ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το μέτρο του lockdown, η «μάχη» της ιχνηλάτησης και η κρίσιμη εβδομάδα

Ενισχύεται η ομάδα ιχνηλάτησης - Αναμένεται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων και τις επόμενες ημέρες - Πού επικεντρώνονται οι αρχές

Της Άντρης Θρασυβούλου

«Μάχη» με τον χρόνο δίνουν οι αρμόδιοι για την ιχνηλάτηση των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που τις τελευταίες τρεις ημέρες παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση κορυφώνοντας τις ανησυχίες των υγειονομικών αρχών που έχουν τεθεί πλέον σε στάση επιφυλακής. Μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων εκτοξεύθηκε στα 175 νέα περιστατικά του ιού. Όσο αυξάνεται ο αριθμός, τόσο πιο δύσκολο γίνεται το έργο της ομάδας ιχνηλάτησης που καλείται να χειριστεί τη διερεύνηση πληθώρας περιστατικών αλλά και να προλάβει περαιτέρω μετάδοση του ιού.

Όπως πληροφορείται η «Κ», άτομα από την ομάδα ιχνηλάτησης έχουν φθάσει στα όρια της κατάρρευσης λόγω του φόρτου εργασίας. Μέχρι σήμερα η ομάδα εκ του Υπουργείου Υγείας αποτελείτο από 13 άτομα. Ωστόσο, πλέον έχουν επιστρατευθεί για ενίσχυση του έργου της ιχνηλάτησης από άλλες Υπηρεσίες του αρμόδιου Υπουργείου άλλα 10 άτομα.

Η κατάσταση που επικρατεί εξηγεί και το γεγονός ότι ούτε για τα 51 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης (14/10) δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας το οποίο ανέφερε ότι τα περιστατικά είναι υπό διερεύνηση και όταν ολοκληρωθεί η ιχνηλάτησή τους, θα προβεί σε ενημέρωση. Κάτι τέτοιο συνέβηκε και το απόγευμα της Τρίτης όταν ανακοινώθηκαν 83 συνολικά κρούσματα εκ των οποίων τα 44 βρίσκονταν ακόμη υπό διερεύνηση. Συνήθως οι ανακοινώσεις του αρμόδιου Υπουργείου γίνονταν καθημερινά με τον αριθμό των νέων περιστατικών και τα περαιτέρω στοιχεία τους. Πάντως, το αρμόδιο Υπουργείο αναμένεται να επανδρώσει την ομάδα με περισσότερα άτομα το επόμενο χρονικό διάστημα, αν και πηγές αναφέρουν στην «Κ», ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είχε γίνει πιο νωρίς καθώς η μετάδοση του ιού αυξάνεται. Το έργο της ιχνηλάτησης θεωρείται κρίσιμο καθώς η κατάσταση ήδη βρίσκεται σε οριακό σημείο και χάνεται πολύτιμος χρόνος με τον ιό να καλπάζει στην κοινότητα.

Αναμένουν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων

Στο μεταξύ, τις επόμενες ημέρες αναμένεται μεγάλη ροή νέων κρουσμάτων, όπως ανέφερε στην «Κ» το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης. Τα μέτρα προστασίας δεν φαίνεται να τηρούνται ειδικά από τις νεαρές ηλικίες που σε αρκετές περιπτώσεις με περίτρανο παράδειγμα αρκετά από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, μετέδιδαν τον ιό σε επαφές του περιβάλλοντος τους με αποτέλεσμα τη δημιουργία αλυσίδων μετάδοσης του ιού. 

Στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε την Τετάρτη ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου με την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, λήφθηκε η απόφαση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους όπου βρίσκονται πέραν των δύο ατόμων. Ο αρμόδιος Υπουργός έκανε λόγο για ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας με ορατό πλέον τον κίνδυνο εκτροχιασμού της κατάστασης. Μάλιστα τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο και είναι θέμα χρόνου να γεμίσουν τα νοσοκομεία μας και να μετρούμε θύματα». Αυτή είναι η κύρια ανησυχία των αρμοδίων που κρούουν τον κώδωνα και επικεντρώνονται πλέον στο ζήτημα της πιστής εφαρμογής των μέτρων. Κι αυτό καθώς δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα ενώ ασθενείς συμπεριφέρονται ασυνείδητα αγνοώντας τα συμπτώματα που παρουσιάζουν μη τηρώντας τα μέτρα με αποτέλεσμα να μεταδίδουν τον ιό. Επιπλέον, ορισμένοι συνεχίζουν να μην δηλώνουν τις επαφές τους στην ιχνηλάτηση.

Κρίσιμη η ερχόμενη εβδομάδα - Πότε μελετάται lockdown

Οι αρμόδιοι επικεντρώνονται τη δεδομένη χρονική περίοδο στην τήρηση των υφιστάμενων μέτρων από τους πολίτες. Ωστόσο, η κατάσταση βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση. Η ερχόμενη εβδομάδα θεωρείται κρίσιμη καθώς θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα έπειτα από τη λήψη των επιπλέον μέτρων. Σε περίπτωση που η επιδημιολογική εικόνα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο, υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω μέτρα. Έσχατη επιλογή θεωρείται το lockdown. Η οικονομία του τόπου αλλά και οι κοινωνικές προεκτάσεις λαμβάνονται ιδιαιτέρως υπόψη από τις αρχές σε ότι αφορά τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο επιδημιολόγοι αναφέρουν στην «Κ» ότι η επιλογή του μερικού ή ολικού lockdown θα ακολουθηθεί σε περίπτωση που παρουσιαστεί αυξημένος αριθμός θανάτων ή νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία της χώρας ή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αυτή τη στιγμή μπορεί κάτι τέτοιο να μην ισχύει, ωστόσο όσο αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες στατιστικά να ζωντανέψει το συγκεκριμένο απευχόμενο σενάριο.
Στόχος των αρμοδίων στην παρούσα φάση είναι να ελεγχθεί η κατάσταση χωρίς επιπλέον μέτρα. Στη σύσκεψη της Τετάρτης τέθηκαν επί τάπητος εισηγήσεις για τα επόμενα βήματα σε περίπτωση εκτροχιασμού, ωστόσο, δεν υπήρξε κατάληξη σε συνδυασμό μέτρων.

Στο μικροσκόπιο οι εργασιακοί χώροι

Στο μεταξύ οι εργασιακοί χώροι τίθενται πλέον στο μικροσκόπιο των αρμοδίων καθώς θεωρείται επιβεβλημένη η τήρηση των πρωτοκόλλων που τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση με δεδομένες τις αλυσίδες λοιμώξεων που έχουν δημιουργηθεί σε επιχειρήσεις και εργασιακούς χώρους. Την Παρασκευή, ο Υπουργός Υγείας θα έχει συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Αναμένεται να γίνουν εκ νέου συστάσεις για την παρακολούθηση της τήρησης των πρωτοκόλλων στους εργασιακούς χώρους, ενώ πλέον η χρήση μάσκας είναι επιβεβλημένη και στο γραφείο. Τα πρωτόκολλα μπορεί να έχουν απλοποιηθεί ωστόσο η κατάσταση όπως διαμορφώνεται, καταδεικνύει ότι δεν τηρούνται. Στους εργοδότες προτείνεται μεταξύ άλλων η τηλεργασία εκεί και όπου μπορεί να γίνει και η διαφορετική ώρα προσέλευσης στην εργασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Άντρης Θρασυβούλου

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση