ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:51
 

Υπ. Υγείας: Δεν συμφωνούμε με αλλαγές στη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ

Εξέφρασε την ελπίδα το 2020 να προχωρήσει με επιτυχία η εφαρμογή της 2ης φάσης του ΓεΣΥ

Newsroom K

Οποιεσδήποτε ιδέες που αλλάζουν την φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ, στην παρούσα φάση δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Εξερχόμενος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη συνοδεύοντας την Πρώτη Κυρία κα Άντρη Αναστασιάδη, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι το 2019 ήταν μια χρονιά μεταρρυθμίσεων για τον τομέα της Υγείας, με την πολυαναμενόμενη έναρξη του Γενικού Σχεδίου Υγείας. «Ευελπιστώ το 2020, που θα είναι μια εξίσου δύσκολη χρονιά, να προχωρήσουμε με την επιτυχή εφαρμογή της 2ης φάσης του ΓεΣΥ, που στόχο έχει στο τέλος της ημέρας να βελτιώσει το επίπεδο των υπηρεσιών στον Κύπριο ασθενή, για να έχει ισότιμη, καθολική πρόσβαση, που ήδη ο κόσμος αυτό το βιώνει και το αντιλαμβάνεται και είναι πολύ σημαντικό», ανέφερε ο κ. Υπουργός.

Επεσήμανε δε πως η ενημέρωση γίνεται σε τακτική βάση προς την Επιτροπή Υγείας της Βουλής από τον ίδιο και τον ΟΑΥ

Ακολούθως, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στον διάλογο μεταξύ ΟΑΥ και ΠΑΣΙΝ για την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στη 2η φάση του ΓεΣΥ, ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι ο στόχος είναι να υπάρξει κατάληξη στο θέμα αυτό τις επόμενες μέρες. «Αλλά εάν δεν υπάρξει οριστική συμφωνία και να “πέσουν” οι υπογραφές, εγώ δεν μπορώ να δεσμεύσω και να πω ότι έχουμε συμφωνήσει σε κάτι ή όχι. Είναι σε πολύ καλό δρόμο και ευελπιστώ τις επόμενες μέρες να επέλθει οριστική συμφωνία», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προτάσεις του ιδίου για τις αμοιβές των Προσωπικών Ιατρών, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι οι εισηγήσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο αντιμετώπισης των προβλημάτων που παρουσιάζονται στο ΓεΣΥ. Πρόσθεσε ότι «από τον Σεπτέμβριο, είχα εισηγηθεί στον ΟΑΥ όπως επανέλθουν στους αρχικούς σχεδιασμούς που ήταν η αμοιβή των Προσωπικών Ιατρών να είναι στο 70% με 30% και το 30% να βασίζεται σε δείκτες απόδοσης. Αυτοί ήταν οι αρχικοί σχεδιασμοί, είχε εγκαταλειφθεί η ιδέα πέρσι σε μια προσπάθεια να πειστεί η ιατρική κοινότητα να συμβληθεί με το ΓεΣΥ. Θεωρώ ότι η επαναφορά της αρχικής πρόνοιας θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο την ποιότητα που προσφέρουν οι Προσωπικοί Ιατροί και αυτό σε συνάρτηση με κάποιες άλλες προτάσεις που έχουμε υποβάλει στον ΟΑΥ είναι στο πλαίσιο της συνεχούς βελτίωσης των υπηρεσιών που προσφέρει το Γενικό Σύστημα Υγείας, χωρίς να αλλάζουμε -και το τονίζω για ακόμα μια φορά-, την φιλοσοφία ή την αρχιτεκτονική». «Οποιεσδήποτε ιδέες που αλλάζουν την φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική, στην παρούσα φάση δεν μας βρίσκουν σύμφωνους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας.

Σημείωσε πως για τη θέση αυτή θα ενημερώσει και τους πολιτικούς αρχηγούς κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Επεσήμανε δε πως η ενημέρωση γίνεται σε τακτική βάση προς την Επιτροπή Υγείας της Βουλής από τον ίδιο και τον ΟΑΥ και αναφέρθηκε στις χωριστές συναντήσεις που πραγματοποίησε ο ίδιος με τα κοινοβουλευτικά κόμματα τον περασμένο Οκτώβριο. Ο κ. Υπουργός σημείωσε επίσης ότι η ενημέρωση γίνεται σε μηνιαία βάση και προς άλλα οργανωμένα σύνολα, λέγοντας ότι «τους προβληματισμούς τους έχουμε υπόψη μας και στο πλαίσιο της νομοθεσίας προχωρούμε σε βελτιωτικές ενέργειες».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σ. Περδίος: Η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό υλοποιείται

«Οσοι περισσοτεροι τουριστες έρθουν τοσο το χειρότερο για μας Ο κίνδυνος από τον κορωνοιό πολλαπλασιάζεται ...»
Haris  |  22:16

Σ. Περδίος: Η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό υλοποιείται

«FSADFKLFAÄFKASKFKDASFÄASKFÄÖASKFASLÄFLÖFKFKÖLASFLÖÄALFAÖLDSFÄDA KAÖFDJSKFAÖSLKFA AKDFÖALKFADF »
Haris  |  22:13

Σ. Περδίος: Η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό υλοποιείται

«FSADFKLFAÄFKASKFKDASFÄASKFÄÖASKFASLÄFLÖFKFKÖLASFLÖÄALFAÖLDSFÄDA KAÖFDJSKFAÖSLKFA AKDFÖALKFADF »
Haris  |  22:12

Ανοίγει η βεντάλια των ελέγχων από χώρες με κορωνοϊό

«Μα αγαπητέ Υπουργέ, οι περισσότεροι που έρχονται Κύπρο από Ιταλία, δεν έρχονται με απευθείας πτήσεις, ...»
Ένας Πολίτης  |  11:25

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X