ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα πιθανά αίτια της μόλυνσης των οκτώ ασθενών έπειτα από επέμβαση καταρράκτη

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση των οκτώ ασθενών με τους τέσσερις να έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Του Γιάννου Λύτρα

Προσπάθειες αντιμετώπισης της ενδονοσοκομειακής λοίμωξης από την οποία προσβλήθηκαν κατά την επέμβαση καταρράκτη στην οποία υποβλήθηκαν οι οκτώ ασθενείς, καταβάλλονται από τους ιατρούς του Μακάρειου Νοσοκομείου. Στους ασθενείς χορηγείται φαρμακευτική αγωγή ενώ από τους οκτώ οι τέσσερις έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, εξαιτίας του ότι πάσχουν και από άλλα νοσήματα. Υπό διερεύνηση βρίσκονται τα πιθανά αίτια που προκάλεσαν την ενδονοσοκομειακή λοίμωξη από το πολυανθεκτικό στέλεχος ψευδομονάδας, με τους επιστήμονες να τα αποδίδουν σε μια σειρά παραγόντων.

Σύμφωνα με τον Επιστημονικό Διευθυντή του Μακαρείου Νοσοκομείου, δρ Ανδρέα Νεοφύτου, το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει, όσον αφορά στην κατάσταση της υγείας των οκτώ ασθενών. Μάλιστα, οι τέσσερις εξ αυτών πλέον νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, εξ αιτίας και άλλων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν. Στους ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο χορηγείται θεραπεία, τόσο μέσα στο μάτι όσο και ενδοφλέβια, ενώ με την χορήγηση αντιβιοτικού φαρμάκου γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης της φλεγμονής.

Ο δρ Νεοφύτου ξεκαθάρισε ότι η κρισιμότητα της κατάστασης των ασθενών έγκειται στην διάσωση των ματιών τους, καθώς η ψευδομονάδα έχει μολύνει τους οφθαλμούς τους, χωρίς να έχει επεκταθεί σε άλλα μέρη του σώματός τους. Όπως εξήγησε ο δρ Νεοφύτου, έχει εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί το μικρόβιο και πλέον χορηγείται το κατάλληλο αντιβιοτικό φάρμακο.

Τα πιθανά αίτια

Ο Επιστημονικός Διευθυντής του Μακαρείου Νοσοκομείου είπε ότι τα αίτια της μόλυνσης των οκτώ ασθενών ενδεχομένως να εντοπίζονται σε διάφορα επίπεδα. Συγκεκριμένα ανέφερε τα χειρουργικά εργαλεία και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε, ενώ η διερεύνηση που θα γίνει από το Υπουργείο Υγείας θα αφορά και στην ακολούθηση της διαδικασίας προκειμένου να εντοπιστεί η πηγή του προβλήματος.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας δρ Πέτρος Καραγιάννης είπε ότι η ψευδομονάδα είναι βακτήριο το οποίο περιλαμβάνεται στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Εξ αιτίας του ότι στα νοσοκομεία γίνεται χρήση αντιβιοτικών, τα βακτήρια συμπεριλαμβανομένης και της ψευδομονάδας, είναι ανθεκτικά στα φάρμακα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη και η θεραπεία τους. Η ψευδομονάδα προσβάλλει τον ασθενή μέσω των πληγών, ενώ εντοπίζεται σε μηχανές αιμοκάθαρσης, εργαλεία, καθετήρες κ.ο.κ. Για τον λόγο ότι αυτό το μικρόβιο μπορεί να ζήσει μέσα στο νερό, στα νοσοκομείο της Βρετανίας είχε απαγορευθεί η χρήση βάζων για λουλούδια μέσα στα δωμάτια.

Ο κ. Καραγιάννης εξήγησε ότι η ψευδομονάδα ενδεχομένως να εντοπίζεται και μέσα σε διαλύματα. Ο καθηγητής εξηγεί ότι, σε περίπτωση που το μικρόβιο βρίσκεται σε υγρό, δεν μπορεί να γίνει κάποια απολύμανση, όπως μπορεί να γίνει σε άλλο εξοπλισμό, όπως σωλήνες και εργαλεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση