ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σύννεφα μέσα στις γιορτές από την «Όμικρον»

Η έλευση της μετάλλαξης στην Κύπρο το μοναδικό σενάριο διατάραξης του εορταστικού κλίματος - Νέα μέτρα την Πέμπτη

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ο συναγερμός που έχει προκαλέσει στον ευρωπαϊκό χώρο ο εντοπισμός κρουσμάτων της μετάλλαξης «Όμικρον» φαίνεται να είναι η μοναδική παράμετρος, που ενδεχομένως να διαταράξει τους προγραμματισμούς που έχουν γίνει για την εορταστική περίοδο. Ωστόσο, το περιβάλλον θα ξεκαθαρίσει το επόμενο δεκαήμερο όταν οι επιστήμονες θα έχουν αποκρυσταλλώσει εικόνα για τη συμπεριφορά της νέας παραλλαγής του ιού και θα υπάρχουν στοιχεία από τους υγειονομικούς ελέγχους, στις εισόδους στην Δημοκρατία για την διασπορά της στο εσωτερικό. Η κυβέρνηση, με τη συνδρομή των επιδημιολόγων, επί του παρόντος, συνεχίζει να διαβεβαιώνει πως πρωταρχικός στόχος παραμένει η αποτροπή επανάληψης του περσινού φαινομένου που οδήγησε σε ειδικό καθεστώς με περιορισμούς στην εορταστική αγορά, στις κοινωνικές και οικογενειακές δραστηριότητες. Με βάση τα όσα διαρρέονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο, εξάγεται το συμπέρασμα πως θα εξαντληθούν όλες οι επιλογές που υπάρχουν προκειμένου το αποτύπωμα της πανδημίας να είναι όσο ανεπαίσθητο γίνεται. Κομβικό σημείο των προσπαθειών που καταβάλλονται είναι το κλείσιμο των σχολείων για την εορταστική περίοδο που πιστεύεται ότι θα εκτονώσει τους ημερήσιους επιδημιολογικούς δείκτες. Έως τότε κυβέρνηση και επιδημιολόγοι κινούνται προς δυο κατευθύνσεις. Το καλύτερο και το χειρότερο σενάριο.

Η  «Όμικρον»

Παρά τα όσα υπάρχουν για την διαχείριση της πανδημίας τον επόμενο μήνα και παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται να περιοριστεί η διασπορά χωρίς να επηρεαστεί η εορταστική ατμόσφαιρα, κυβέρνηση και επιδημιολόγοι δεν αγνοούν τα όσα αφήνει πίσω της η μετάλλαξη «Όμικρον». Κυβερνητικές πηγές έλεγαν με βεβαιότητα στην «Κ» πως η εξέλιξη της νέας παραλλαγής, το επόμενο διάστημα, είναι ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς για γιορτές χωρίς προβλήματα. Αυτό που φαίνεται να ανησυχεί τους ειδικούς και που κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να προκαλέσει αναδίπλωση είναι οι αντοχές του συστήματος υγείας σε μια ενδεχόμενη εμφάνιση της «Όμικρον», κάτι που προεξοφλούν οι επιστήμονες. «Αυτό είναι το καμπανάκι», όπως μας είπε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή. Ο προβληματισμός που υπάρχει στην Κύπρο αποκαλύπτεται και από την επείγουσα συνάντηση του Υπουργού Υγείας με τον ΟΚΥπΥ, προκειμένου να εξετασθεί η διαθεσιμότητα των νοσοκομείων. Με τα σημερινά δεδομένα το υγειονομικό σύστημα διαθέτει 400 κλίνες για τη φροντίδα ασθενών COVID-19 από τις οποίες είναι κατειλημμένες οι 115. Το ανεπιθύμητο σενάριο είναι τα περιθώρια που υπάρχουν σήμερα να σμικρυνθούν. Όπως αφήνεται να νοηθεί στο ενδεχόμενο διπλασιασμού των νοσηλειών, δηλαδή οι 115 κλίνες να γίνουν 300, σε αυτή την περίπτωση θα παρθούν μέτρα.

Το plan B΄

Αυτό που προβληματίζει ειδικούς και κυβέρνηση είναι τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν σε μια τέτοια περίπτωση. Αν και για την ώρα υπάρχουν μόνο σκέψεις, δειλά – δειλά έχει αρχίσει να λέγεται πως η κυβέρνηση θα αναγκασθεί να βάλει το μαχαίρι πιο βαθιά και να επιστρέψει στα περιοριστικά μέτρα διακίνησης των πολιτών. Στο ερώτημα ποιο θα μπορούσε να ήταν το εύρος των περιοριστικών μέτρων μια άποψη που υπάρχει είναι απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες. Πρόσωπα που γνωρίζουν τις κινήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο επιμένουν πως πολύ δύσκολα θα οδηγηθούμε σε νέο Lockdown εκτός και αν η διασπορά του ιού ξεπεράσει τις δυο χιλιάδες κρούσματα ημερησίως. Ωστόσο, όλα αυτά για την ώρα είναι υποθέσεις εργασίας ειδικών και κυβέρνησης, υπό το πρίσμα του αυξημένου ρυθμού μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Τηλεργασία - Mall

Με τα δημοτικά σχολεία να κινούνται στους ρυθμούς των τελευταίων μέτρων, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν από γονείς, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει συμπληρωματικά μέτρα. Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου αύριο Πέμπτη θα τεθεί η επαναφορά της εξ αποστάσεως εργασίας (τηλεργασία), σε μια προσπάθεια να περιορισθούν οι καθημερινές διακινήσεις. Εν προκειμένω, η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες αντιδρούν. Στα σίγουρα μέτρα που αναμένεται να περάσουν από το Υπουργικό Συμβούλιο συγκαταλέγεται το κόκκινο σε παντός είδους εκδηλώσεων στα εμπορικά κέντρα. Το μέτρο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στις διάθεσή μας, θα έχει ισχύ μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου 2022 και θα ακυρώνει κάθε εορταστική δραστηριότητα στους συγκεκριμένους χώρους. 

Μοριακά τεστ

Το Υπουργικό Συμβούλιο, στην αυριανή του συνεδρία, και τυπικά θα αποφασίσει για σαρωτικούς υγειονομικούς ελέγχους σε όλες τις εισόδους της Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει πως το σύνολο των επιβατών που φθάνουν στην Κύπρο, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, θα είναι υποχρεωμένοι να είναι εφοδιασμένοι με μοριακό τεστ (PCR) με τους κύπριους υπηκόους και τους μόνιμα διαμένοντες να μπορούν να υποβληθούν σε PCR κατά την άφιξή τους. Το μέτρο θα εφαρμοσθεί σε αεροδρόμια, λιμάνια και στα οδοφράγματα. Ήδη το μέτρο εφαρμόζεται από την περασμένη Δευτέρα στα αεροδρόμια με τον εντοπισμό 10 κρουσμάτων. Επιπλέον το Υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει από τις εταιρείες που πραγματοποιούν ελέγχους με rapid test να ενημερώνουν και γραπτώς πως ανιχνεύεται η μετάλλαξη «Όμικρον» από τα rapid test.

Η οικονομία

Ανασταλτικός παράγοντας στη λήψη σκληρών μέτρων κατά της πανδημίας ήταν και συνεχίζουν να παραμένουν οι επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα σε μια περίοδο όπου η αγοραστική δραστηριότητα κινείται σε υψηλά επίπεδα. Όπως φαίνεται και από τα μέτρα που λήφθηκαν αλλά και από αυτά που αναμένεται να περάσουν από το Υπουργικό Συμβούλιο, η αγορά συνεχίζει και κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα χωρίς να υπάρχει μεγάλος επηρεασμός από τους υγειονομικούς ελέγχους που ισχύουν. Ειδικότερα στα πρόσφατα μέτρα που αποφασίσθηκαν δεν συγκαταλέγεται το λιανικό εμπόριο, το οποίο συνεχίζει τις δραστηριότητές του με παλαιότερα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία ωστόσο δεν φαίνεται να επηρεάζουν την αγοραστική κίνηση. Αλλά και στην περίπτωση που η κυβέρνηση οδηγηθεί σε μέτρα στην διακίνηση κατά τις βράδυνες ώρες το λιανεμπόριο δεν αναμένεται να επηρεασθεί, όπως εκτιμούν στο επιτελείο το οποίο μελετά και εισηγείται τις αναπροσαρμογές στα υγειονομικά πρωτόκολλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση