ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:01
 

Μενελάου: Επιλεγμένους αιμοδότες θα καλεί το Κέντρο Αίματος

«Σκοπός δεν είναι να επιτευχθεί μια έντονη κινητικότητα σήμερα και αύριο, αλλά να εντυπωθεί «στη συνείδηση μας», ότι αυτό θα διαρκέσει για πάρα πολλές ημέρες», είπε ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Κέντρου Αίματος Σωκράτης Μενελάου, ανέφερε πως με βάση τη νέα τάξη πραγμάτων, η Υπηρεσία προκειμένου να διατηρήσει ασφαλή αποθέματα αίματος (δώρου ζωής) και τηρώντας τους κανόνες υγείας και ασφάλειας, όπως και τα περιοριστικά μέτρα, θα ρυθμίζει τη ροή των αιμοδοσίων, καλώντας επιλεγμένους αιμοδότες, σε αιμοδοσία, και τους παρακαλεί να ανταποκρίνονται.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ, εάν μετά τη έκκληση προς τους αιμοδότες να προσέρχονται στα κέντρα αιμοδοσίας, υπήρξε ανταπόκριση, είπε πως άρχισε να παρατηρείται μια κινητικότητα και η σημερινή ημέρα (Πέμπτη 26 Μαρτίου) άρχισε πολύ καλύτερα σε ό,τι αφορά τις αιμοδοσίες σε σχέση με την Τρίτη.

Ακολούθως ο κ. Μενελάου, διευκρίνισε πως η έκκληση έχει την έννοια της κατεπείγουσας ανάγκης σε μονάδες αίματος, σημειώνοντας ότι στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει τέτοιο φαινόμενο, αλλά επειδή εκτιμάται ότι αυτή η κατάσταση θα διαρκέσει για αρκετό χρονικό διάστημα και επειδή δεν υπάρχουν αρκετές οργανωμένες αιμοδοσίες, η προσπάθεια του Κέντρου Αίματος είναι να σταλεί ξεκάθαρο και κρυστάλλινο μήνυμα προς όλους τους αιμοδότες, ότι τηρουμένων όλων των διαδικασιών ασφάλειας και υγείας, και χωρίς να δημιουργείται συνωστισμός, μπορούν με βάση το διάταγμα του Υπουργού Υγείας, είτε αποστέλλοντας sms με επιλογή τον αριθμό 1, είτε συμπληρώνοντας το έντυπο να προσέρχονται για αιμοδοσίες.

Επεσήμανε πως ο στόχος δεν είναι οι μαζικές αιμοδοσίες, καθώς μεταξύ των παραγώγων αίματος είναι και τα πολύτιμα αιμοπετάλια που έχουν διάρκεια ζωής μόνο πέντε ημέρες από την ημέρα που λαμβάνεται το αίμα και άρα οι μαζικές αιμοδοσίες δεν παρέχουν δυνατότητα πλήρους αξιοποίησης του αίματος.

Συνεχίζοντας τις διευκρινίσεις ανέφερε ότι ο σκοπός δεν είναι να επιτευχθεί μια έντονη κινητικότητα σήμερα και αύριο, αλλά να εντυπωθεί «στη συνείδηση μας», ότι αυτό θα διαρκέσει για πάρα πολλές ημέρες και ότι από το Κέντρο Αίματος θα αποστέλλονται μηνύματα στους αιμοδότες, καθορίζοντας ως υπηρεσία την προσέλευση των αιμοδοτών ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Σημείωσε πως πρόκειται για μακροπρόθεσμο κάλεσμα για συνεχή ελεγχόμενη αιμοδοσία και όχι για μαζική όπως γινόταν παλιά.

Κληθείς να διευκρινίσει περαιτέρω τη διαδικασία, είπε πως το Κέντρο Αίματος θα επιλέγει από το αρχείο αιμοδοτών, με βάση τις ανάγκες και με προγραμματισμό τους αιμοδότες, θα αποστέλλει μήνυμα στον κάθε αιμοδότη και θα τον καλεί για αιμοδοσία.

Εξήγησε ακόμα ότι το μήνυμα από το Κέντρο Αίματος θα αποστέλλεται σε επιλεγμένους αιμοδότες, στον κάθε ένα χωριστά και όταν ο αιμοδότης λάβει το μήνυμα από το Κέντρο, παρακαλείται να προχωρήσει με τη διαδικασία εξασφάλισης, κατ΄εξαίρεση άδειας διακίνησης, είτε με έντυπο, είτε με sms και να πάει στο σημείο αιμοδοσίας για να προσφέρει αίμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:04

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:03

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Αγαπητέ levant, ανεξαρτήτως του αν έχεις δίκιο ή όχι, προτιμότερο να βάλεις την γλώσσα-δηλητήριο στην ...»
Ad Veritatum  |  10:23

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Ο διεφθαρμένος, διαπλεκόμενος υπηρέτης της ολιγαρχίας, αντί να επιβάλει έγκαιρα προληπτικά μέτρα δηλ. ...»
levant  |  18:41

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Φωτογραφία αρχείου.

17 νέα κρούσματα

Μέχρι στιγμής 5 άτομα έχασαν τη ζωή τους ενώ ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 179
Newsroom K
 |  ΚΥΠΡΟΣ
X