ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Υγείας: Μέχρι το τέλος του έτους τα καινοτόμα φάρμακα στο ΓεΣΥ

Εντός των επόμενων εβδομάδων ή μηνών αναμένεται να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της έλλειψης νοσηλευτών, είπε ο κ. Δαμιανός

ΚΥΠΕ

Μέχρι το τέλος του έτους τα καινοτόμα φάρμακα θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, ενώ παράλληλα ανέφερε πως εντός των επόμενων εβδομάδων ή μηνών αναμένεται να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της έλλειψης νοσηλευτών.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο διάσκεψης Τύπου, στο Υπουργείο Υγείας, για θέματα που αφορούν τις ιογενείς ηπατίτιδες και το AIDS και ερωτηθείς κατά πόσο υπήρξε κάποια εξέλιξη σε ό,τι αφορά την ένταξη των καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ, ο Υπουργός Υγείας αφού σημείωσε πως όλο αυτό το διάστημα υπήρχαν διαβουλεύσεις με τον ΟΑΥ τόσο σε επίπεδο ηγεσίας όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο λόγω και της τεχνοκρατικής φύσης του θέματος, επιβεβαίωσε ότι υπήρξε χτες μια συνάντηση με το ΔΣ του ΟΑΥ για συζήτηση της κατάστασης και των προτεινόμενων λύσεων.

«Έγινε σε πολύ καλό κλίμα, θα συζητήσει και ο ΟΑΥ σε επίπεδο ΔΣ το θέμα έτσι ώστε να καταφέρουμε να επιλύσουμε το θέμα μέσα στις επόμενες μέρες-εβδομάδες. Θεωρούμε ότι το θέμα θα λυθεί» δήλωσε.

Σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι ο στόχος για ένταξη των καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ μέχρι το τέλος του χρόνου είναι σίγουρα εφικτός, ο κ. Δαμιανός είπε πως «πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου οι κατηγορίες φαρμάκων οι οποίες πρέπει να πάνε στον ΟΑΥ, να πάνε», διαβεβαιώνοντας πως τόσο από την πλευρά του Υπουργείου όσο και από την πλευρά του ΟΑΥ θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να ενταχθούν τα καινοτόμα φάρμακα στο ΓεΣΥ.

Διευκρίνισε την ίδια στιγμή πως μια μικρή κατηγορία φαρμάκων τα οποία δεν είθισται να είναι εντός των συστημάτων υγείας των κρατών, ενδεχομένως να παραμείνουν στο Υπουργείο Υγείας. «Μιλούμε για συγκεκριμένες μικρές κατηγορίες που δεν θα δίνονταν από τον ΟΑΥ» ανέφερε, επισημαίνοντας πως τα «υπόλοιπα μέχρι το τέλος του έτους είναι ο στόχος μας να πάνε όλα στον ΟΑΥ».

Σε ερώτηση σχετικά με τις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά την έλλειψη νοσηλευτών στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, με την ΟΕΒ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ακόμα και για αναβολή χειρουργείων, ο Μιχάλης Δαμιανός αφού επανέλαβε ότι υπάρχει στην Κύπρο έλλειψη νοσηλευτών, εξήγησε ότι ο μακροχρόνιος σχεδιασμός του Υπουργείου είναι να προχωρήσει με μια στρατηγική προσέλκυσης φοιτητών (νοσηλευτικής) έτσι ώστε να καλυφθούν μακροχρόνια οι ανάγκες. «Εντός Ιουνίου θα προχωρήσουμε με επικοινωνιακή στρατηγική για ενημέρωση του κοινού» ανέφερε.

Ως προς τις άμεσες ανάγκες, ο κ. Δαμιανός σημείωσε πως ο μόνος τρόπος για αντιμετώπιση του προβλήματος της υποστελέχωσης είναι να έρθουν νοσηλευτές από το εξωτερικό. «Αν είναι από την ΕΕ καλώς, φαίνεται όμως ότι αυτό δεν είναι εφικτό καθώς υπάρχουν οι ίδιες ανάγκες σε όλες τις χώρες της ΕΕ» ανέφερε, υποδεικνύοντας πως ως εκ τούτου, η μόνο λύση δεν μπορεί να είναι άλλη, από την εργοδότηση νοσηλευτών από τρίτες χώρες, διατηρώντας πάντα τα ίδια ποιοτικά κριτήρια.

«Οι ίδιοι οι νοσηλευτές και το Συμβούλιο Εγγραφής θα αναγνωρίσει τους νοσηλευτές που θα μπορούν να εργαστούν στην Κύπρο» εξήγησε, προσθέτοντας πως το θέμα αναμένεται να λυθεί εντός των επόμενων εβδομάδων ή μηνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση