ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μ. Παρασκευή: Οι ναοί «ανταγωνίζονται» για την ομορφιά των Επιταφίων (εικόνες)

Οι κάτοικοι των ορεινών χωριών συνηθίζουν να παίρνουν στον Επιτάφιο κλαδιά «μερσινιάς» και μυροφόρες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η κατανυκτική μυσταγωγία της περιφοράς του Επιταφίου θέλει κάθε χρόνο την ετοιμασία της. Στον στολισμό του αφιερώθηκαν όσοι έσπευσαν σήμερα το πρωί με λουλούδια στους ναούς της Κύπρου. Πρόκειται για ένα έργο με ιδιαίτερο εθιμοτυπικό, που δημιουργεί πάντα μια ευγενή άμιλλα μεταξύ των ενοριών, για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Κυρίως στα χωριά της Κύπρου τα παιδιά από νωρίς το πρωί βγαίνουν στους αγρούς για να μαζέψουν λουλούδια και στη συνέχεια περνούν από τους κήπους των σπιτιών, όπου τους περιμένουν οι γυναίκες για να τους δώσουν λουλούδια για τον Επιτάφιο. Τα περισσότερα λουλούδια μαζεύονται από τους κήπους και ελάχιστα από τους αγρούς.

Οι κάτοικοι των ορεινών χωριών συνηθίζουν να παίρνουν στον Επιτάφιο τα γνωστά αγριολούλουδα που μοιάζουν πολύ με τη λεβάντα, τις μυροφόρες. Τις θεωρούν απαραίτητες για το στόλισμα του Επιταφίου, ίσως προς ανάμνηση των Μυροφόρων, αλλά και για το γλυκύ, λεπτό άρωμα τους. Πολύ βασικό αρωματικό φυτό της Κύπρου στο στόλισμα του Επιταφίου ήταν η μυρσίνη, η μερσινιά όπως τη λέει ο λαός. Αποτελεί τη βάση, τον κορμό του στολισμού, πάνω στον οποίο στηρίζουν τα υπόλοιπα λουλούδια.

Ο στολισμός του Επιταφίου θεωρείται έργο των νεαρών κυρίως κοριτσιών. Συνήθως γίνεται το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής. Κατά την πρωινή ακολουθία γίνεται η Αποκαθήλωση και η τοποθέτηση εικόνας του Χριστού στον επιτάφιο μαζί με ροδοπέταλα και άνθη, για προσκύνημα. Νεαρές κοπέλες λευκοφορεμένες, οι Μυροφόρες, στέκουν δίπλα στον επιτάφιο ραντίζοντάς τον με ροδόστεμμα (ροδόνερο).

Εκκλησιαστικά ο όρος «Επιτάφιος» περιέγραφε αρχικά τη χρυσοκέντητη εικόνα που απεικονίζει τον Ιησού Χριστό μετά την Αποκαθήλωση. Το χρυσοκέντητο μεταξωτό λειτουργικό ύφασμα μετά την Αποκαθήλωση τοποθετείται στο ειδικό ξυλόγλυπτο κουβούκλιο που αναπαριστά τον τάφο του Χριστού. Ο θόλος του ξυλόγλυπτου συμβολίζει τον ουρανό ενώ η επίπεδη επιφάνεια στην οποία τοποθετείται το ύφασμα με την εικόνα του Χριστού συμβολίζει τη γη. Ενώ λοιπόν αρχικά ο όρος Επιτάφιος αφορούσε το χρυσοκέντητο μεταξωτό ύφασμα, με την πάροδο του χρόνου κατέληξε να σημαίνει το ειδικό κουβούκλιο που αναπαριστά τον τάφο του Χριστού.

Το στόλισμα του Επιταφίου με λουλούδια και γενικά η όλη τελετή θυμίζει την αρχαία γιορτή των Κυπρίων, τα Αδώνια, στην οποία απαντώνται και άλλα στοιχεία της χριστιανικής θρησκείας, όπως λ.χ. η Ανάσταση του Λαζάρου.

Γύρω στο μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής ο Επιτάφιος είναι στολισμένος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση