ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ζητείται ξεκάθαρη γραμμή για το AstraZeneca

Η επιστημονική κοινότητα στην Κύπρο καλείται να δώσει σαφείς οδηγίες και συστάσεις για το αγγλο-σουηδικό εμβόλιο

Του Γιάννου Λύτρα

Με τον καθορισμό του πλαισίου εντός του οποίου θα δίνονται οι κατευθυντήριες γραμμές σε σχέση με την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca αναμένεται ότι θα ασχοληθεί το επόμενο διάστημα η επιστημονική κοινότητα στην Κύπρο. Είναι, πλέον, εμφανές ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε το προηγούμενο διάστημα εναντίον του εν λόγω σκευάσματος επηρεάζει σταδιακά το εμβολιαστικό πλάνο, με το Υπουργείο Υγείας να αναμένει ότι θα υπάρξει καθυστέρηση της προσέγγισης των στόχων που έχουν τεθεί. Η «Κ» επικοινώνησε με μέλη της επιστημονικής κοινότητας της Κύπρου, τα οποία κατέθεσαν την άποψή τους σε σχέση με το ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματά μας, τονίζοντας παράλληλα ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη διέξοδος από την πανδημία.

Δρ Χρήστος Πέτρου: Να γίνουν πρωτόκολλα

Ο καθηγητής και σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας για το θέμα των εμβολίων, δρ Χρήστος Πέτρου, αναφέρει στην «Κ» ότι ο ίδιος ανέμενε πιο συγκεκριμένες τοποθετήσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) την προηγούμενη βδομάδα. Εξηγεί ότι θα έπρεπε να είχαν δοθεί κάποιες κατευθυντήριες γραμμές αναφορικά με το σε ποιους θα χορηγείται και σε ποιους όχι το σκεύασμα της AstraZeneca.

Αυτό που πρέπει να γίνει στην Κύπρο, τόνισε, είναι η δημιουργία κάποιων πρωτοκόλλων αναγνώρισης της κατάστασης, διάγνωσης και οδηγίες προς τους Προσωπικούς Ιατρούς. Επίσης, πρέπει να δημιουργηθούν και πρωτόκολλα αντιμετώπισης ενδεχόμενης εμφάνισης περιστατικού θρόμβωσης εξαιτίας του εμβολίου. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια παρενέργεια, γι’ αυτό και χρειάζονται ξεκάθαρες κατευθυντήριες γραμμές προς όλους, προσθέτει. Τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί στο εξωτερικό ήταν με συχνότητα 4/1.000.000, γι’ αυτό στην Κύπρο μπορεί και να μην καταγραφεί κανένα περιστατικό, αλλά δεν παύει να είναι ανοικτό το ενδεχόμενο. Επίσης, πρέπει να συσταθεί μια πολυθεματική ομάδα η οποία θα αποτελείται από άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, για την αξιολόγηση τέτοιων περιστατικών, αν και εφόσον προκύψουν.

Δρ Πέτρος Καραγιάννης: Κανείς δεν θέλει να κινδυνεύσει

Από τις μελέτες της τρίτης φάσης δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca δεν προέκυψε οποιοδήποτε περιστατικό θρόμβωσης, ωστόσο αυτές αφορούσαν περίπου 60.000 εθελοντές, αναφέρει ο δρ Πέτρος Καραγιάννης, μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής. Πλέον, όμως, με τον εμβολιασμό εκατομμυρίων πολιτών, προέκυψαν μερικά περιστατικά με την αναλογία τους να είναι περίπου στα 4/1.000.000, που μεταφράζεται στο 0.0004%. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα να δημιουργηθούν τέτοιου τύπου θρομβώσεις από την λήψη του εμβολίου της AstraZeneca, εφ’ όσον, φυσικά αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οφείλονται σε αυτό, τονίζει.

Το επόμενο βήμα είναι να γίνουν συστάσεις, οι οποίες τώρα διαφέρουν από χώρα σε χώρα και αυτό συμβάλλει στην περαιτέρω σύγχυση του κοινού. Αυτό που πρέπει να γίνει στην Κύπρο, είναι να συσταθεί μια ομάδα ειδικών, η οποία θα καθορίσει τις κατευθυντήριες γραμμές, για την αντιμετώπιση τυχόν εμφάνισης περιστατικών θρόμβωσης. Το πρώτο βήμα έπρεπε να είχε γίνει από τον ΕΜΑ, αναφέρει ο δρ Καραγιάννης, καθώς είναι ένας οργανισμός ο οποίος συλλέγει δεδομένα από όλες της χώρες της Ευρώπης και διαθέτει την τεχνογνωσία και την επιστημοσύνη για να τα αξιολογήσει, σε αντίθεση με το κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό αποτυχίας του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 ανέρχεται στο 12% περίπου, όπως προέκυψε από τις κλινικές δοκιμές.

Δρ Λεόντιος Κωστρίκης: Τα εμβόλια θα κριθούν στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Την θέση ότι όλα τα διαθέσιμα εμβόλια θα κριθούν όταν θα βρεθούν αντιμέτωπα με την μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής, εκφράζει στην «Κ» ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης. Η δική του άποψη είναι ότι το εν λόγω στέλεχος του νέου κορωνοϊού δεν είναι μακριά από την Κύπρο, ενώ είναι πιο παθογόνο και από την μετάλλαξη της Βρετανίας. Ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας αναφέρει ότι το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, σύμφωνα με την βιβλιογραφία, μειώνει κατά 40% περίπου την αποτελεσματικότητα του κάθε εμβολίου.

Σε σχέση με το σκεύασμα της AstraZeneca η θέση του είναι ότι πρέπει να τοποθετηθούν και να κάνουν ξεκάθαρες συστάσεις και να δώσουν κατευθυντήριες γραμμές η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή και το Συμβούλιο Φαρμάκων Κύπρου. Η δική του θέση είναι ότι τα ζητήματα που έχουν προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca, θα εμφανιστούν και στις περιπτώσεις των εμβολίων της Johnson & Johnson και Sputnik V, που είναι βασισμένα στην ίδια τεχνολογία. Ωστόσο, δεν ανησυχεί καθόλου από τις παρενέργειες, οι οποίες είναι εξαιρετικά σπάνιες, και αναφέρει ότι ο κόσμος πρέπει να εμβολιάζεται, χωρίς να τον φοβίζει το σκεύασμα της AstraZeneca.

Δρ Σωτήρης Κούμας: Ενημέρωση για προστασία του εμβολιαστικού πλάνου

Από την σκοπιά του κλινικού ιατρού, ο Αιματολόγος, Σωτήρης Κούμας, τονίζει ότι πρέπει να δοθεί σαφής ερμηνεία στους πολίτες και στους ιατρούς της πρόσφατης ανακοίνωσης του ΕΜΑ. Αν δεν το πετύχουμε αυτό, υπογραμμίζει, θα θέσουμε σε κίνδυνο το εμβολιαστικό πλάνο. Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να καλέσει τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού για να γνωματεύσουν.

Αν λάβουμε υπ’ όψιν τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο εμβολιασμός είναι αυτός που θα μας οδηγήσει στην έξοδο από την πανδημία, τονίζει. Η πίεση στις πλάτες των ιατρών είναι έντονη αυτή την περίοδο, καθώς δέχονται ερωτήματα από δεκάδες ασθενείς τους για το πώς θα προχωρήσουν με τον εμβολιασμό και ποιο εμβόλιο να προτιμήσουν. Ωστόσο, αν ένας ιατρός τοποθετηθεί αρνητικά κατά του εμβολίου της AstraZeneca, δεν σημαίνει αυτόματα ότι σφάλλει πλήρως, αλλά μπορεί επικοινωνιακά να γίνει ιδιαίτερη ζημιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση