ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνεργασία Υπουργείων κατά των παρανομιών από επαναπατρισθέντες

Έχουν ζητηθεί τα στοιχεία των παρανομούντων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να να εντοπιστούν και να καταγγελθούν

Του Γιάννου Λύτρα

Η άφιξη στην Κύπρο των υπηκόων της από άλλες χώρες, το τελευταίο διάστημα προκαλεί έντονο πονοκέφαλο στις υγειονομικές αρχές. Άτομα τα οποία επαναπατρίζονται από χώρες του εξωτερικού, συνθέτουν κυρίως το σκηνικό των επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 που ανακοινώνονται τις τελευταίες μέρες. Ως επί το πλείστον, πρόκειται για άτομα προερχόμενα από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ υπήρξαν και δύο περιπτώσεις επαναπατρισθέντων από την Γερμανία, γεγονός που φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, ως προς τους κινδύνους που ενδεχομένως να ελλοχεύουν από την επικείμενη άφιξη τουριστών στην Κύπρο το επόμενο διάστημα από την συγκεκριμένη χώρα.

Την Τετάρτη 10 Ιουνίου, το Υπουργικό Συμβούλιο απασχόλησε το θέμα των παραβιάσεων των διαταγμάτων του Υπουργού Υγείας, σε σχέση με την ευθύνη των επαναπατρισθέντων να παραμένουν σε αυτοπεριορισμό. Μετά την συνεδρία, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προέβη στην ανακοίνωση αυστηρότερων μέτρων καταστολής «κρουσμάτων» απειθαρχίας. Όπως πληροφορείται η «Κ», δόθηκαν οδηγίες από τον Υπουργό Δικαιοσύνης για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τα Υπουργεία Μεταφορών και Υγείας, ώστε να εντοπιστούν και να καταγγελθούν οι παρανομούντες.

Πέτρος Καραγιάννης και Μαρία Κολιού εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τον επαναπατρισμό θετικών κρουσμάτων από Γερμανία

Εντατικοποίηση ελέγχων

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη ζητήσει διάφορα στοιχεία από τα Υπουργεία Υγείας και Μεταφορών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να εντοπιστούν οι επαναπατρισθέντες οι οποίοι παρανόμησαν και να καταγγελθούν. Όταν ετοιμαστούν τα στοιχεία αυτά, θα αποφασιστεί ποιες υπηρεσίες θα προβαίνουν στον έλεγχο και στις καταγγελίες, συμπεριλαμβανομένης και της Αστυνομίας. Η Αστυνομία προτού προβεί σε ελέγχους, πρέπει να γνωρίζει το πού διαμένει ο καθένας, ώστε να τους εντοπίζει. Εξάλλου, από την πλευρά του το Σώμα έχει προβεί μέχρι σήμερα σε ένα εκατομμύριο ελέγχους παγκύπρια, ενώ η δουλειά σε αυτό τον τομέα δεν πρόκειται να σταματήσει.

Πηγές από το Υπουργείο Υγείας ανέφεραν στην «Κ» ότι έχει ήδη σταλεί επιστολή στην Αστυνομία, μέσω της οποίας έχουν γίνει οι καταγγελίες εναντίον των συγκεκριμένων περιστατικών που αφορούν σε επαναπατρισθέντες οι οποίοι παραβίασαν τα διατάγματα. Όπως μας έχει αναφερθεί, το Υπουργείο Υγείας εξασφαλίζει τα στοιχεία του κάθε επιβάτη πτήσης από τις αεροπορικές εταιρείες και με αυτό τον τρόπο τους ενημερώνει σε σχέση και με τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους. Συγκεκριμένα, όταν το Υπουργείο ενημερωθεί ότι σε μια πτήση υπήρξε κρούσμα κορωνοϊού, ζητά την λίστα των επιβατών από την αεροπορική εταιρεία η οποία ανέλαβε τον επαναπατρισμό. Με τον τρόπο αυτό γίνεται και η ιχνηλάτηση και ο επαναπρογραμματισμός διενέργειας μοριακής εξέτασης στα άτομα τα οποία κάθονταν κοντά στο άτομο το οποίο έχει επιβεβαιωθεί ως κρούσμα. Όσον αφορά στην συνεργασία με την Αστυνομία για τον σκοπό της καταγγελίας των παρανομούντων επαναπατρισθέντων, αναμένεται ότι θα γίνει μέσω της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, η οποία κατέχει τα στοιχεία.

Εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε αυστηρές οδηγίες για εντατικούς ελέγχους στους επαναπατρισθέντες. Μάλιστα, όπως είπε, όσοι παραβιάζουν τα διατάγματα πρέπει να οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης, πλέον. Άξια αναφοράς είναι και η επιβολή του επιπρόσθετου μέτρου για την παρακολούθηση της συμπεριφοράς των επαναπατρισθέντων, αυτού της καταχώρησης εκ μέρους τους του σταθερού τηλεφώνου της οικίας όπου διαμένουν, με σκοπό τον καλύτερο έλεγχό τους.

Ανησυχία και επαναξιολόγηση

Το γεγονός ότι δύο εκ των επαναπατρισθέντων έχουν φτάσει από Γερμανία, ανησυχεί την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή. Ως γνωστόν η χώρα κατατάσσεται στην κατηγορία Α των χωρών από τις οποίες η Κύπρος μπορεί να δεχθεί τουρισμό, καθότι παρουσιάζει επιδημιολογική εικόνα ανάλογη με την δική μας. Όπως ανέφερε στην «Κ» η Λοιμωξιολόγος Μαρία Κολιού, το γεγονός αυτό πρέπει να μας προβληματίσει, όπως και το ότι η κατάσταση πρέπει να επαναξιολογηθεί τις επόμενες μέρες. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το σχόλιο του καθηγητή Πέτρου Καραγιάννη, ο οποίος είπε ότι αν παρατηρηθεί ότι η επιδημιολογική εικόνα στην Γερμανία επιδεινωθεί, η χώρα θα αποκλειστεί από την κατηγορία Α.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση