ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μείωση στις γεννήσεις από Κύπριους γονείς - Συνήλθε ο αρμόδιος Εθνικός Φορέας

Η Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος συζήτησε το θέμα της αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος και τρόπους αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας

ΚΥΠΕ

Μείωση παρουσιάζουν οι γεννήσεις από Κύπριους, αναφέρθηκε στην Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, η οποία σε συνεδρία της την Τρίτη συζήτησε το θέμα της αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος και τρόπους αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος Επιτροπής Λίνος Παπαγιάννης, είπε ότι στη  συνεδρία παρευρέθηκαν υπηρεσιακοί που εκπροσωπούν τέσσερα Υπουργεία και πως τους ενημέρωσαν ότι την προηγούμενη Πέμπτη συνεδρίασε, έπειτα από 4 χρόνια, ο Εθνικός Φορέας για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και για την οικογενειακή πολιτική.

«Στην ουσία οι αποφάσεις του Φορέα ήταν να υιοθετηθεί το πλαίσιο δράσης του 2022 -2023 και να επεκταθεί για το 2024 . Η συγκεκριμένη δήλωση και απόφαση δεν άρεσε καθόλου στα μέλη της Επιτροπής. Θεωρούμε ότι υπήρχε τρομερή καθυστέρηση για να υπάρξει αυτή η ανακοίνωση, που σε καμία περίπτωση δεν θα επιλύσει το οποιοδήποτε ουσιαστικό πρόβλημα και για του λόγου το αληθές θα σας αναφέρω τον αριθμό των γεννήσεων που αφορούν και τους δύο γονείς να είναι Κύπριοι», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Παπαγιάννης, για το 2022 οι γεννήσεις παιδιών με Κύπριους γονείς ήταν 7.860,  ενώ το 2023 ήταν 7.436.

«Την ίδια ώρα το 2022 οι γεννήσεις και από τους δύο γονιούς αλλοδαπούς ήταν 2.887, ενώ το 2023 αυξήθηκαν στις 3.072. Μας έχουν ενημερώσει για μια σειρά προθέσεων και όχι αποφάσεων τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και τους έχουμε δώσει 2 εβδομάδες διορία έτσι ώστε να μας ενημερώσουν για τις επίσημες θέσεις των Υπουργείων τους σύμφωνα και με τις χθεσινές ανακοινώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας», σημείωσε.

Σήμερα, συνέχισε ο κ. Παπαγιάννης, δεν υπήρξε ενημέρωση από τα αρμόδια τμήματα για τις εξαγγελίες του Προέδρου «και αναμένουμε τουλάχιστον ότι οι 6 προτάσεις που αφορούν έμμεσα ή άμεσα την στήριξη των νεαρών ζευγαριών θα υλοποιηθούν άμεσα».

«Κρατούμε λοιπόν μια στάση αναμονής μέχρι την επόμενη ενημέρωση. Όπως μας έχουν ενημερώσει σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες για το 2023 υπήρξαν 10.813 επιστροφές ή απελάσεις με ταυτόχρονες εισδοχές στην χώρα μας περίπου 11.617", κάτι που αποδεικνύει ότι υπήρξε διπλασιασμός στις απελάσεις και περίπου οι νέες αφίξεις ήταν οι μισές  σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ανέφερε.

"Αυτό είναι κάτι θετικό και ελπίζουμε να συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς», συμπλήρωσε.

 Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, σε δηλώσεις του είπε ότι έπειτα από αρκετό καιρό και αφού αναβλήθηκε η συνεδρία τον προηγούμενο Ιούνιο, συνεδρίασε ο Εθνικός Φορέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής.

«Δυστυχώς η Επιτροπή μας και εκπρόσωποι της δεν καλέστηκαν σε αυτή τη συνεδρία, αν και το είχαμε ζητήσει. Από ότι έχουμε ενημερωθεί και έχει άτυπα παρουσιαστεί στην Επιτροπή, δεν βλέπουμε όραμα της Κυβέρνησης για να αντιμετωπίσουμε το έντονο δημογραφικό πρόβλημα . Από τις 29 δράσεις που έχουν παρουσιαστεί στους εταίρους οι περισσότερες δράσεις αφορούν τον προηγούμενο σχεδιασμό, αλλά και αρκετές δεν μπορούν ολοκληρωμένα να λύσουν το πρόβλημα», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των γεννήσεων του 2023, 10.508, είναι ελαφρώς μειωμένος σε σχέση με το 2022 που ήταν 10.747.

«Ειδικότερα όμως οι γεννήσεις των Κύπριων έχουν μειωθεί 5,3% και από 7.860 είμαστε το 2023 στις 7.436. Πρέπει να ληφθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για στήριξη των οικογενειών, τη στήριξη των νέων ζευγαριών, ώστε να βοηθήσουμε στην αύξηση των γεννήσεων. Ακούσαμε ψες τον Πρόεδρο να  αναφέρεται σε κάποιες προθέσεις, όπως η αύξηση της γονικής άδειας και της άδειας μητρότητας από το πρώτο παιδί από 18 σε 22 εβδομάδες. Αν και ως ΔΗΣΥ το προηγούμενο διάστημα ζητήσαμε τις 26 εβδομάδες για κάθε παιδί. Πρέπει να επενδύσουμε οικονομικά στις οικογένειες και στη στήριξη των γεννήσεων», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, πρότειναν και προτείνουν την επέκταση των εισοδηματικών κριτηρίων για τα επιδόματα τέκνων τουλάχιστον όσον αφορά την αύξηση του κόστους ζωής από τον καιρό που θεσμοθετήθηκαν, φορολογία ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας και πόσα μέλη απαρτίζεται η οικογένεια και πολύ συγκεκριμένα.

Επίσης την αύξηση του αφορολόγητου οικογενειακού εισοδήματος στις €39.000, την κάλυψη του επιδόματος για βρεφονηπιακούς σταθμούς, ώστε να καλύψει το κενό που δημιουργείται μεταξύ 4χρόνων και 4,8 χρόνων της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης και το εφάπαξ ποσό για κάθε γέννηση τουλάχιστον από το τρίτο παιδί και μετά.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, σε δηλώσεις του είπε ότι το δημογραφικό είναι εθνικό θέμα ασφάλειας.

«Καλώ τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ιδιαίτερα τώρα που κάνει και κάθε χρόνο εξαγγελίες να ασχοληθεί με δύο θέματα, πρώτο το δημογραφικό και δεύτερο με τις 200.000 πρόσφυγες που έχουμε σε αυτόν τον τόπο. Κατατέθηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία και συγκεκριμένα, το 2013 από Κύπριους πολίτες είχαμε γεννήσεις 8.774 και θανάτους 4.660 που αφορούν αμιγώς Κύπριους πολίτες. Το 2023 αντιστράφηκαν οι όροι και ήταν 7.436 γεννήσεις και οι θάνατοι ήταν 5.898. Αυτό είναι ένα στοιχείο που δείχνει την κατιούσα πορεία του δημογραφικού στην χώρα μας», πρόσθεσε.

Κάλεσε, παράλληλα, τον ίδιο τον Πρόεδρο να χειριστεί ο ίδιος τον Εθνικό Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και να πάρει τα ανάλογα μέτρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση