ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει λέει η ΟΣΑΚ, για τα 5 χρόνια λειτουργίας

Όπως σημειωνει, το ΓεΣΥ χρειάζεται συνεχή πολιτική στήριξη και γι’ αυτό αναμένει ότι και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εφαρμόσει όλα όσα υποσχέθηκε προεκλογικά

ΚΥΠΕ

Συμπληρώνονται σήμερα πέντε χρόνια λειτουργίας του Γενικού Συστήματος Υγείας και η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι το ΓεΣΥ, που έχει φέρει σημαντικές αλλαγές στην υγειονομική περίθαλψη της Κύπρου, παρέχοντας σε όλους την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας, ήρθε για να μείνει.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΥ, που επικαλείται η ΟΣΑΚ, κατά τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας του ΓεΣΥ υπάρχουν 969.722 εγγεγραμμένοι δικαιούχοι. Κατά τα πέντε χρόνια λειτουργίας του, 807.331 δικαιούχοι έχουν επισκεφθεί τους Προσωπικούς τους Ιατρούς, 637.536 δικαιούχοι έχουν επισκεφθεί τους Ειδικούς Ιατρούς, 319.259 δικαιούχοι έχουν επισκεφθεί Ακτινολογικά/Διαγνωστικά Κέντρα, 501.035 δικαιούχοι έχουν υποβληθεί σε Eργαστηριακές Eξετάσεις, 318.990 δικαιούχοι έχουν επισκεφθεί Oδοντιάτρους και 698.650 δικαιούχοι έχουν πάρει φάρμακα.

"Πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, βασικές προκλήσεις για τη λειτουργία του συστήματος είναι ο έλεγχος και εποπτεία της χρήσης του συστήματος, η επανεξέταση όλων των οριζόντιων περιορισμών που έχουν επιβληθεί, η ένταξη των καινοτόμων φαρμάκων, ο ιατρικός έλεγχος (medical audit), αλλά και η αντιμετώπιση των λιστών αναμονής", αναφέρει η ΟΣΑΚ στην ανακοίνωσή της, σημειώνοντας ότι το ΓεΣΥ χρειάζεται συνεχή πολιτική στήριξη και γι’ αυτό αναμένει ότι και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εφαρμόσει όλα όσα υποσχέθηκε προεκλογικά.

Επιπλέον, αναφέρει ότι σαφέστατα και το ΓεΣΥ ως νεοσύστατο σύστημα παρουσιάζει κενά και αδυναμίες, τα οποία η ΟΣΑΚ αναδεικνύει σε καθημερινή βάση, προσπαθώντας μέσα από τις δικές της παρεμβάσεις να συμβάλει στην βελτίωση του συστήματος. Ωστόσο, η ομοσπονδία θέλει να καταστήσει σαφές ότι τα κενά και οι αδυναμίες που παρατηρούνται, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση, να αποτελούν πρόσχημα και λόγο ανατροπής και εκτροχιασμού του ΓεΣΥ. "Ουδείς έχει το δικαίωμα να στοχοποιεί και να μηδενίζει το σύστημα, με σκοπό να προωθήσει αλλαγές οι οποίες θα εξυπηρετούν τα μεγάλα, ιδιωτικά και προσωπικά συμφέροντα", αναφέρει.

Έχοντας ως γνώμονα τη βελτίωσή του ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών, η ΟΣΑΚ σημειώνει ότι θα αγωνιστεί μαζί με όλους τους αρμόδιους θεσμούς και εμπλεκόμενους για να παραδοθεί στις επόμενες γενεές ένα ΓεΣΥ το οποίο θα ανταποκρίνεται πλήρως, με επάρκεια και ποιότητα σε όλες τις υγειονομικές ανάγκες των Κυπρίων πολιτών. Ταυτόχρονα θέτει τον εαυτό της στη διάθεση όλων, ώστε να συνδράμει όπως και όπου μπορεί στη βελτίωση του συστήματος προς όφελος των ασθενών.

Τέλος, η ΟΣΑΚ ευχαριστεί όλους όσοι το υπηρετούν, τη διεύθυνση και τους λειτουργούς του ΟΑΥ, ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας και παρόχους υπηρεσιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση