ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τρίζει το μνημόνιο ΟΑΥ - ιδιωτικών κλινικών για ΓεΣΥ

Γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ουσιαστικά ακυρώνει τη συμφωνία

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ενάμιση και πλέον χρόνο μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν ιδιωτικές κλινικές και ΟΑΥ, προκειμένου να συμμετάσχουν στο ΓεΣΥ ο Γενικός Εισαγγελέας με γνωμάτευσή του ενδεχομένως να δώσει απρόβλεπτες διαστάσεις που μπορεί να αγγίξουν το ίδιο το Γενικό Σχέδιο Υγείας. Η γνωμάτευση την οποία έχει η «Κ» απαντά σε πέντε ερωτήματα τα οποία έθεσε ο Επίτροπος Εποπτείας του ΓεΣΥ. Στα πλείστα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν ο ΟΑΥ και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων στις 3 Φεβρουαρίου 2020, η γνωμάτευση εντοπίζει παρανομίες που δύναται να οδηγήσουν σε ολική ακύρωση ή ένα μέρος αυτής. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις της Νομικής Υπηρεσίας στο ερώτημα:

Είναι νόμιμη η δυνατότητα που έχει δοθεί σε νοσηλευτήρια που έχουν συμβληθεί με τον ΟΑΥ για να προσφέρουν υπηρεσίες εντός ΓεΣΥ ταυτόχρονα να προσφέρουν υπηρεσίες και δη τις ίδιες υπηρεσίες εκτός ΓεΣΥ και να αμείβονται ιδιωτικά;

Η γνωμάτευση απαντώντας στο συγκεκριμένο ερώτημα επικαλείται την «αρχή του δικαίου των συμβάσεων» είτε ιδιωτικού είτε δημόσιου δικαίου ή ενός μνημονίου συναντίληψης που δημιουργεί δεσμευτικές υποχρεώσεις τονίζοντας πως «δεν είναι δυνατόν να περιέχουν πρόνοιες αντίθετες με τον νόμο». Σε μια τέτοια περίπτωση αυτή σημειώνεται θεωρείται παράνομη και οδηγεί σε ακύρωση ολόκληρης της σύμβασης ή αυτής. Στο σημείο αυτό σημειώνεται στη γνωμάτευση πως δεν θα δοθεί ξεκάθαρη άποψη για το λόγο ότι η Νομική Υπηρεσία δεν είχε το περιεχόμενο των συμβάσεων.

Στο ερώτημα εάν είναι νόμιμη η δυνατότητα που παρέχεται σε γιατρούς που δεν συμμετέχουν στο ΓεΣΥ να συνεχίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα εντός συμβεβλημένου με τον ΟΑΥ νοσηλευτηρίου, η γνωμάτευση δίνει ξεκάθαρη άποψη παραπέμποντας στο σχετικό νόμο. «Τα νοσηλευτήρια δεν επιτρέπεται να αμείβονται για υπηρεσίες φροντίδας υγείας που καλύπτονται από τον Οργανισμό στο πλαίσιο του συστήματος..»

Η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας στο καταληκτικό της σημείο σημειώνει την πρόνοια του νόμου για «ισότιμη μεταχείριση των νοσηλευτηρίων ως παρόχων υπηρεσιών φροντίδας υγείας» τονίζοντας πως η ισότιμη μεταχείριση «σαφώς αποτελεί νομική υποχρέωση του ΟΑΥ».

Οι συμβάσεις του ΟΑΥ για το ΓεΣΥ και κατά συνέπεια η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας θα τεθούν ενώπιον σύσκεψης του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα με τον ΟΑΥ.

Δείτε τη γνωμάτευση εδώ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση