ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τέλος στις επαληθεύσεις των rapid tests

Τα γρήγορα τεστ αντιγόνου κρίθηκε ότι είναι αξιόπιστα, γι’ αυτό υιοθετήθηκε η εισήγηση των επιστημόνων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η μεγάλη αποτελεσματικότητα των γρήγορων τεστ ανίχνευσης αντιγόνου έχει οδηγήσει το Υπουργείο Υγείας στην λήψη απόφασης για μη ανάγκη επαλήθευσης των αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με επίσημες πηγές, από την Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, τα θετικά αποτελέσματα των rapid tests δεν θα χρειάζονται επιβεβαίωση με την μέθοδο PCR.

Την εν λόγω απόφαση έλαβε το Υπουργείο Υγείας κατόπιν σύστασης των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, κάτι που είχε αναφερθεί και σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου. Η αξιοπιστία των συγκεκριμένων τεστ κρίθηκε αρκετά υψηλή, γι’ αυτό οποιοσδήποτε προκύψει θετικός μετά από γρήγορη εξέταση αντιγόνου, θα θεωρείται, πλέον, φορέας του ιού Sars-CoV-2.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας

Σε συνέχεια εισήγησης από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2), το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι, δεδομένης της παρούσας επιδημιολογικής κατάστασης, με ισχύ από σήμερα, 28 Δεκεμβρίου 2020, τα θετικά γρήγορα τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του SARS-CoV-2 που διενεργούνται από τις κινητές μονάδες του Υπουργείου Υγείας, θεωρούνται αληθώς θετικά και δεν χρήζουν επιβεβαίωσης με τη μοριακή μέθοδο (RT-PCR), λόγω της υψηλής θετικής προγνωστικής αξίας τους.

Οι πολίτες με θετικό αποτέλεσμα σε rapid test αντιγόνου θα λαμβάνουν την ίδια ημέρα μέσω γραπτού μηνύματος τις οδηγίες αυτοαπομόνωσης για επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19. Την ίδια ώρα, το θετικό στον ιό άτομο θα πρέπει αρχικά να ενημερώσει τις στενές επαφές του για να απομονωθούν μέχρι να επικοινωνήσει μαζί τους η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και να συμπληρώσει πίνακα με τα στοιχεία των στενών του επαφών, και να τον αποστείλει στην ηλεκτρονική διεύθυνση contacttracing@moh.gov.cy.

Τέλος, τα άτομα που θα δηλωθούν ως στενές επαφές περιστατικού θετικού στον SARS-CoV-2 θα πρέπει αυτόματα να αυτοπεριορίζονται, αναμένοντας τις οδηγίες για τις στενές επαφές κρουσμάτων μέσω γραπτού μηνύματος που αποστέλλεται από τη ΜΕΕ. Η αποστολή του μηνύματος λαμβάνει χώρα εντός 24 ωρών από την αποστολή του πίνακα με τα στοιχεία των στενών επαφών από το κρούσμα προς τη Μονάδα.

Στην περίπτωση των θετικών περιστατικών στον SARS-CoV-2, αλλά και των στενών επαφών, το γραπτό μήνυμα θεωρείται επίσημη ενημέρωση και οι πολίτες έχουν υποχρέωση να τίθενται αμέσως σε αυτοπεριορισμό, τα θετικά περιστατικά να ενημερώσουν τις επαφές τους και να τηρούν πιστά τις σχετικές οδηγίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση