ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συμφωνίες Ελλάδας - Κύπρου στον τομέα της Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Δαμιανός συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Υγείας της Ελλάδας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Σημαντικά θέματα που αφορούν στον τομέα της υγείας ήταν στο επίκεντρο συνάντησης του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού, με τον Υφυπουργό Υγείας της Ελλάδας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωσης της συνάντησης ο κ. Δαμιανός σημείωσε πως η σχέση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ελληνική Δημοκρατία στον τομέα της υγείας είναι πάρα πολύ στενή και στόχος είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση της. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, αποτελεί διαχρονικό συμπαραστάτη της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κύπριου ασθενή σε θέματα υγείας.

«Με το φίλο Υφυπουργό και τους συνεργάτες του, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την επικείμενη συνεργασία μεταξύ  Κύπρου και Ελλάδος στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, μέσω δύο συμφωνιών, οι οποίες αναμένεται να ωφελήσουν τους ασθενείς και των δύο χωρών», ανέφερε ο κ. υπουργός. 

Η πρώτη Συμφωνία Συνεργασίας αφορά στη δωρεά οργάνων στην Ελλάδα από αποβιώσαντες δότες και στη διενέργεια μεταμοσχεύσεων πνεύμονα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για Κύπριους ασθενείς.

Η δεύτερη Συμφωνία Συνεργασίας αφορά στον Τομέα των Διασταυρούμενων Μεταμοσχεύσεων Νεφρού. Η συμφωνία προνοεί για τις περιπτώσεις που υπάρχουν στην Κύπρο και Ελλάδα μη συμβατά ζεύγη (ζώντα δότη και λήπτη) για μεταμόσχευση νεφρού. Η Συμφωνία προνοεί συγκεκριμένα στην ανταλλαγή νεφρών μεταξύ των δύο χωρών με σκοπό την επίτευξη συμβατότητας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων  που υποφέρουν από νεφρική νόσο.

«Η επιτυχία των πρωτοβουλιών θεωρώ ότι θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις για τους πολίτες των δύο χώρων, οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα για μεταμόσχευση. Παράλληλα, είμαι  πεπεισμένος ότι αυτή η συνεργασία θα αποτελέσει  το έναυσμα και για συνεργασίες με άλλες χώρες», επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Δαμιανός ανέφερε παράλληλα πως συζητήθηκε και το θέμα νεότερου μνημονίου συνεργασίας των δύο χωρών, ενόψει της επικείμενης λήξης του υφιστάμενου, με την προοπτική γενικότερης συνεργασίας στον τομέα της υγείας. Συζητήθηκαν επίσης θέματα που άπτονται του τομέα των φαρμάκων.

«Ανταλλάξαμε τέλος απόψεις για το θέμα των Πανεπιστημιακών κλινικών, ζήτημα το οποίο επείγει για την κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη. Η Ελλάδα διαθέτει τεχνογνωσία για το εν λόγω θέμα και προσβλέπουμε στην αξιοποίηση της», κατέληξε.

Από πλευράς του ο Υφυπουργός Υγείας της Ελλάδας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε τα ακόλουθα:

«Χαίρομαι ιδιαιτέρως για την εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση που είχαμε σήμερα με τον Υπουργό Υγείας της Κύπρου κ. Μιχάλη Δαμιανό. Η συζήτησή μας εστιάστηκε σε θέματα που αφορούν την ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα της υγείας και συγκεκριμένα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, την προμήθεια φαρμάκων και τη εξασφάλιση καινοτόμων φαρμάκων και τεχνολογιών μεταξύ των δύο χωρών καθώς και τη λειτουργία Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων και Πανεπιστημιακών Κλινικών.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Υγείας κ. Δαμιανό για τη θερμή υποδοχή και την εποικοδομητική συνεργασία. Η αμοιβαία δέσμευσή για την ενίσχυση των σχέσεων στον τομέα της υγείας αντικατοπτρίζει την κοινή μας βούληση για τη βελτίωση της παροχής υγειονομικών υπηρεσιών προς τους πολίτες μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση