ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ.Υγείας: Είμαστε στο παρά ένα της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης

«Το ΓεΣΥ δεν πρέπει να συγκρίνεται με το NHS στη Βρετανία», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Βρισκόμαστε στο παρά ένα της μεγαλύτερης και ριζικής μεταρρύθμισης που θα επηρεάσει ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία, είπε την Τρίτη ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση των προβλημάτων που θα προκύψουν και είναι σε ετοιμότητα να τα επιλύσει, με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των πασχόντων συμπολιτών μας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για παρουσίαση του έργου του Υπουργείου για την περίοδο Μαρτίου 2018-Απριλίου 2019, ο κ. Ιωάννου είπε ότι η εκ βάθρων αλλαγή του τομέα της Υγείας, με την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και με αποκορύφωμα την εισαγωγή σε λίγες μέρες του Γενικού Σχεδίου Υγείας, είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό εγχείρημα των τελευταίων τουλάχιστον πέντε δεκαετιών.

Εκανε λόγο για συγκινητική ανταπόκριση των πολιτών που εγγράφονται μαζικά στους Προσωπικούς Ιατρούς της επιλογής τους και είπε ότι μέχρι και χθες αργά το απόγευμα, είχαν εγγραφεί πέραν των 220 χιλιάδων δικαιούχοι.

"Αυτό, θεωρώ, διαψεύδει τις εκτιμήσεις όλων όσοι τους τελευταίους μήνες ανέμεναν ότι η έναρξη του ΓεΣΥ θα ήταν ανεπιτυχής", είπε.

Ερωτηθείς αν είναι αρκετοί οι 65 παιδίατροι του ΓεΣΥ, είπε ότι αν δεν ήταν αρκετοί δεν θα άνοιγαν οι κατάλογοι και πρόσθεσε ότι όπως φάνηκε και με την έναρξη των Προσωπικών Ιατρών, ο αριθμός των παιδιάτρων θα αυξηθεί ουσιαστικά και είπε ότι δεν δόθηκαν επιπλέον κίνητρα για να πεισθούν οι παιδίατροι να συμβληθούν με το ΓεΣΥ.

Μέχρι σήμερα το πρωί οι εγγραφές παιδιών ήταν γύρω στις 25,000, είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι τα Δημόσια Νοσηλευτήρια λειτουργούν υπό ένα αυτόνομο καθεστώς και επισήμανε ότι δεν είναι εύκολο εγχείρημα να γίνουν οι απαραίτητες βελτιωτικές αλλαγές και ότι χρειάζεται χρόνος. Είπε ότι επεξεργάζονται ένα σχέδιο παροχής οικονομικής βοήθειας στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για την αγορά ιατρο-τεχνολογικού εξοπλισμού. Οι πρώτοι που θα επωφεληθούν με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ είναι ο ιδιωτικός τομέας καθώς η ζήτηση στα δημόσια νοσηλευτήρια που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί θα μεταφερθεί στον ιδιωτικό τομέα, ανέφερε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι η ζήτηση για υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να αυξηθεί δραματικά.

Το ΓεΣΥ, είπε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, δεν πρέπει να συγκρίνεται με το NHS στη Βρετανία διότι οι συμβαλλόμενοι γιατροί εκεί εργοδοτούνται από το NHS ενώ στο σχέδιο της Κύπρου δεν υπάρχει σχέση μεταξύ εργοδότη - εργοδοτούμενου.

«Σίγουρα το σχέδιο μας δεν είναι το τέλειο σχέδιο και για αυτό λέω ότι η βελτίωση θα είναι συνεχής», είπε.

Σε σχέση με την ιδιωτική πλατφόρμα που δεν θα ενταχθεί στο ΓΕΣΥ, είπε ότι δεν ανησυχεί από αυτή την εξέλιξη λέγοντας ότι «δεν μπορώ να καταλάβω τι διαφορετικό έχει να προσφέρει η πλατφόρμα αυτή από τα υφιστάμενα δεδομένα». Εμείς προχωρούμε στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ με ένα προϋπολογισμό ενός δις. Ευρώ το χρόνο οπότε κάποιος μπορεί να κάνει και τη σύγκριση των οικονομικών μεγεθών και το σε ποιους προσφέρει κάλυψη που είναι και το πιο σημαντικό, ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν γίνεται δεκτό το αίτημα της πλατφόρμας να καλύπτονται οι συνταγές των γιατρών που δεν είναι συμβαλλόμενοι στο ΓΕΣΥ για τους ασθενείς που είναι δικαιούχοι, είπε ότι αυτό αποκλείεται να γίνει, λέγοντας ότι ο ΟΑΥ αποζημιώνει για την φαρμακευτική αγωγή βάσει συνταγής από συμβεβλημένους γιατρούς.

Ανέφερε ακόμη ότι αυτή την εβδομάδα οδηγούνται στην ολομέλεια της Βουλής οι Κανονισμοί για τα Κλινικά Εργαστήρια και τα Φάρμακα.

Ο Υπουργός είπε ότι ο ΟΑΥ προχωρά και βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με Κλινικά Εργαστήρια, Φαρμακεία, νοσηλευτήρια και άλλους παρόχους για τη συνομολόγηση των συμφωνητικών για τη συμμετοχή τους στην 1η φάση του ΓεΣΥ.

Είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν συμβληθεί 323 Προσωπικοί Ιατροί για ενήλικες, 65 Παιδίατροι και 59 Κέντρα Υγείας και Εταιρείες (ΙΕΠΕ). Έχουν επίσης αιτηθεί να συμβληθούν 124 φαρμακεία και 200 φαρμακοποιοί και 57 κλινικά εργαστήρια και οι αιτήσεις τους τυγχάνουν επεξεργασίας από τον ΟΑΥ. Επίσης, δύο ακτινολογικά κέντρα από τον ιδιωτικό τομέα εκδήλωσαν πρόθεση όπως εγγραφούν.

Υπενθύμισε ότι η διαδικασία για εγγραφή τόσο των παροχέων όσο και των δικαιούχων θα είναι ανοιχτού τέλους. Παράλληλα, εντατικοποιείται ο διάλογος με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ενόψει της 2ης φάσης του ΓεΣΥ σε έναν χρόνο από σήμερα, με διαφοροποίηση της στρατηγικής, ευελπιστώντας σε σύναψη συμφωνιών τους επόμενους μήνες, είπε.

Είπε ακόμη ότι εντατικές ήταν και οι εργασίες στο στρατόπεδο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), με στόχο να προχωρήσουν οι διαδικασίες που θα καταλήξουν στη διοικητική και οικονομική αυτονομία των δημόσιων νοσηλευτηρίων, αλλά και να προετοιμαστεί ο δημόσιος τομέας για το νέο περιβάλλον που θα δημιουργηθεί με την υλοποίηση του ΓεΣΥ.

Αρχικά, είπε, διορίστηκαν ο Εκτελεστικός Διευθυντής και η Οικονομική Διευθύντρια του Οργανισμού, και ακολούθως οι Διευθυντικές Ομάδες των τριών Περιφερειών που δημιουργήθηκαν: η Περιφέρεια Λευκωσίας που περιλαμβάνει το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και το Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’, η Περιφέρεια Λάρνακας-Αμμοχώστου που περιλαμβάνει τα αντίστοιχα Γενικά Νοσοκομεία και η Περιφέρεια Λεμεσού-Πάφου που περιλαμβάνει τα Γενικά Νοσοκομεία των δύο πόλεων και τα Νοσοκομεία Κυπερούντας και Πόλεως Χρυσοχούς.

Είπε ακόμη ότι με μια σειρά άλλων μέτρων, στοχεύσαμε στην αναβάθμιση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, έτσι ώστε να βελτιώσουμε τον τρόπο λειτουργίας τους και να τα προετοιμάσουμε για τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται ενόψει ΓεΣΥ.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στην προκήρυξη 20 νέων θέσεων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, 60 νέων θέσεων νοσηλευτών, 170 θέσεων φροντιστών υγείας -που είναι ο νέος θεσμός- και 40 νέων θέσεων γραμματειακού/διοικητικού προσωπικού. Η στελέχωση με επιπλέον γραμματειακό προσωπικό θα διευκολύνει κατά πολύ την εξυπηρέτηση των ασθενών, αλλά και την εργασία και την καθημερινότητα των επαγγελματιών υγείας, είπε.

"Χαρακτηριστικό της βούλησής μας για εκσυγχρονισμό των δημόσιων νοσηλευτηρίων αποτελεί και το γεγονός ότι στον αναπτυξιακό Προϋπολογισμό του Υπουργείου για το 2019, προνοείται τριπλασιασμός του κονδυλίου για την αγορά εξοπλισμού. Είναι πολύ σημαντικό για όλους εμάς να δημιουργήσουμε τις καλύτερες συνθήκες στα δημόσια νοσηλευτήρια, ώστε αυτά θα αποτελέσουν τη ραχοκοκκαλιά του ΓεΣΥ. Έχω ήδη δηλώσει πως δέσμευσή μας είναι, εάν και εφόσον χρειαστεί, να διαθέσουμε επιπλέον κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό μέσω του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού τον ερχόμενο Ιούνιο", είπε ο Υπουργός.

Επίσης, ανέφερε ότι αναγνωρίζοντας τον ρόλο των ιδιωτών, αλλά και την ανάγκη για ποιοτικές υπηρεσίες, επεξεργάζονται Σχέδιο Επιδότησης αγοράς ιατρικού εξοπλισμού από ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Αναφέρθηκε επίσης στην συμπλεγματοποίηση των Κέντρων Υγείας και την επέκταση των ωραρίων τους,

Ο Υπουργός είπε ακόμη ότι για την περίοδο από τις 2 Φεβρουαρίου 2018 μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία , στάλθηκαν στον ιδιωτικό τομέα 30,743 ασθενείς, 32,199 ασθενείς εξυπηρετήθηκαν στα δημόσια νοσηλευτήρια για χειρουργικές επεμβάσεις/εξετάσεις στο πλαίσιο της υπερωριακής απασχόλησης, ενώ 19,632 εξετάστηκαν στα Εξωτερικά Ιατρεία που λειτούργησαν εκτός ωρών εργασίας.

Για την περίοδο από τις 4 Φεβρουαρίου 2019 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία στάλθηκαν στον ιδιωτικό τομέα 2,272 ασθενείς, 13,337 ασθενείς εξυπηρετήθηκαν στα δημόσια νοσηλευτήρια για χειρουργικές επεμβάσεις/εξετάσεις στο πλαίσιο της υπερωριακής απασχόλησης, και 6,818 άτομα εξετάστηκαν στα Εξωτερικά Ιατρεία που λειτούργησαν εκτός ωρών εργασίας.

Ταυτόχρονα, συνεχίστηκε και κατά τη χρονιά που μας πέρασε το Σχέδιο Παροχής Οικονομικής Αρωγής μέσω του Τομέα Επιδοτούμενων Ασθενών του Υπουργείου για να δοθούν λύσεις σε περιστατικά, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στην Κύπρο,

Ένας άλλος σημαντικός σταθμός της χρονιάς που πέρασε υπήρξε η πρόσφατη ψήφιση της νομοθεσίας για την παραγωγή και τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης στην Κύπρο, είπε ο Υπουργός.

Σημείωσε ότι πέραν από τα προφανή οικονομικά οφέλη που θα έχει η εξέλιξη αυτή για την φαρμακοβιομηχανία και την οικονομία γενικότερα της Κύπρου, με την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας διανοίγονται επενδυτικές ευκαιρίες ιδιαίτερα για τους τομείς της Έρευνας και της Ανάπτυξης για start-up εταιρείες.

Ανέφερε ότι έχουν δοθεί τρεις άδειες και ότι στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα πάρει πρόταση για την συντονιστική επιτροπή η οποία θα καλέσει στη συνέχεια τους ενδιαφερόμενους όπως εκφράσουν ενδιαφέρον για τις τρεις άδειες. Πρόσθεσε ότι το ενδιαφέρον είναι τεράστιο και είπε ότι του ζήτησαν συνάντηση περισσότερες από 15 εταιρείες, κολοσσοί, του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.

Είπε ακόμη ότι στο πλαίσιο της προσαρμογής με τις σύγχρονες διεθνείς απαιτήσεις, δρομολογείται η νομοθετική ρύθμιση και λειτουργία της Εθνικής Φαρμακευτικής Αρχής.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο ενίσχυσης του ρόλου της Επιτροπής Φαρμάκων, τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί το Κρατικό Συνταγολόγιο με την ένταξη κατά το 2018, 21 νέων καινοτόμων φαρμάκων και αναθεωρήθηκαν 42 πρωτόκολλα φαρμακοθεραπείας.

Ο κ. Ιωάννου είπε ακόμη ότι το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ελλάδας συμφώνησαν την κοινή διαπραγμάτευση τιμών φαρμάκων με τη φαρμακοβιομηχανία, με στόχο τη ταχύτερη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα στην Κύπρο σε χαμηλότερες τιμές.

Η πρώτη διαπραγμάτευση κοινών τιμών φαρμάκων γίνεται για τη θεραπεία της Ηπατίτιδας Γ, η οποία είναι ιδιαίτερα δαπανηρή. Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η εκρίζωση της Ηπατίτιδας Γ. Αναμένεται ότι σύντομα θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της υπό αναφορά διαπραγμάτευσης, η οποία σύμφωνα με την τρέχουσα πληροφόρηση θα είναι πολύ ευνοϊκή για την Κύπρο, όπως είπε ο Υπουργός.

Επιπρόσθετα, είπε ότι και μετά από απόφαση του Υπουργείου Υγείας τον Μάρτιο του 2018 δημοσιεύτηκε Γνωστοποίηση, σύμφωνα με την οποία διαφοροποιήθηκε ο τρόπος καθορισμού των τιμών, ο οποίος πλέον πραγματοποιείται με την επιλογή των φθηνότερων τιμών από το καλάθι των χωρών αναφοράς.

Αναφέρθηκε στα αναπτυξιακά έργα που ξεκίνησαν, όπως η αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπερούντας με τη δημιουργία Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών και Πνευμονολογικής / Φυματιολογικής Κλινικής, συνολικού κόστους 6,8 εκ. ευρώ, τον θεμέλιο λίγο θα καταθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ερχόμενη Παρασκευή.

Είπε ότι αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών και η προκήρυξη προσφορών για την ανέγερση νέου κτηρίου για τη στέγαση του Κρατικού Χημείου του Κράτους, τη δημιουργία νέας Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου που αναμένεται να προκηρυχθούν οι προσφορές εντός του 2019, τη δημιουργία Χειρουργικού Θαλάμου 20 κλινών στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που αναμένω ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020, όπως επίσης και η δημιουργία Κέντρου Μεταμοσχεύσεων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Σε ερώτηση για τον εργολάβο για το νοσοκομείο Λάρνακας, είπε ότι δεν υπάρχει θετική κατάληξη και η εισήγηση από άλλες υπηρεσίες είναι όπως διακοπεί το συμβόλαιο και επαναπροκηρυχθεί για το υπόλοιπο, άρα, είπε, δυστυχώς παρατηρείται επιπλέον καθυστέρηση. Σημείωσε ότι το Υπουργείο αποφάσισε όπως ολοκληρωθεί μια χειρουργική πτέρυγα στο νοσοκομείο Αμμοχώστου που ως ένα βαθμό θα απαμβλύνει το πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή με την μη έγκαιρη ολοκλήρωση της επέκτασης της Λάρνακας και μίλησε για εναλλακτικές λύσεις του Υπουργείου ενόψει του προβλήματος αυτού.

Αναφερόμενος στην Εθνική Στρατηγική για τον Καρκίνο, είπε ότι θα αποτελέσει στο εξής σημαντικό εργαλείο προς την ορθολογική αντιμετώπιση της ασθένειας του καρκίνου πάνω σε μια ολιστική βάση.

Επιπλέον, ανέφερε ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θεσμοθετείται η πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε το καλοκαίρι με τη σύσταση ad hoc Επιτροπής για τη συγγραφή και την υιοθέτηση Πρωτοκόλλων και Κλινικών Κατευθυντήριων Οδηγιών. Η αναγκαιότητα σύστασης της Εθνικής Επιτροπής έρχεται να υλοποιήσει ένα πάγιο αίτημα τόσο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) όσο και των οργανωμένων συνόλων των επαγγελματιών υγείας, είπε.

Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στη δημιουργία και τη λειτουργία του πρώτου κλειστού Κέντρου για Ανήλικους Ουσιοεξαρτώμενους, τη λειτουργία τεσσάρων νέων Σταθμών Ασθενοφόρων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση