ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπερβολές εντοπίζει ο ΟΑΥ στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή

Προσεχτική αντίδραση και διαφωνίες κυρίως για τις επισημάνσεις οικονομικής φύσεως

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Χαμηλούς τόνους στα όσα αναφέρονται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή τηρεί ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Συγκεκριμένα, στην έκθεση καταλογίζονται παραβιάσεις από τον ΟΑΥ στις πρόνοιες του περί ΓεΣΥ Νόμου από παρόχους υπηρεσιών φροντίδας υγείας (ιατρούς και ιδιωτικά νοσηλευτήρια), παραβιάζοντας ταυτόχρονα τις πρόνοιες του Νόμου περί ισοσκελισμένου και σφαιρικού Προϋπολογισμού. Απέναντι στα όσα αναφέρονται στην έκθεση ο ΟΑΥ τοποθετείται με προσεχτικό τρόπο χωρίς ωστόσο να παραλείπει να εκφράσει τις διαφωνίες του. Ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου διευθυντής του ΟΑΥ μιλώντας στην «Κ» ανέφερε πως η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή θα αξιοποιηθεί από τον Οργανισμό για βελτίωση του ΓεΣΥ. Ωστόσο, όπως επισήμανε, σε κάποια σημεία υπάρχουν «κάποιες» αναφορές με τις οποίες ο ΟΑΥ διαφωνεί. Όπως ο ίδιος συμπλήρωσε οι διαφωνίες εντοπίζονται στην οικονομική πτυχή καθώς και στους γιατρούς εντός ΓεΣΥ.

Οι «υπερβολές»

Σε κάποια άλλα σημεία της έκθεσης ο κ. Παπακωνσταντίνου θεωρεί πως υπάρχουν υπερβολές εκ μέρους του Γενικού Ελεγκτή. Στις αναφορές για παράνομη δράση και αδιαφάνεια του ΟΑΥ στις συμβάσεις με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανάφερε πως οι αναφορές αυτές δεν ευσταθούν. Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με τους γιατρούς εκτός ΓεΣΥ ο Οργανισμός σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας και τη Γενική Εισαγγελία έχουν δρομολογήσει λύση ανέφερε ο κ. Παπκωνσταντίνου.

Οι διαφωνίες στα οικονομικά

Η Ελεγκτική Υπηρεσία στην έκθεσή της, διαπιστώνει πως οι «οι συμφωνίες που έχει συνάψει ο ΟΑΥ, με τους παρόχους υπηρεσιών υγείας, επιτρέπουν σε αυτούς να έχουν υπερκέρδη, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να χαρακτηριστούν ως αισχροκέρδεια», σημειώνοντας ότι «οι έλεγχοι που διεξάγει ο ΟΑΥ επιτρέπουν και συντηρούν τις καταχρήσεις, τόσο λόγω της πολύ μικρής συχνότητας ουσιαστικών ελέγχων, όσο και λόγω της σχεδόν πλήρους απουσίας αποτρεπτικά αυστηρών ποινών κατά των παρανομούντων ή καταχραστών του συστήματος». Επί του προκειμένου η εξήγηση που δίδεται από πλευράς ΟΑΥ είναι πως η αύξηση που παρατηρείται στα έσοδα κάποιων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων οφείλεται, κυρίως, στις επιλογές ασθενών για παροχή υπηρεσιών και όχι στις συμβάσεις.

Καταχρήσεις

Σχετικά με το ζήτημα των καταχρήσεων ο ΟΑΥ παραδέχεται πως υπάρχει ακόμα ζήτημα ωστόσο επισημαίνεται και πως σε αυτό το κομμάτι έχουν γίνει πολλά προκειμένου να το κλείσουν τα κενά που παρουσιάσθηκαν μετά την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ που είναι η ενδονοσοκομειακή περίθαλψη. Επίσης προβάλλονται οι μηχανισμοί που έχουν θεσπιστεί προκειμένου να υπάρχει έλεγχος αλλά και έγκριση σε συγκεκριμένες ιατρικές υπηρεσίες μέσω επιτροπών που έχουν συσταθεί σε συνεργασία και με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση