ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ.Υγείας: Σχεδόν 400 χιλιάδες έχουν εγγραφεί στο ΓεΣΥ

Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, δήλωσε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου μετά από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον ΟΑΥ, και τον ΟΚΥπΥ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Κύπρου έχει ήδη ενεργοποιήσει την εγγραφή του στο ΓεΣΥ και έχει επιλέξει Προσωπικό Ιατρό, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά από διαδοχικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και εκπροσώπους του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ). Οι αντιπροσωπείες των δύο Οργανισμών ενημέρωσαν ενδελεχώς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σχετικά με τη μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ και των διαδικασιών που πραγματοποιούνται στα αυτόνομα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντηση, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι, στο πλαίσιο τακτικών ενημερώσεων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκαν οι σημερινές συναντήσεις, όπου συζητήθηκαν η πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ και η εξέλιξη των διαδικασιών στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ. «Δύο εβδομάδες πριν την εφαρμογή του μεγαλεπίβολου αυτού Σχεδίου, θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Όσον αφορά στους σχεδιασμούς για την ένταξη των Προσωπικών Ιατρών τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά, οι αριθμοί είναι πολύ ικανοποιητικοί. Η ροή εγγραφής των δικαιούχων συνεχίζεται κανονικά, έχουν σχεδόν εγγραφεί 400,000 δικαιούχοι, δηλαδή ο μισός πληθυσμός. Όσον αφορά τις υπόλοιπες υπηρεσίες, δηλαδή τα φαρμακεία, τα κλινικά εργαστήρια, τα ακτινολογικά κέντρα, κτλ, οι διαδικασίες έχουν τροχιοδρομηθεί και άρα πλέον έχουμε κοιτάξει τους σχεδιασμούς για τις τελευταίες δύο βδομάδες, τι πρέπει να γίνει τόσο επικοινωνιακά για να ενημερωθεί όσον το δυνατό πιο καλά και ο κόσμος για τις πρόνοιες, τα ωφελήματα και τι να αναμένει», είπε.

Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έτυχε επίσης ενημέρωσης για τις πιθανές εστίες προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν στην αρχή. «Αντιλαμβάνεστε ότι με κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση μπορεί να υπάρξουν και θα υπάρξουν προβλήματα και τι προγραμματισμό έχουμε κάνει, ούτως ώστε να επιλύσουμε τα οποιαδήποτε πιθανά προβλήματα θα προκύψουν με την εφαρμογή», υπογράμμισε.

Κληθείς να πει ποια προβλήματα αναμένεται να προκύψουν με την εισαγωγή του ΓεΣΥ, ο κ. Ιωάννου είπε πως ένα παράδειγμα είναι τα ενδεχόμενα προβλήματα με το λογισμικό, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως ο ΟΑΥ έχει κάνει σχεδιασμούς και για αυτό το ενδεχόμενο, πέρα από τις ασκήσεις προσομοίωσης που έχει πραγματοποιήσει ήδη. Επεσήμανε δε πως είναι πολύ πιθανόν να προκύψουν προβλήματα λόγω ελλιπούς ενημέρωσης τόσο των παρόχων όσο και των δικαιούχων αναφορικά με την πλοήγησή τους μέσα στο Σύστημα. Επομένως, συνέχισε, πρέπει να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια ενημέρωσης τόσο του κόσμου όσο και των παρόχων.

Συνεχίζοντας, ο κ. Υπουργός τόνισε εκ νέου πως «η άρνηση βασικών συντελεστών να συμβληθούν ή τουλάχιστον να συνομιλήσουν, λειτουργεί επιπλέον δυσκολίες στην εφαρμογή. Εμείς τα αντιμετωπίζουμε, για αυτό αναμένουμε ότι θα υπάρξουν προβλήματα στην αρχή, αλλά με τις εβδομάδες θα ομαλοποιηθεί και θα λειτουργήσει πολύ πιο σωστά το όλο Σύστημα».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον ο ίδιος θα συνεχίσει την ενημέρωση προς τα μέλη της ιατρικής κοινότητας παρά τις πρόσφατες αντιδράσεις που εκφράστηκαν από πλευράς ΠΙΣ, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι η επαφή και η ενημέρωση προς τους ιατρούς είναι συνεχείς και γίνεται εδώ και αρκετό διάστημα από τον ίδιο. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, «η ιατρική κοινότητα είναι βασικός πυλώνας του ΓεΣΥ, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εξυπηρέτησης των ασθενών και οφείλουμε και πρέπει να ακούσουμε τους προβληματισμούς τους και τις πιθανές λύσεις που έχουν για υπαρκτά ή μη προβλήματα που θεωρούν ότι θα υπάρξουν στην όλη διαδικασία. Για αυτό και οι επαφές μας ήταν συνεχείς. Τις τελευταίες εβδομάδες είχα καλέσει τις επιστημονικές εταιρείες όπως προσέλθουν, ακριβώς για να συζητήσουμε τα θέματα αυτά και έχω λάβει επιστολή από τον ΠΙΣ ότι απαγορεύει ουσιαστικά στις επιστημονικές εταιρείες (σ.σ. να συνομιλούν απευθείας) και ότι θα πρέπει η διαβούλευση να γίνεται μέσω του ΠΙΣ, με την προϋπόθεση, για να έρθουν στο τραπέζι του διαλόγου, να αλλάξει η νομοθεσίας όπως το έχουν θέσει. Άρα στην ουσία μας λένε ότι δεν έρχονται να συνομιλήσουμε.

Εν πάση περιπτώσει, εμείς κάνουμε τις επαφές μας, οφείλουμε να τις κάνουμε, οφείλουμε να ακούσουμε τι έχουν να πουν οι επιστημονικές εταιρείες και οφείλουμε να ακούσουμε και τους προβληματισμούς τους, αλλά και τις πιθανές λύσεις που έχουν να προτείνουν, ούτως ώστε να βελτιώσουμε εκεί και όπου χρειάζεται την τελική πρόταση. Το τονίζω για ακόμα μια φορά ότι η βελτίωση είναι συνεχιζόμενη. Οτιδήποτε φανεί στην πορεία ότι χρήζει βελτίωσης, θα βελτιώνεται».

Κληθείς να πει ποιο μήνυμα μετέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τις σημερινές συναντήσεις, ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις δημόσιες τοποθετήσεις του μεταφέρει το μήνυμα ότι η Κυβέρνηση προχωρά κανονικά με τους σχεδιασμούς, καλώντας την ίδια ώρα όλους τους συμβαλλόμενους να δείξουν καλή θέληση, να προσέλθουν και να συνεργαστούν με του ΟΑΥ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ακολούθως ο Υπουργός Υγείας, «επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά τη θέληση και τη στήριξή του σε αυτή την τεράστια μεταρρύθμιση».

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΥ κ. Θωμάς Αντωνίου, ερωτηθείς εάν προχωρά η διαδικασία ένταξης των φαρμακείων στο Σύστημα, απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας πως υπάρχει μια σταθερή ροή εγγραφής φαρμακείων. Διαβεβαίωσε πως «θα έχουμε επάρκεια φαρμακείων στο ΓεΣΥ όπως έχουμε και ακτινολογικών και Προσωπικών Ιατρών και χημείων. Άρα την 1η Ιουνίου θα έχουμε μια πολύ καλή βάση έναρξης του ΓεΣΥ. Όπως είπε και ο Υπουργός είναι μια τεράστια μεταρρύθμιση, δεν αναμένεται να είναι χωρίς προβλήματα. Εμείς δουλεύουμε εντατικά για να είναι το ελάχιστο δυνατό των προβλημάτων. Όμως, ο Κύπριος πολίτης θα πάρει το ΓεΣΥ από την 1η Ιουνίου, όπως το έχουμε υποσχεθεί».

Σε ερώτηση εάν οι διαβουλεύσεις για τα φάρμακα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και αν αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις σύντομα, ο κ. Αντωνίου δήλωσε πως από την 1η Ιουνίου και οι πολίτες, αλλά και οι ιατροί θα έχουν στη διάθεσή τους φάρμακα για τις θεραπείες τους. «Πιθανόν να υπάρχουν και εκεί κάποια μικρά προβλήματα, τα οποία θα αντιμετωπίσουμε μέρα με την ημέρα», ανέφερε.

Τέλος, επεσήμανε πως περίπου 480 φαρμακοποιοί έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να ενταχθούν στο ΓεΣΥ, με την πλειοψηφία εξ αυτών να έχει ήδη υπογράψει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X