ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τετ-α-τετ Χατζηπαντέλα με επιδημιολόγους - Τα σχολεία είναι μόνο η αρχή για το Test To Stay

Ποιοι παίρνουν σειρά

Του Ανδρέα Κόκκινου

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η νέα σημερινή (Τρίτη 25 Ιανουαρίου) συνάντηση του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα με την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή με απώτερο σκοπό την αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας την τελευταία εβδομάδα.

Παρά το γεγονός πως πληροφορίες της «Κ» από τους κόλπους της επιδημιολογικής ομάδας αναφέρουν πως η συνάντηση δε θα πραγματοποιηθεί κάτω από συγκεκριμένη ατζέντα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν εισηγήσεις έστω και σε ατομική μορφή -και όχι συλλογικά σαν Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή- για συγκεκριμένες διαφοροποιήσεις.

«Η πανδημία δεν θα πρέπει πλέον να καθορίζει τη ζωή και την καθημερινότητα μας» δήλωσε ο Δρ Καραγιάννης

Σαν πρώτη εκτίμηση πάντως, η βελτίωση -με σταθεροποιητικές τάσεις- που παρουσιάζουν οι επιδημιολογικοί δείκτες σε συνάρτηση με την αποσυμφόρηση των νοσηλευτηρίων πιθανώς να μεταφραστεί σε μία συνέχιση των υφιστάμενων μέτρων, με την κατάσταση να είναι πλέον διαχειρίσιμη.

Test to Stay σε μεγαλύτερη κλίμακα και… αντιδράσεων συνέχεια

Την ώρα που οι αντιδράσεις για το Test to Stay συνεχίζουν με αμείωτη ένταση -με την ΠΟΕΔ να εξαγγέλει μονόωρη στάση εργασίας- το Υπουργείο Υγείας διά στόματος Μιχάλη Χατζηπαντέλα δηλώνει την περηφάνεια του αφού σε ερώτηση κατά πόσον το Υπουργείο Υγείας είναι ικανοποιημένο από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου “test to stay” στα Δημοτικά Σχολείο, απάντησε πως «νοιώθουμε περήφανοι στο Υπουργείο Υγείας γι’ αυτό το μέτρο που έχουμε εφαρμόσει».

Οι αλλαγές που έχουν επέλθει σε σχέση με την εφαρμογή του μέτρου στις σχολικές μονάδες καθώς και τα αυξημένα σημεία δειγματοληψίας (148 στον αριθμό) μοιάζουν να είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, μειώνοντας το αρχικό χάσμα που είχε δημιουργηθεί. Πρόσθεσε μάλιστα πως «κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις για να βρούμε την καλύτερη λύση ώστε να μην έχουμε τα προβλήματα που είχαν αναφέρει οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί. Καταλήξαμε στο τελευταίο πλάνο στις δέκα το βράδυ της Κυριακής και φαίνεται πως αυτό δουλεύει».

Καταληκτικά ο Υπουργός Υγείας τόνισε την χρηστικότητα του μέτρου σε συνάρτηση με τη φοίτηση με φυσική παρουσία λέγοντας πως «Είναι πολύ εύκολο ένας γονέας με το παιδί του να βρει ένα από αυτά τα Κέντρα, να κάνει τον σύντομο έλεγχο που δεν παίρνει περισσότερα από πέντε λεπτά και το παιδί να πάει στην τάξη του και όχι στο σπίτι».

Τα σχολεία είναι μόνο η αρχή - Ποιοι παίρνουν σειρά

Είχαμε αναφέρει πως η -έστω πιλοτική- εφαρμογή του μέτρου σε σχολεία αποτελεί μονάχα την αρχή ενός ευρύτερου πλάνου, με το Test To Stay να αποτελεί ενδεχομένως -σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις- το «κλειδί» για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Στη σημερινή σύσκεψη (Τρίτη 25/1, 15:00) με την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή θα τεθεί επί τάπητος το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου και σε άλλους κλάδους της οικονομίας όπως στα Νοσοκομεία, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αυτό έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων του καθηγητή Μοριακής Ιολογίας και μέλους της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ Πέτρου Καραγιάννη που ανέφερε μιλώντας στην «Κ» πως «η πανδημία δεν θα πρέπει πλέον να καθορίζει τη ζωή και την καθημερινότητα μας, με το Test To Stay να μας παρέχει τη δυνατότητα της εύρυθμης λειτουργίας της οικονομίας και φυσικά της κοινότητας».

Όλες οι συστάσεις που θα προκριθούν από τη σημερινή σύσκεψη θα τεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για να λάβουν το «πράσινο φως».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Κόκκινου

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση