ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λανθασμένη μετάφραση το δημοσίευμα για πιθανό ισχυρό σεισμό στην Κύπρο

Τι ξεκαθάρισε στην «Κ» ο Γεωλογικός Λειτουργός, Ιορδάνης Δημητριάδης

Της Ιωάννας Κυριάκου

Σε λανθασμένη μετάφραση του δημοσιεύματος της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Χαλκίν Σεσί αποδίδει ο Γεωλογικός Λειτουργός Ιορδάνης Δημητριάδης την ανησυχία που προκλήθηκε ότι πρέπει να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα για έναν ενδεχόμενο ισχυρό σεισμό στην Κύπρο πάνω από 7 ρίχτερ, ξεκαθαρίζοντας στην «Κ» πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να προβλεφθεί. 

Εξήγησε ότι το τεχνικό επιμελητήριο των κατεχομένων ουσιαστικά θέλησε να τονίσει πως πρέπει να ελέγχεται το κτηριακό απόθεμα και να γίνεται η κατάλληλη προσεισμική μελέτη σε όλα τα κτήρια καθώς υπάρχουν γερασμένες οικοδομές στην περιοχή. Το τ/κ επιμελητήριο αναφέρθηκε παράλληλα σε κάποιες μελέτες που έγιναν και κατέδειξαν ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν γεωλογικά εδάφη με προβλήματα όπως και στις ελεύθερες περιοχές. Στο ίδιο θέμα πρόσθεσαν μια δήλωση ενός σεισμολόγου ο οποίος ανέφερε ότι στην Κύπρο πρέπει να είμαστε alert ότι κάποια στιγμή θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός. Ο κ. Δημητιράδης σημείωσε ότι «δεν πρόβλεψε κάποιο σεισμό. Είμαστε σε σεισμογενή περιοχή που έχει δώσει παλαιότερα σεισμούς και θα δώσει και στο μέλλον αλλά κανένας δεν ξέρει το πότε». 

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε ωστόσο σε μια πολύ σημαντική διαφοροποίηση, διευκρινίζοντας ότι τα μεγέθη που αναμένουμε δεν έχουν σχέση με τα μεγέθη που είδαμε πρόσφατα σε Τουρκία και Συρία. «Ένας σεισμός 6.5 ρίχτερ είναι ένας ισχυρός σεισμός ειδικά αν γίνει στη στεριά και σίγουρα θα προκαλέσει κάποιες δομικές καταστροφές αναλόγως της περιοχής και της οικοδομής που θα χτυπήσει. Δεν είναι όμως ίδιος με έναν σεισμό 7.8 Ρίχτερ που προκαλεί ολοκληρωτική ισοπέδωση», επεσήμανε. Πρόσθεσε ότι στην Κύπρο δεν είδαμε τέτοια μεγέθη σεισμών, ούτε αναμένουμε να δούμε γιατί δεν έχουμε τέτοιου είδους ρήγματα. «Το ρήγμα που προκάλεσε τους δύο μεγάλους σεισμούς στην Τουρκία έχει μήκος χίλια χιλιόμετρα. Η στιγμή του σεισμού έσπασε 200 χιλιόμετρα μέσα σε λίγα λεπτά. Σε εμάς το μεγαλύτερο ρήγμα είναι 150 χιλιόμετρα τα οποία δεν μπορούν να σπάσουν ταυτόχρονα που σημαίνει ότι δεν θα δώσουν μεγάλα μεγέθη», κατέληξε ο κ. Δημητριάδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X