ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:09
 

Με λαμπρότητα τιμάται η 28η Οκτωβρίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρέσβη της Ελλάδας και τον Υπουργό Παιδείας θα δεχθούν τον χαιρετισμό της παρέλασης στη Λευκωσία

Newsroom K

Με κάθε λαμπρότητα τιμάται σήμερα η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου σε κάθε επαρχία.

Στη Λευκωσία οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, κορυφώνονται με πανηγυρική δοξολογία και μαθητική παρέλαση μπροστά από το οίκημα της Ελληνικής Πρεσβείας.

Η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, στις 10:00, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Θα παραστούν, επίσης, ο Πρέσβης της Ελλάδας, Ηλίας Φωτόπουλος, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, ο υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας Ν. Παπαδόπουλος και άλλες πολιτικές και στρατιωτικές αρχές.

Τον Πανηγυρικό λόγο της ημέρας θα εκφωνήσει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρος Παπαπολυβίου.

Τιμητικό απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς και η φιλαρμονική της Δύναμης θα αποδίδουν τιμές στο χώρο μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό.

Στις 11:00 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρέσβης της Ελλάδας θα δεχθούν μπροστά από το οίκημα της Ελληνικής Πρεσβείας τον χαιρετισμό της παρέλασης, στην οποία θα πάρουν μέρος αντιπροσωπευτικά τμήματα παλαιών πολεμιστών, σπουδαστών Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μαθητών σχολών Μέσης Εκπαίδευσης, Προσκόπων, Σωματείων και Οργανώσεων.

Παρελάσεις σε Λάρνακα, Πάφο, Παραλίμνι 

Οι εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στην Πάφο κορυφώνονται σήμερα με την καθιερωμένη παρέλαση στη Λεωφόρο Γεωργίου Γρίβα - Διγενή από την Α.ΤΗ.Κ. μέχρι τον νέο χώρο στάθμευσης της Πλατείας Κέννεντυ, με τη συμμετοχή μαθητών εκπαιδευτηρίων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, σπουδαστών Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, Παλαιών Πολεμιστών, μελών σωματείων και άλλων φορέων και τμημάτων της Εθνικής Φρουράς.

Τον χαιρετισμό της Παρέλασης θα δεχθεί εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης με τους άλλους επισήμους, από εξέδρα στον χώρο του Λυκείου Α’ Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ Πάφου.

Στις 10:00 π.μ. το πρωί θα τελεστεί Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου, χοροστατούντος του Πανιεροτάτου Μητροπολίτη Πάφου κ.κ. Γεωργίου, συμπαραστατούμενου από τον Ιερό Κλήρο της πόλης.

Της δέησης θα προστεί ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Πάφου κ.κ. Γεώργιος ενώ απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς θα αποδώσει τιμές, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Τον πανηγυρικό θα εκφωνήσει η Δρ. Πόλα Χατζηνεοφύτου, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων. Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στη Στήλη 28ης Οκτωβρίου από τις Αρχές της Πάφου.
Στην επαρχία Αμμοχώστου, επίκεντρο των εορτασμών είναι το Παραλίμνι όπου το πρωί πραγματοποιήθηκε εωθινή παρέλαση από το Σύστημα Ναυτοπροσκόπων, το Σύστημα Αεροπροσκόπων και το Κατηχητικό Αγίου Γεωργίου και Αγίας Βαρβάρας. Ακολούθησε η έπαρση της σημαίας στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου.

Η πανηγυρική δοξολογία θα αρχίσει στις 09:45 το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κωνσταντίας - Αμμοχώστου Βασίλειου. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η Κατελίτσα Ζουβάνη – Φυλακτού, Διευθύντρια του Xenion High Scholl. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων και γύρω στις 11:00 η καθιερωμένη παρέλαση στη Λεωφόρο 1ης Απριλίου.

Με γενική κωδωνοκρουσία των Ιερών Ναών της πόλης, εωθινό στους δρόμους και έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Αγάλματος Ελευθερίας από το Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα και τον Επαρχο Οδυσσέα Χατζηστεφάνου στην παρουσία των αρχών της πόλης, άρχισαν το πρωί στη Λάρνακα οι εορτασμοί για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Στις 10:00 το πρωί θα τελεστεί πανηγυρική Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Σωτήρος στην οποία θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου.

Θα ακολουθήσουν τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Άγαλμα της Ελευθερίας ενώ γύρω στις 12:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παρέλαση στη Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) μπροστά από την εξέδρα στην Πλατεία Κίμωνος, τον χαιρετισμό της οποίας θα δεχθεί ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου.

Στην παρέλαση θα λάβουν μέρος τα Λύκεια, Γυμνάσια και άλλες Σχολές Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Λάρνακας, Σώματα Προσκόπων Κύπρου, Σώματα Κυπρίων Οδηγών, Τάγμα Οδοιπόρων Αγάπης της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου, Σωματεία, Οργανώσεις, Πολιτική Αμυνα και Τμήματα της Εθνικής Φρουράς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:23

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Το ταγκό, ναι χρειάζεται δυο. Για να είναι όμορφο όμως και να γεμίζει όλους, χορευτές και θεατές χρειάζεται ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:50

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X