ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υγειονομικές Υπηρεσίες: Πάνω από 18 χιλ. ελέγχους σε επιχειρήσεις τροφίμων

Συνολικά ελέγχθηκαν 10.445 επιχειρήσεις, από τις οποίες επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο από τον Προϊστάμενο Υγειονομικών Υπηρεσιών

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σε 18.200 επίσημους ελέγχους σε επιχειρήσεις τροφίμων είχαν προβεί οι Υγειονομικές Υπηρεσίες κατά το 2018, ενώ συνολικά ελέγχθηκαν 10.445 επιχειρήσεις, από τις οποίες επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο από τον Προϊστάμενο Υγειονομικών Υπηρεσιών, σύμφωνα με τις εξουσίες που του παρέχει η υφιστάμενη Εθνική Νομοθεσία, σε 38 από αυτές, αναφέρει η ετήσια έκθεση των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία αφορά το έτος 2018, η Υγειονομική Υπηρεσία εξέτασε συνολικά 2.691 αιτήσεις από επιχειρήσεις τροφίμων και εξέδωσε 2.691 υγειονομικά πιστοποιητικά.

Επίσης, αναφέρει ότι εξετάσθηκαν 232 αιτήσεις από επιχειρήσεις τροφίμων και εκδόθηκαν 232 πιστοποιητικά καταλληλότητας για οχήματα μεταφοράς τροφίμων.

Σε σχέση με την επιβολή μέτρων σε επιχειρήσεις τροφίμων, αναφέρεται ότι το 2018 επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο από τον Προϊστάμενο Υγειονομικών Υπηρεσιών σύμφωνα με τις εξουσίες που του παρέχει η υφιστάμενη Εθνική Νομοθεσία, σε 38 επιχειρήσεις τροφίμων, στις οποίες κατά τους Επίσημους Ελέγχους διαπιστώθηκαν παραβάσεις της Νομοθεσίας και υγειονομικές ελλείψεις και προστίθεται ότι το συνολικό ύψος των προστίμων που επιβλήθηκε ανέρχεται στις €13.225.

Επίσης, τρεις περιπτώσεις καταχωρήθηκαν στο δικαστήριο για εκδίκαση.

Αναφορικά στον έλεγχο και τις δειγματοληψίες τροφίμων, η έκθεση αναφέρει ότι κατά το έτος 2018 λήφθηκαν συνολικά 3.990 δείγματα τροφίμων τόσο από την χονδρική αγορά όσο και από το λιανικό εμπόριο, ενώ από τα 3.990 δείγματα, τα 174 η ποσοστό 4.4% βρέθηκαν να μην συνάδουν με τις παραμετρικές τιμές, που καθορίζονται στις ισχύουσες Νομοθεσίες και Κανονισμούς.

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες διαβεβαιώνουν, ωστόσο, ότι σε όλες τις περιπτώσεις έλαβαν άμεσα όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα που προνοούνται και διαφύλαξαν με επιτυχία τη Δημόσια Υγεία.

Εξάλλου, στα πλαίσια των μέτρων που λήφθηκαν για τις περιπτώσεις τροφίμων που βρέθηκαν να μην συνάδουν με την Νομοθεσία, επιβλήθηκε διοικητικό Πρόστιμο από τον Προϊστάμενο Υγειονομικών Υπηρεσιών σε 68 περιπτώσεις.

«Το ύψος των προστίμων που επιβλήθηκε ανήλθε στις €21.650. Επίσης 3 (τρείς) περιπτώσεις οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστηρίου για εκδίκαση. Στάλθηκαν, επίσης, προειδοποιητικές επιστολές για λήψη διορθωτικών μέτρων σε άλλες 14 περιπτώσεις», αναφέρει η έκθεση.

Διερεύνηση παραπόνων για τρόφιμα

Επιπλέον, κατά το έτος 2018 υποβλήθηκαν στην Υγειονομική Υπηρεσία συνολικά 248 παράπονα από καταναλωτές που αφορούσαν 32 περιπτώσεις για σήμανση, 60 για ξένο σώμα σε τρόφιμο, 48 για ποιότητα των τροφίμων, 59 για υγειονομική κατάσταση σε επιχειρήσεις τροφίμων, 11 για ημερομηνίες ανάλωσης οι οποίες είχαν παρέλθει, 34 για ισχυρισμούς για ακατάλληλα τρόφιμα, 3 για ακατάλληλα υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τα τρόφιμα και 1 για ποιότητα πώλησης νερού από βυτιοφόρα οχήματα.

«Όλες οι περιπτώσεις διερευνήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και λήφθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα», διαβεβαιώνει η Υπηρεσία.

Διερεύνηση τροφικών δηλητηριάσεων

Σχετικά με τη διερεύνηση τροφικών δηλητηριάσεων, αναφέρεται ότι διερευνήθηκαν 26 περιπτώσεις δηλωτέων μολυσματικών ασθενειών. Συγκεκριμένα, διερευνήθηκαν δύο περιπτώσεις Campylobacter sp, 18 Σαλμονελώσεις και 6 για Ηπατίτιδα Α.

Στο μεταξύ, η συνολική ποσότητα τροφίμων που καταστράφηκε λόγω ακαταλληλότητας κατά το έτος 2018 τόσο από το λιανικό εμπόριο όσο και από το χονδρικό εμπόριο, ήταν 919 κιλά τροφίμων, 10.554 λίτρα ποτών.

Οι ποσότητες αυτές των τροφίμων και ποτών κρίθηκαν ακατάλληλες κατόπιν δειγματοληπτικών και οργανοληπτικών ελέγχων, ενώ ο αριθμός πιστοποιητικών καταστροφής που εκδόθηκαν ήταν 4.

Έλεγχος συμπληρωμάτων διατροφής

Η ετήσια έκθεση των Υγειονομικών Υπηρεσιών, αναφέρει ακόμα ότι Επιτροπή, η οποία αποτελείται από λειτουργούς των Υγειονομικών, των Φαρμακευτικών και των Ιατρικών Υπηρεσιών, εξέτασε συνολικά 1242 γνωστοποιήσεις/αιτήσεις για έκδοση άδειας για κυκλοφορία συμπληρωμάτων διατροφής στην εγχώρια αγορά και εγκρίθηκαν οι 1207. Επίσης, εξετάσθηκαν 20 αιτήσεις για παραχώρηση άδειας σε εξειδικευμένα καταστήματα πώλησης συμπληρωμάτων διατροφής οι οποίες έχουν εγκριθεί, ενώ έχουν ελεγχθεί στα Ταχυδρομεία Δεμάτων, 79 εισαγωγές συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία προορίζονταν για προσωπική χρήση του παραλήπτη.

Σημεία Εισόδου

Για το έτος 2018 η Υγειονομική Υπηρεσία άσκησε ελέγχους στο Λιμάνι Λεμεσού στα αεροδρόμιο Λάρνακας και στα οδοφράγματα.

Για το Λιμάνι Λεμεσού, η έκθεση αναφέρει ότι ασκήθηκε έλεγχος σε 4.314 φορτία (εμπορευματοκιβώτια), που αφορούσε έλεγχο εγγράφων, φυσικούς ελέγχους καθώς και δειγματοληπτικούς ελέγχους ιδιαίτερα σε ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά, μπαχαρικά κ.α.

Λήφθηκαν συνολικά 296 δειγματοληψίες και 18 φορτία βρέθηκαν να μην συνάδουν. Από τα 18 φορτία η Υπηρεσία προέβη σε συνεργασία με τους εισαγωγείς, στην καταστροφή 11 φορτίων και τα υπόλοιπα 7 φορτία έχουν επανεξαχθεί δηλαδή επιστράφηκαν στην χώρα προέλευσης τους.

Συγκεκριμένα καταστράφηκαν 22,869 κιλά τροφίμων και επανεξάχθηκαν στις χώρες προέλευσης τους 126,752 κιλά.

Για το Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά το έτος 2018 ελέγχθηκαν συνολικά 269 φορτία, ενώ στα οδοφράγματα ήταν αυξημένοι οι έλεγχοι με βάση Ευρωπαϊκή Οδηγία και ελέγχθηκαν συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων που περιλαμβάνονται στην οδηγία.

Ο συνολικός αριθμός φορτίων που επιτράπηκε η διέλευση τους κατά το έτος 2018 ήταν 132. Κατά τους ελέγχους, λήφθηκαν 36 δείγματα φρούτων και λαχανικών, τα οποία βρέθηκαν όλα να είναι συμμορφούμενα με τις σχετικές Νομοθεσίες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X