ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Κύπρος και η Ορθοδοξία αποχαιρέτησαν τον Αρχιεπίσκοπο

Η Κύπρος αποχαιρέτησε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ αποχαιρέτησε σήμερα Σάββατο (12/11) η Κύπρος. Η εξόδιος ακολουθία του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος εκοιμήθη το πρωί της Δευτέρας 7 Νοεμβρίου, ξεκίνησε στις 12:00 και ολοκληρώθηκε γύρω στις 13:00 το μεσημέρι, ενώ ακολούθησαν επικήδειοι λόγοι από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Κατά τη διάρκεια της εξοδίου ακολουθίας, όλες οι καμπάνες των Ιερών Ναών της Κύπρου ηχούσαν πένθιμα, ενώ οι σημαίες παρέμειναν μεσίστιες καθ’ όλη τη διάρκεια του εκκλησιαστικού πένθους.   

«Αποχαιρετούμε τον φιλόστοργο Ποιμενάρχη που με έργα έχει συμπαρασταθεί στους δυσπραγούντες και έχοντας ανάγκη, συνανθρώπους μας», έγραψε στο βιβλίο συλληπτηρίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ιστορική και με πολυσήμαντα μηνύματα θεωρείται η κάθοδος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Κύπρο, 400 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στο νησί.

14:11 - Οδηγείται στην τελευταία του κατοικία ο Αρχιεπίσκοπος

Ολοκληρωθηκε η λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, με τον Αρχιεπίσκοπο να οδηγείται στην τελευταία του κατοικία. 

13:55 - Οικουμενικός Πατριάρχης: Mεγάλη η αγάπη του για την Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως 

«Ήλθαμε για να αποχαιρετήσουμε και τον προσωπικό φίλο. Ήταν η μεγάλη αγάπη προς την μαρτυρική Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Σε κάθε βήμα ήταν πλησίον μας με γενναιότητα και γενναιοδωρία. Η παρουσία και συμβολή του μακαριστού στην Πανορθόδοξη Σύνοδο της Κρήτης υπήρξε πολύτιμος και σε κάποιες περιπτώσεις καθοριστική. Υπήρξε υποστηρικτής των θέσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ευγνώμον το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την ευγενική παραχώρηση του κτιρίου της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κύπρου στις Βρυξέλλες». 

13:27 - Μητροπολίτης Πάφου: Τα έργα και οι τομές που επέφερε είναι ανώτερα κάθε λόγου και εγκωμίου

«Τα έργα και οι τομές που επέφερε είναι ανώτερα κάθε λόγου και εγκωμίου. Θα περάσουν αιώνες για να μπορέσει, αν θα μπορέσει, να ξεφύγει η Εκκλησία από την σκιά του. Μπορεί ο λόγος του να μην ήταν χειμαρρώδης αλλά ήταν ουσιαστικός. Πρώτο έργο του η αποκατάσταση της Ιεράς Συνόδου. Απεκατεστάθη το κύρος της Εκκλησίας στην Ορθοδοξία. Δεύτερο το Εκκλησιαστικό ταμείο για τους ιερείς. Η Θεολογική το τρίτο του μεγάλο έργο. Η ανέγερση φοιτητικών εστιών το άλλο μεγάλο του έργο. Η ανέγερση του νέου Καθεδρικού Ναού. Η ιστορία θα καταγράψει τον Αρχιεπίσκοπο ως τον μεγαλύτερο μεταρρυθμιστή. Δεν υπέκυψε σε αυτούς που τον λοιδορούσαν ούτε σε εκείνους που τον απειλούσαν. Με κάθε τρόπο και με οποιοδήποτε τίμημα στήριξε τον πρώτο της Ορθοδοξίας. Πολλούς που δεν κέρδισε, το κατάφερε όταν βρέθηκε στο κατώφλι του θανάτου. Υπέμεινε καρτερικά την ασθένειά του. Ακόμα και όταν έφευγε για το τελευταίο του ταξίδι στο Ισραήλ νοιαζόταν για τον καθεδρικό ναό και τον καθεδρικό ναό της Πάφου. Άφησε έργο στο οποίο θα υποκλίνονται οι αιώνες». 

13:10 - Πρόεδρος Αναστασιάδης: Στο πρόσωπό του η Κύπρος ευτύχησε να βρει έναν ακαταπόνητο Ιεράρχη

«Με αισθήματα θλίψης απευθύνω το ύστατο Χαίρε. Εις το πρόσωπό του η Κύπρος ευτύχησε να βρει έναν ακαταπόνητο Ιεράρχη και μια καταξιωμένη προσωπικότητα. Οδήγησε την Εκκλησία και αποκατάστησε την διοικητική τάξη με την αύξηση των Μητροπόλεων. Διατήρησε το ανεξάρτητο του αυτοκέφαλου της Εκκλησίας. Άξια αποτελεί η επιμέλεια για διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος διακρίθηκε για την λελογισμένη και συνετή διαχείριση των οικονομικών της. Είχα το προνόμιο να γνωρίσω έναν Ιεράρχη που η έγνοια ήταν η επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού. Αναπτύχθηκε μια άριστη και ειλικρινή συνεργασία μεταξύ μας. Αναμφίβολα ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος πέτυχε να θέσει την δική του ανεξίτηλη προσωπική σφραγίδα». Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.  

13:05 - Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Από τα βάθη της καρδιάς μου συμμετέχω στο βαθύ πένθος της Εκκλησίας

«Από τα βάθη της καρδιάς μου συμμετέχω στο βαθύ πένθος της Εκκλησίας. Τιμάμε τον Αρχιεπίσκοπο. Η Εκκλησία εκτός από την επιβίωση και ανάπτυξη της Κύπρου υπήρξε συνοδοιπόρος των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων». 

13:00 - Ολοκληρώθηκε η νεκρώσιμη ακολουθία

Ολοκληρώθηκε η εξόδιος ακολουθία για τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β'. Ακολουθούν οι επικήδειοι λόγοι τους οποίους θα εκφωνήσουν η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.

12:36 - Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Οι παρακαταθήκες που άφησε θα είναι για εμάς πυξίδες 

Τη διαβεβαίωση που του έδωσε ο Αρχεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β' πως η Κύπρος και ο ίδιος θα βρίσκονται κοντά του θα θυμάται, όπως δήλωσε το Σάββατο το πρωί, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β'.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για να παραστεί στην κηδεία του εκδημήσαντα Αρχιεπισκόπου Κύπρου είπε στις δηλώσεις του πως "θα ήθελα να εκφράσω εκ μέρους όλων των Ορθοδόξων Προκαθημένων, τώρα έρχεται και ο Παναγιώτατός μας, ότι ήταν ο μεγάλος προστάτης των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων. Ήρθα λοιπόν από την Αλεξάνδρεια για να του πω, φίλε αγαπημένε Αρχιεπίσκοπε Χρυσόστομε, καλό σου ταξίδι. Οι παρακαταθήκες που άφησες θα είναι για εμάς πυξίδες για να πορευόμαστε στα δύσκολα χρόνια που θα έρθουν για την Ορθοδοξία". Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ. 

12:23 - Σακελλαροπούλου: Yπήρξε ένας μεγάλος ηγέτης της Ορθοδοξίας

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β, υπήρξε ένας μεγάλος ηγέτης της Ορθοδοξίας και του κυπριακού ελληνισμού, έγραψε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο βιβλίο συλλυπητηρίων για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β'.

«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια, προσωπικά εκ μέρους του ελληνικού λαού για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσόστομου Β», έγραψε η κ. Σακελλαροπούλου και συνέχισε, «ο Μακαριστός υπήρξε ένας μεγάλος ηγέτης της Ορθοδοξίας και του κυπριακού ελληνισμού». Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.  

12:00 - Ξεκίνησε η εξόδιος ακολουθία

Ξεκίνησε η εξόδιος ακολουθία του Αρχιεπισκόπου. Σημειώνεται ότι η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ότι επί 40 ημέρες θα τελείται καθημερινώς Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου. Υπό τον Μητροπολίτη Πάφου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και Τρισάγιο, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου και στον Καθεδρικό Ναό και τρισάγια σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Κύπρου. 

11:45 - Στην Αρχιεπισκοπή ο Πρόεδρος - Υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων

Ο Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος και θα εκφωνήσει επικήδειο λόγο, έφτασε στην Αρχιεπισκοπή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων και μεταξύ άλλων έγραψε :

«Με βαθύτατη θλίψη, εκ μέρους του ιδίου και του Υπουργικού Συμβουλίου, αποτίνω τον ύστατο χαιρετισμό, αλλά και φόρο τιμής στον σεπτό Ιεράρχη, μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, Χρυσόστομο Β’.

Αποχαιρετούμε τον θρησκευτικό και πνευματικό Ηγέτη, του οποίου ανεξίτηλα θα παραμείνουν τα αποτυπώματα στη διαφύλαξη του Αυτοκέφαλου και αυτόνομου της Εκκλησίας της Κύπρου μέσα από τις θαρραλέες μεταρρυθμίσεις που επέφερε». 

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ.  

11:30 - Στην Αρχιεπισκοπή ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Αφίχθηκε στην Κύπρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για να απευθύνει το ύστατο χαίρε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έφθασε στις 10:45 στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας με ναυλωμένο τζετ από Κωνσταντινούπολη μέσω Κω και αναχώρησε για τη Λευκωσία όπου θα προστεί της εξοδίου ακολουθίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσόστομου Β, που θα τελεστεί στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκαν ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου Γεώργιος Χριστοδούλου και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Ιστορική και με πολυσήμαντα μηνύματα θεωρείται η κάθοδος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Κύπρο, 400 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στο νησί.

11:15 - Ποιοι θα παραστούν στην Κηδεία 

Στην κηδεία θα παραστούν μεταξύ άλλων υψηλών προσωπικοτήτων από την πολιτική, θρησκευτική και πολιτειακή ηγεσία, ο Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος και θα εκφωνήσει επικήδειο, η Προέδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Θεόδωρος Β’, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος Β’ και ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας. Επικήδειο θα εκφωνήσει εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου. 

11:00 - Εικόνες από την προσέλευση του κόσμου 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση