ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Υγείας: Ενισχύονται οι έλεγχοι στα οδοφράγματα λόγω κορωνοϊού

«Tο θέμα του ιού θα απασχολήσει μεγάλο μέρος της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη», δήλωσε ο κ. Ιωάννου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισαν ενίσχυση των ελέγχων στα οδοφράγματα με επιπλέον προσωπικό από την Αστυνομία, καθώς και κάποιους άλλους περιορισμούς σε αυτά, όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά το πέρας της διϋπουργικής σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στο Υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα του κορωνοϊού, το οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου, θα απασχολήσει μεγάλο μέρος της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη, κάτι που ζήτησε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε πως κάποια άλλα μέτρα αξιολογούνται σε σχέση με τους ελέγχους, που θα γίνονται και τις επόμενες ημέρες εάν και εφόσον χρειαστεί θα γίνουν περαιτέρω ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, κατά τη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας, του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών και υπηρεσιακών παραγόντων, έγινε μια αξιολόγηση της κατάστασης μέχρι σήμερα, τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στην Κύπρο. Έχει γίνει μια αξιολόγηση των μέτρων που θα πάρουμε σε περίπτωση, που αυτό εξελιχθεί σε πανδημία, διότι οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

Σημείωσε επίσης πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε όπως μεγάλο μέρος της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου αναλωθεί στην ενημέρωση του ιδίου του Προέδρου και των μελών του σώματος για το θέμα του κορωνοϊού.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε στις δηλώσεις του πως "έχει γίνει μια αξιολόγηση των μέτρων που θα πάρουμε σε περίπτωση που αυτό που εξελιχθεί σε πανδημία διότι οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Σε τέτοια περίπτωση θα εμπλακούν οι υπηρεσίες των άλλων Υπουργείων όπως το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Εξωτερικών για να είμαστε συντονισμένοι και σε αρμονία".

Επίσης έχουν αξιολογηθεί κάποια επιπλέον μέτρα, είπε, και πρόσθεσε πως "ως πρώτο μέτρο αποφασίστηκε η ενίσχυση των ελέγχων στα οδοφράγματα με επιπλέον προσωπικό από την Αστυνομία και με κάποιους άλλους περιορισμούς στα οδοφράγματα".

"Κάποια άλλα μέτρα αξιολογούνται σε σχέση με τους ελέγχους που θα γίνονται και τις επόμενες μέρες αν και εφόσον χρειαστεί θα προβούμε σε περαιτέρω ανακοινώσεις", ανέφερε.

Ο κ Ιωάννου επεσήμανε πως "είναι ρευστή η κατάσταση και κάθε ώρα της ημέρας προκύπτουν νέα δεδομένα, άρα είμαστε σε εγρήγορση, δεν εφησυχαζόμαστε, αξιολογούμε τα δεδομένα και αναλόγως των εξελίξεων θα προβαίνουμε σε περαιτέρω μέτρα".

Ερωτηθείς αν μετά την παρουσίαση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στην Ελλάδα θα γίνονται και έλεγχοι σε άτομα που φθάνουν στην Κύπρο από την Ελλάδα, ο κ. Ιωάννου απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως η Ελλάδα δεν έχει καθοριστεί ως χώρα υψηλού κινδύνου.

Επεσήμανε πως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που καθορίζει ποιες χώρες είναι υψηλού κινδύνου, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων που υπάρχουν.

Εξ ου και οι χώρες που είναι υψηλού κινδύνου αυτή τη στιγμή είναι αυτές που αναφέραμε και έχουμε πάρει τα μέτρα στα αεροδρόμια, πρόσθεσε.

Υπογράμμισε πως η Κύπρος τηρεί τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα από την πρώτη μέρα εδώ και τέσσερις εβδομάδες. «Χθες ήμασταν η μόνη χώρα που αποφάσισε τις χώρες υψηλού κινδύνου» ώστε ο κόσμος που προέρχεται από αυτές να ενημερώνεται και έστω και αν δεν έχει συμπτώματα να προτείνεται όπως αυτοπεριορίζεται για 14 μέρες, σημείωσε.

Πρόσθεσε πως "θα δίνεται υλικό και ήδη έγινε σήμερα αυτό και εάν και εφόσον παρουσιάσουν συμπτώματα να επικοινωνούν μαζί μας" και πως η Αγγλία υιοθέτησε το μέτρο αυτό σήμερα το πρωί.

Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο των ΜΜΕ για τη σωστή ενημέρωση του κόσμου, σημειώνοντας πως ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβάλλεται.

«Είναι μια επιδημία. Περάσαμε και πέρσι επιδημία της γρίπης, πρέπει να δίδονται τα σωστά μηνύματα. Είμαστε σε εγρήγορση, αξιολογούμε τα δεδομένα και λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα», είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός Υγείας είπε πως σήμερα εντόπισε πως σε κάποια από τα οδοφράγματα, λόγω της πολυκοσμίας, και του αριθμού του προσωπικού που υπάρχει εκεί υπήρχε μια πιθανότητα λόγω φόρτου εργασίας να υπάρχουν παραλείψεις.

"Για βελτίωση των ελέγχων που γίνονται έχει αποφασιστεί όπως ενισχυθούν με προσωπικό τα οδοφράγματα. Αυτό είναι το μέτρο που αποφασίστηκε άμεσα σήμερα. Παράλληλα αξιολογούνται κάποιες άλλες ιδέες και προτάσεις και εάν και εφόσον αποφασίσουμε θα προχωρήσουμε. Δεν είναι κάτι το ανησυχητικό ούτε κάτι το οποίο πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα", ανέφερε.

Ο κ. Ιωάννου είπε επίσης πως είναι καθημερινά σε επαφή με τους άλλους αρμόδιους Υπουργούς για αυτό το θέμα. " Δεν περιμένουμε (να γίνονται) διϋπουργικές συναντήσεις, είμαστε καθημερινά σε επαφή με τους αρμόδιους Υπουργούς και συναποφασίζουμε για τα επόμενα μέτρα", ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Το πρωτόκολλο της ΚΟΠ πλέον αμφισβητείται έντονα, όπως και η δυνατότητα τήρησής του από τις ομάδες (Φωτογραφία: ΚΥΠΕ).

Ο κορωνοϊός προ κενής εστίας

Το ποδόσφαιρο απεδείχθη η κερκόπορτα του κορωνοϊού στην Κύπρο, με τις αρμόδιες αρχές να τρέχουν πίσω από τα γεγονότα
Του Γιάννου Λύτρα
 |  ΥΓΕΙΑ
X