κατάλογο στη συμβουλή της η KPMG, ο κ. Νίκολσον είπε πως κατά την άποψη του ο κ. Πόλυζος πληροί τα προσόντα του σχεδίου υπηρεσίες, προσθέτοντας ότι με τη θέση του ομοφώνησε το ΔΣ του Οργανισμού.

Ο κ. Νίκολσον δήλωσε επίσης αποφασισμένος να συνεχίσει το έργο του έχοντας στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτικής φροντίδας στους Κύπριους πολίτες.

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας είπε πως όταν τέθηκε το θέμα του κ. Πόλυζου έγινε συνεδρία του ΔΣ του Οργανισμού και τηρήθηκαν πρακτικά, που θα διαβιβαστούν εντός της ημέρας στη Βουλή. Πρόσθεσε πως αναμένεται γνωμάτευση από τον Δικηγόρο του ΔΣ του Οργανισμού Χάρη Κυριακίδη στο ερώτημα κατά πόσο ο κ. Πόλυζος ικανοποιεί τα προσόντα του σχεδίου Υπηρεσίας.

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για κατ' ισχυρισμό φορολογική απάτη από τον κ. Πόλυζο, ο κ. Πατσαλίδης είπε πως αποφασίστηκε από το ΔΣ του Οργανισμού το θέμα να πάει στο Γενικό Εισαγγελέα ώστε με γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του κράτους να συνεχίσουμε το έργο μας διαφυλάσσοντας το συμφέρον του κράτους.

Περαιτέρω ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε πως είναι εξαιρετικής σημασίας η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, και τόνισε ότι στόχος είναι όπως οποιοδήποτε πρόβλημα εντοπίζεται να επιλύεται ώστε να φύγει η όποια σκιά, από την μεγαλύτερη κατάκτηση του κυπριακού λαού μετά το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, που είναι το ΓΕΣΥ.

Σε ό,τι αφορά την πρόσληψη των μελών του ΔΣ του Οργανισμού ή και των Διευθυντών των Νοσοκομείων, ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε πως μόνο ξένοι έχουν την εμπειρία που προβλέπουν τα σχέδια υπηρεσίας, που σε αντιδιαστολή με τους μισθούς, δημιουργούν περιορισμούς.

Αναφορικά με τα προσόντα του κ. Πόλυζου, ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι θεωρούμε ότι πληροί το σχέδιο υπηρεσίας. Αν δεν το πληροί θα κριθεί σε επίπεδο Δικαστηρίου, συνέχισε προσθέτοντας ότι δεν πλήττεται η οποιαδήποτε πράξη σε περίπτωση που καταρρεύσει με δικαστική απόφαση ο διορισμός.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία για κατ' ισχυρισμό φοροδιαφυγή από τον κ. Πόλυζο, ο κ. Πατσαλίδης είπε πως εκείνος που καταγγέλλει είναι αυτός που έκανε τις πληρωμές στο νοσηλευτήριο με το οποίο σχετιζόταν ο κ. Πόλυζος.

Θα πρέπει να διερευνηθεί πλήρως το θέμα, συνέχισε ο κ. Πατσαλίδης.

Στις δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως εισάγονται «νέα ήθη στον κόσμο, με εφημερίδα στην οποία έχει συμφέροντα ο Υπουργός Υγείας να επιτίθεται στον Γενικό Ελεγκτή και τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας».

«Πρώτη φορά συμβαίνει κατά τόσο κραυγαλέο τρόπο» πρόσθεσε ζητώντας να μην επαναληφθεί τέτοια αήθης επίθεση».

«Οι κύριοι μέχρι σήμερα δεν έκαναν απολύτως τίποτε για την αυτονόμηση», είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου και εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων με τις θέσεις που κατέχει ο Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, «νοουμένου ότι η Κύπρος στέλνει πολλούς ασθενείς στο εξωτερικό».

Είπε ακόμα ότι δαπανήθηκαν 92.000 ευρώ για μελέτες τις οποίες πέταξαν.

«Ξεκινήσαμε στραβά και πρέπει να το καταλάβουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Υγείας, διαφορετικά θα έχουμε κακά μαντάτα» συμπλήρωσε ο κ. Κουλίας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ είναι προσηλωμένος στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Πρόσθεσε πως αυτό δεν σημαίνει πως αν υπάρχουν μεμπτά σημεία δεν θα πρέπει να διορθωθούν ώστε να μην υπάρχουν σκιές.

Ο κ. Νουρής είπε ακόμα πως πάγια θέση του ΔΗΣΥ είναι να μην σχολιάζει όταν ζητήματα βρίσκονται υπό διερεύνηση και προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα αναμένει τη γνωμοδότηση του κ. Κληρίδη, απηύθυνε έκκληση προς τον Γενικό Εισαγγελέα, όπως την ετοιμάσει το ταχύτερο δυνατό.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου επανέλαβε τη δέσμευση του ΑΚΕΛ για εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Πρόσθεσε ότι το ΓΕΣΥ πρέπει να στηρίζεται σε γερά θεμέλια και διαφανείς διαδικασίες.

Αναφορικά με θέματα που συζήτησε η Επιτροπή σε σχέση με τις διαπιστώσεις του Γενικού Ελεγκτή, η κ. Χαρακαμπίδου είπε ότι αυτοί που διαχειρίζονται το θέμα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι όποιες αδιαφανείς διαδικασίες και λάθη θα στοιχίσουν την πορεία του ΓΕΣΥ.

Είπε ακόμα ότι «θα συνεχίσουμε μέχρι την ημέρα που οι πολίτες θα απολαμβάνουν το σύστημα υγείας που αξίζουν».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος αφού ανέφερε πως όπως και ο Γενικός Ελεγκτής στοχοποιήθηκε από συγκεκριμένα συμφέροντα, πρόσθεσε πως η έρευνα του Ελεγκτή επιβεβαιώνει τις καταγγελίες στις οποίες είχε ο ίδιος προβεί.

Ο κ. Σιζόπουλος διατύπωσε την άποψη ότι ο Οργανισμός είναι μέγιστης σημασίας για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Παρατήρησε ότι η αυτονόμηση των νοσοκομείων δεν θα είναι ολοκληρωμένη ενώ το 2019 τίθεται σε εφαρμογή το ΓΕΣΥ.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε επίσης ότι δεν έγινε καμμιά αναφορά προς την ΕΕ για την κάλυψη των ελλειμμάτων των νοσοκομείων η οποία θα μπορεί να γίνει από το κράτος μόνο τα 5 πρώτα χρόνια εφαρμογής του ΓΕΣΥ.

Παρατήρησε ότι τα 5 χρόνια είναι πολύ μικρός ο χρόνος ώστε τα αυτονομημένα νοσοκομεία να μπορέσουν να αντέξουν τον ανταγωνισμό και εξέφρασε φόβους για επανάληψη του φαινομένου των Κυπριακών αερογραμμών ή της Συνεργατικής Τράπεζας

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γεια σας, Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο; Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial ...»
Susan Benson  |  01:52

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X