ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άρχισε η υπερχείλιση του φράγματος Γερμασόγειας

Μέτρα ασφαλείας έλαβε ο Δήμος Γερμασόγειας, ώστε οι επισκέψεις του κοινού να γίνονται με ασφάλεια

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Υπερχείλισε λίγο μετά τις τέσσερις το απόγευμα ο υδατοφράκτης Γερμασόγειας, δημιουργώντας κλίμα ευφορίας και χαράς σε όσους βρέθηκαν εκεί για να απολαύσουν το όμορφο θέαμα. Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς , έκανε λόγο για ευλογία Θεού. «Η ώρα 4 ξεκίνησε η υπερχείλιση, θα ενταθεί όσο περνάει ο χρόνος. Είναι μια ευλογία για τον τόπο οι βροχές και η αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων νερού», ανέφερε.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί από το Δήμο, καθώς όπως είπε, αναμένονται τεράστιες ποσότητες νερού οι οποίες θα διοχετευτούν μέσω του ποταμού Άμαθος.

«Όλες αυτές οι ποσότητες θα διοχετευτούν μέσω του ποταμού. Είμαστε σε εγρήγορση, θα παρακολουθούμε την εξέλιξη, πιθανόν να κλείσουμε δρόμους", ανέφερε.

Ο Δήμαρχος κάλεσε τους πολίτες να συμμορφώνονται με τις οδηγίες της Αστυνομίας και των υπηρεσιών του Δήμου.

"Ζητούμε όπως αποφύγουν τις 'μαγκιές' για να μην μετατραπεί αυτή η ευλογία σε τραγωδία. Εμείς είμαστε έτοιμοι, απλά θέλουμε τη βοήθεια τους» , ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδιάς.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Γερμασόγειας έχει λάβει προληπτικά μέτρα και έχει κλείσει εδώ και μέρες το χώρο στάθμευσης που βρίσκεται στην κοίτη του ποταμού “'Αμαθος”.

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ανακοίνωσε ότι έλαβε μέτρα ώστε οι επισκέψεις στο φράγμα από το κοινό να γίνονται με ασφάλεια και με την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία και προτρέπει τους επισκέπτες να ακολουθούν τις υποδείξεις της Αστυνομίας. Καλούνται επίσης να επιδείξουν σεβασμό στο περιβάλλον, διατηρώντας τους γειτνιάζοντες χώρους καθαρούς.

Στο βίντεο που ανήρτησε η σελίδα KitasWeather, βλέπουμε τα πρώτα στάδια της υπερχείλισης του φράγματος της Γερμασόγειας:

Υπερχειλίζει ο Ασπρόκρεμμος

Μετά τις 19:30 χτες το απόγευμα άρχισε η υπερχείλιση του φράγματος του Ασπρόκρεμμου. Το φράγμα επισκέπτεται πολύς κόσμος από το πρωί για να δει τις μαγευτικές εικόνες.

Υπενθυμίζεται πως Αστυνομία και Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων έχουν λάβει μέτρα, ώστε οι επισκέψεις στο φράγμα να γίνονται με ασφάλεια και με την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία. Στο πλαίσιο αυτό έχουν γίνει οι ακόλουθες διευθετήσεις:

Ο δρόμος πάνω από το φράγμα παραμένει κλειστός από τις 2 Ιανουαρίου για όσο διάστημα διαρκέσει η υπερχείλιση.
Η κυκλοφορία των οχημάτων διοχετεύεται μέσω του παλιού δρόμου Πάφου – Λεμεσού. Η πρόσβαση στο φράγμα με ιδιωτικά οχήματα διοχετεύεται μόνο από την δυτική πλευρά του φράγματος στο Γεφύρι Ξερού Ποταμού.

Η πρόσβαση με λεωφορεία και άλλα μεγάλα οχήματα θα επιτρέπεται μόνο από την ανατολική πλευρά, δηλαδή από το δρόμο Νικόκλειας. Ο δρόμος πάνω από το φράγμα, όπως αναφέρεται , θα παραμείνει ελεύθερος από οχήματα , καρότσια μικροπωλητών και λοιπά για την ασφαλή διακίνηση πεζών.

Καλούνται οι πλανόδιοι πωλητές να εγκατασταθούν σε χώρους εκτός του δρόμου.

Οι επισκέπτες προτρέπονται ακόμη να ακολουθούν τις υποδείξεις των λειτουργών του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και της Αστυνομίας Πάφου και παρακαλούνται όπως επιδείξουν σεβασμό στο περιβάλλον, διατηρώντας τους χώρους καθαρούς.

Το φράγμα του Ασπρόκρεμμου είναι χωρητικότητας 52 εκατομμυρίων 375 χιλιάδων κυβικών μέτρων και το δεύτερο μεγαλύτερο, μετά από αυτό του Κούρη.

Το φράγμα είχε υπερχειλίσει το 1988, 1989, 2004, το 2012 το 2013 και το 2019. Κατασκευάστηκε το 1982. Πέρσι είχε υπερχειλίσει στις 6 Μαρτίου.

Στην επαρχία Πάφου έχουν υπερχειλίσει επίσης τα φράγματα του Πωμού στις 31 Δεκεμβρίου και της Αργάκας την 1η Ιανουαρίου του 2020 . Το φράγμα της Αργάκας είναι το τέταρτο μεγαλύτερο φράγμα της επαρχίας και είναι χωρητικότητας 990.000 κυβικών μέτρων νερού. Κατασκευάστηκε το 1964 , έχει ύψος 41 μέτρα και χωρητικότητα 990 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού.
Πέρσι είχε υπερχειλίσει στις 5 Ιανουαρίου.

Το φράγμα του Πωμού είναι χωρητικότητας 860 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού. Πέρσι υπερχείλισε στις 7 Ιανουαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X