ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Υγείας: Αυστηροποίηση αν δεν τηρηθούν τα νέα μέτρα

Στόχος η κοινωνία και η οικονομία να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο κανονικά κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων, ανέφερε ο κ. Χατζηπαντέλας

ΚΥΠΕ

Με στόχο η κοινωνία και η οικονομία να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο κανονικά κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων, η Κυβέρνηση ανακοινώνει την Τετάρτη μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τις δράσεις και τις προοπτικές του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Χατζηπαντέλας αναφέρθηκε και απάντησε σε ερωτήσεις γύρω από το θέμα της πανδημίας, τους χειρισμούς και τις αποφάσεις του Υπουργείου καθώς και για το θέμα των εμβολιασμών.

Ο κ. Χατζηπαντέλας είπε πως ο στόχος με τα νέα μέτρα είναι να λειτουργήσει η κοινωνία ομαλά κατά τη διάρκεια των γιορτών, σημειώνοντας πως η Κυβέρνηση ενώ θεωρεί λογικές τις αντιδράσεις των διάφορων ομάδων του πληθυσμού, όπως των εργοδοτών και των οργανωμένων γονέων, ακούει τις εισηγήσεις των ειδικών για τη λήψη των όποιων μέτρων.

Ο Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για το ρυθμό των εμβολιασμών τις τελευταίες μέρες, σημειώνοντας πως μόνο τη Δευτέρα εμβολιάστηκαν 8 χιλιάδες άτομα, εκ των οποίων τα χίλια με την πρώτη δόση. Παραδέχθηκε ότι υπήρξαν κάποια προβλήματα με καθυστερήσεις στα walk in εμβολιαστικά κέντρα και δήλωσε πως σήμερα πάρθηκε η απόφαση για μέτρα ώστε να μειωθούν τα προβλήματα αυτά.

Αναφερόμενος στην γενικότερη διαχείριση της πανδημίας, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε πως το κόστος για το κράτος, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων και τον περιορισμό της πανδημίας, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου ανήλθε στα 125 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο ήταν πέραν του εγκριθέντος προϋπολογισμού του Υπουργείου.

Ο Υπουργός, στο πλαίσιο των ερωτήσεων στην Διάσκεψη, ρωτήθηκε σχετικά με το ποσοστό εμβολιασμού των λειτουργών υγείας, γιατρών και νοσηλευτών, λέγοντας πως αυτό κυμαίνεται στα ίδια περίπου επίπεδα με τον γενικό πληθυσμό, δηλαδή γύρω στο 80%. Όπως είπε, το ποσοστό στους γιατρούς είναι λίγο πιο ψηλό από αυτό και των νοσηλευτών λίγο πιο κάτω, αλλά συνολικά οι λειτουργοί υγείας είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό περίπου 80%.

Ο κ. Χατζηπαντέλας ερωτηθείς αν θα επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό γιατρών και νοσηλευτών, είπε πως δεν επιθυμεί το Υπουργείο να προχωρήσει σε μια κίνηση εντυπωσιασμού και να αποφασίσει πως όσοι δεν θα εμβολιαστούν θα μπουν σε υποχρεωτική άνευ αποδοχών άδεια. Στόχος, είπε, είναι να διαχειριστούν το ζήτημα σωστά, μειώνοντας το ρίσκο νοσηλείας των λειτουργών επιβάλλοντας rapid test ανά τρεις μέρες, και αν χρειαστεί αυτό να μετατραπεί σε PCR τεστ, όπως έγινε στο παρελθόν με τις κλειστές δομές.

Σε ερώτηση τι θα γίνει αν ο κόσμος δεν αυξήσει τους εμβολιασμούς και δεν τηρήσει τα μέτρα, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε πως σε μια τέτοια περίπτωση «αναγκαστικά θα πάμε σε πιο αυστηρά μέτρα». Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις των εργοδοτών και των οργανωμένων γονέων σε σχέση με το ενδεχόμενο στα μέτρα που θα ανακοινωθούν να βρίσκονται η τηλεργασία και μέτρα στα δημοτικά σχολεία, ο Υπουργός είπε πως είναι λογικό να υπάρχουν αντιδράσεις από την ΟΕΒ και τους οργανωμένους γονείς. Ωστόσο, πρόσθεσε, η Κυβέρνηση θα κλείσει τα αυτιά της στις αντιδράσεις, οι οποίες υπήρχαν καθόλη τη διάρκεια της λήψης μέτρων για την πανδημία, και θα ακούσει τους ειδικούς.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, ο Υπουργός είπε πως το ποσοστό συμπλήρωσης πλήρους εμβολιαστικού σχήματος από τον γενικό πληθυσμό ανέρχεται στο 67,3%, με τον ενήλικο πληθυσμό να φτάνει το 81%. Στις ηλικίες 16-17 το ποσοστό ανέρχεται στο 41,3% και στα ηλικίες 12-15 ετών στο 28%. Ο Υπουργός ανέφερε επίσης πως οι εμβολιασμοί με την τρίτη δόση έφτασαν τις 78.583. Τόνισε πως τα μέτρα που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη θα δώσουν μια ώθηση ώστε να ενισχυθούν οι εμβολιασμοί.

Από την πλευρά της η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους εμβολιασμούς, είπε ότι καθημερινά λειτουργούν εμβολιαστικά κέντρα σε όλες τις επαρχίες και πως η Κύπρος είναι «πρωτοπόρα», προσφέροντας με συγκεκριμένο τρόπο όλα τα εμβόλια στους πολίτες. Είπε πως τα όποια θέματα με τις καθυστερήσεις στα walk in εμβολιαστικά κέντρα θα επιλυθούν, ενώ σε σχέση με τα ανήλικα παιδιά, είπε πως την Τετάρτη θα συνεδριάσει η επιτροπή εμβολιασμών για να συζητήσει το θέμα του εμβολιασμού παιδιών 5 έως 11 ετών. Όπως είπε, αύριο θα κάνει μια προκαταρκτική συζήτηση και θα αναμένει την απόφαση της Πέμπτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τους εμβολιασμού στα παιδιά 5-11.

Μιλώντας κατά την παρουσίαση, ο κ. Χατζηπαντέλας τόνισε πως πέραν των 125 εκ. του εγκριθέντος προϋπολογισμού του Υπουργείου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου δαπανήθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αναφορικά με τη δράση του Υπουργείου κατά την περίοδο της πανδημίας, ο Υπουργός έκανε λόγο για την ανάπτυξη του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου ως Νοσοκομείο Αναφοράς για την COVID-19 ως αποτέλεσμα της συνεργασίας με τον ΟΚΥπΥ. Αναφέρθηκε στη στελέχωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και στην επίταξη πέραν των 360 ιατρών και νοσηλευτών μετά από χρήση σχετικού διατάγματος, και την υπερωριακή κάλυψη από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ως ανταπόκριση για τις τεράστιες ανάγκες των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας. Συνολικά, όπως είπε, 5.200 ασθενείς παραπέμφθηκαν για περίθαλψη στον Ιδιωτικό τομέα εντός και εκτός ΓεΣΥ, ενώ ενισχύθηκε παράλληλα και η κάλυψη της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων.

Στα υπόλοιπα θέματα της διάσκεψης για τις δράσεις και τις προοπτικές του Υπουργείου, ο κ. Χατζηπαντέλας αναφέρθηκε στον απολογισμό, τις δράσεις και τις προοπτικές του Υπουργείου για το 2021.

Όπως είπε, με γνώμονα την ανθρωποκεντρική διασφάλιση του συστήματος υγείας, ο στόχος είναι η συνεχής αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο Υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναλύοντας επτά δράσεις που θα υλοποιηθούν απευθείας από το Υπουργείο Υγείας, συνολικού προϋπολογισμού €21,9 εκ. και 12 δράσεις που θα υλοποιηθούν από τον ΟΚΥπΥ, τον ΟΑΥ και την Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας, συνολικού προϋπολογισμού €71,9 εκ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε πως οι επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης και Βελτίωσης Ποιότητας. Στόχος του Κέντρου είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας των παροχών υπηρεσιών υγείας και η ταυτόχρονη διαφύλαξη και αειφορία του συστήματος υγείας, μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής ιατρικών πρωτοκόλλων, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο μελέτης για προκήρυξη διαγωνισμού.

Επίσης, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την επιτήρηση της νοσοκομειακής κατανάλωσης αντιβιοτικών και της υγειονομικής περίθαλψης - σχετιζόμενων λοιμώξεων, που βρίσκεται στα αρχικά στάδια προγραμματισμού, την ανάπτυξη καινοτόμου πληροφοριακού συστήματος δημόσιας υγείας στο γενικό πλαίσιο παρακολούθησης και ελέγχου των μεταδοτικών ασθενειών και ετοιμότητας για κάθε πανδημία και στο σχέδιο χορηγιών για διαπίστευση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Επιπλέον, μίλησε για την ανάπτυξη λύσεων eHealth για ευκολότερη πρόσβαση σε περιθάλψεις ασθενών, ePrescription και eDispencing με στόχο την απρόσκοπτη διασυνοριακή φροντίδα υγείας και ασφαλή πρόσβαση σε πληροφορίες για την υγεία των ασθενών μεταξύ των ευρωπαϊκών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. Αναφέρθηκε ακόμη για την σταδιακή μετατόπιση του πλαισίου παροχής υγειονομικής περίθαλψης και αποζημίωσης προς μοντέλα με βάση την αξία στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Στις μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης περιλαμβάνεται ακόμη η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων για το κέντρο Αίματος Κύπρου και προμήθεια εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας, η ενίσχυση, εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των κρατικών Νοσοκομείων Κύπρου, η κατασκευή ή/και επέκταση Μονάδας Αιμοδιάλυσης σε όλα τα Κρατικά Νοσοκομεία, με το έργο να έχει ξεκινήσει στην Πάφο και σχετικό χώρο να έχει καθοριστεί στη Λεμεσό.

Επίσης, στους σχεδιασμούς βρίσκεται και η κατασκευή νέου Νοσοκομείου Ψυχικής Υγείας και η προμήθεια τελευταίας τεχνολογίας βοηθητικού εξοπλισμού, έργο, όπως είπε ο Υπουργός, που έχει προκηρυχθεί από τα Δημόσια Έργα.

Σε άλλο σημείο της διάσκεψης, ο κ. Χατζηπαντέλας αναφέρθηκε στην μέχρι σήμερα πορεία του ΓεΣΥ, χαρακτηρίζοντας το ως την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού η μετάβαση στο νέο αυτό σύστημα αύξησε, όπως είπε, την προσβασιμότητα των ασθενών σε επαγγελματίες υγείας. Τόνισε ότι η υποχρεωτική καταχώρηση όλων των ιατρικών πράξεων στο σύστημα του ΓεΣΥ, προσέφερε, όπως είπε, τη δυνατότητα δευτερογενούς ελέγχου και κατ’ επέκταση τη λήψη διορθωτικών μέτρων.

Αναφερόμενος σε αριθμούς, ο Υπουργός είπε πως μέχρι στιγμής, πέραν των 914 χιλιάδων δικαιούχων είναι εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό, ενώ οι επισκέψεις σε προσωπικό γιατρό ανήλθαν στις 854.845 και οι επισκέψεις σε ειδικό γιατρό στις 692.644. Επίσης, 714 χιλιάδες ανήλθαν οι φαρμακευτικές αγωγές, ενώ οι εργαστηριακές εξετάσεις στις 638.739.

Από πλευράς επαγγελματιών υγείας, ο Υπουργός είπε πως 691 Προσωπικοί και 1.895 Ειδικοί Ιατροί έχουν συμβληθεί με τον ΟΑΥ, ενώ στο ΓεΣΥ έχουν εγγραφεί 56 Νοσηλευτήρια, 154 Εργαστήρια, 568 Φαρμακεία και 46 Ακτινοδιαγνωστικά Κέντρα.

Όσον αφορά στο θέμα της φαρμακευτικής κάνναβης, ο κ. Χατζηπαντέλας ανέφερε πως στόχος είναι να καταστεί δυνατή η αδειοδότηση της παραγωγής της στην Κύπρο μέχρι το 2023. Αυτή τη στιγμή πρόσθεσε, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία τροποποίησης των κανονισμών, σύμφωνα με υποδείξεις της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, ενώ το προσχέδιο των αναθεωρημένων σχετικών κανονισμών βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης μέχρι το τέλος του έτους. Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, είπε, θα ακολουθήσει νομοτεχνικός έλεγχος και στη συνέχεια θα κατατεθούν οι κανονισμοί στη Βουλή για έγκριση.

Κλείνοντας την διάσκεψη για τον απολογισμό του έργου του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Χατζηπαντέλα ανέλυσε τις δαπάνες του Υπουργείου, σημειώνοντας πως για το 2022 αυτές αποτελούν το 14,8% και 14,2% για το 2020 και 2021, αντίστοιχα, του συνόλου του κρατικού προϋπολογισμού.

Πρόσθεσε πως οι συνολικές δαπάνες υγείας στον κρατικό προϋπολογισμό αποτελούν περίπου το 5% του ΑΕΠ συνυπολογίζοντας τη συνεισφορά του κράτους ως εργοδότη στο ΓεΣΥ. Οι συνολικές προϋπολογιζόμενες δαπάνες για το έτος 2022 είπε, ανέρχονται σε 1.050 εκ. ευρώ σε σύγκριση με 1.026 εκ. το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 24 εκ., ενώ τα προϋπολογιζόμενα έσοδα για το έτος 2022 κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με το 2021 και ανέρχονται σε 288,5 εκ. έναντι 287 εκ. του 2021. Ο Υπουργός επεσήμανε πως το μεγαλύτερο έσοδο με ποσό που ανέρχεται σε 265,7 εκ. αποτελεί η Αντιμισθία του αποσπασμένου προσωπικού στον ΟΚΥπΥ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση