ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μενελάου: Επιλεγμένους αιμοδότες θα καλεί το Κέντρο Αίματος

«Σκοπός δεν είναι να επιτευχθεί μια έντονη κινητικότητα σήμερα και αύριο, αλλά να εντυπωθεί «στη συνείδηση μας», ότι αυτό θα διαρκέσει για πάρα πολλές ημέρες», είπε ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Κέντρου Αίματος Σωκράτης Μενελάου, ανέφερε πως με βάση τη νέα τάξη πραγμάτων, η Υπηρεσία προκειμένου να διατηρήσει ασφαλή αποθέματα αίματος (δώρου ζωής) και τηρώντας τους κανόνες υγείας και ασφάλειας, όπως και τα περιοριστικά μέτρα, θα ρυθμίζει τη ροή των αιμοδοσίων, καλώντας επιλεγμένους αιμοδότες, σε αιμοδοσία, και τους παρακαλεί να ανταποκρίνονται.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ, εάν μετά τη έκκληση προς τους αιμοδότες να προσέρχονται στα κέντρα αιμοδοσίας, υπήρξε ανταπόκριση, είπε πως άρχισε να παρατηρείται μια κινητικότητα και η σημερινή ημέρα (Πέμπτη 26 Μαρτίου) άρχισε πολύ καλύτερα σε ό,τι αφορά τις αιμοδοσίες σε σχέση με την Τρίτη.

Ακολούθως ο κ. Μενελάου, διευκρίνισε πως η έκκληση έχει την έννοια της κατεπείγουσας ανάγκης σε μονάδες αίματος, σημειώνοντας ότι στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει τέτοιο φαινόμενο, αλλά επειδή εκτιμάται ότι αυτή η κατάσταση θα διαρκέσει για αρκετό χρονικό διάστημα και επειδή δεν υπάρχουν αρκετές οργανωμένες αιμοδοσίες, η προσπάθεια του Κέντρου Αίματος είναι να σταλεί ξεκάθαρο και κρυστάλλινο μήνυμα προς όλους τους αιμοδότες, ότι τηρουμένων όλων των διαδικασιών ασφάλειας και υγείας, και χωρίς να δημιουργείται συνωστισμός, μπορούν με βάση το διάταγμα του Υπουργού Υγείας, είτε αποστέλλοντας sms με επιλογή τον αριθμό 1, είτε συμπληρώνοντας το έντυπο να προσέρχονται για αιμοδοσίες.

Επεσήμανε πως ο στόχος δεν είναι οι μαζικές αιμοδοσίες, καθώς μεταξύ των παραγώγων αίματος είναι και τα πολύτιμα αιμοπετάλια που έχουν διάρκεια ζωής μόνο πέντε ημέρες από την ημέρα που λαμβάνεται το αίμα και άρα οι μαζικές αιμοδοσίες δεν παρέχουν δυνατότητα πλήρους αξιοποίησης του αίματος.

Συνεχίζοντας τις διευκρινίσεις ανέφερε ότι ο σκοπός δεν είναι να επιτευχθεί μια έντονη κινητικότητα σήμερα και αύριο, αλλά να εντυπωθεί «στη συνείδηση μας», ότι αυτό θα διαρκέσει για πάρα πολλές ημέρες και ότι από το Κέντρο Αίματος θα αποστέλλονται μηνύματα στους αιμοδότες, καθορίζοντας ως υπηρεσία την προσέλευση των αιμοδοτών ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Σημείωσε πως πρόκειται για μακροπρόθεσμο κάλεσμα για συνεχή ελεγχόμενη αιμοδοσία και όχι για μαζική όπως γινόταν παλιά.

Κληθείς να διευκρινίσει περαιτέρω τη διαδικασία, είπε πως το Κέντρο Αίματος θα επιλέγει από το αρχείο αιμοδοτών, με βάση τις ανάγκες και με προγραμματισμό τους αιμοδότες, θα αποστέλλει μήνυμα στον κάθε αιμοδότη και θα τον καλεί για αιμοδοσία.

Εξήγησε ακόμα ότι το μήνυμα από το Κέντρο Αίματος θα αποστέλλεται σε επιλεγμένους αιμοδότες, στον κάθε ένα χωριστά και όταν ο αιμοδότης λάβει το μήνυμα από το Κέντρο, παρακαλείται να προχωρήσει με τη διαδικασία εξασφάλισης, κατ΄εξαίρεση άδειας διακίνησης, είτε με έντυπο, είτε με sms και να πάει στο σημείο αιμοδοσίας για να προσφέρει αίμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Φωτογραφία καταζητούμενου.

Καταζητείται 44χρονος

Παρακαλείται οποιοσδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του, να επικοινωνήσει με το ΤΑΕ Λεμεσού ...
Newsroom K
 |  ΚΥΠΡΟΣ
X