ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μόρφου: Δεν μιλώ με δημοσιογράφους

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους Ιεράρχες ενώ ο Αρχιεπίσκοπος θα τα ψάλλει στο Νεόφυτο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου και ξεκίνησε το δεύτερο με θέμα την ενημέρωση των Ιεραρχών στο κυπριακό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατά την άφιξη των Ιεραρχών λίγο πριν τις 10 το πρωί ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος φθάνοντας στην Αρχιεπισκοπή εμφανίσθηκε με επιθετική διάθεση απέναντι στα τηλεοπτικά συνεργεία που καλύπτουν τις εργασίες της Ιεράς Συνόδου. Ο Άγιος Μόρφου εισερχόμενος του αρχιεπισκοπικού μεγάρου ακούστηκε να λέει πως ο ίδιος δεν μιλά με δημοσιογράφους.

Το θέμα Μόρφου

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ έχει προειδοποιήσει πως δεν θα διστάσει να προχωρήσει με μέτρα, όπως μισθολογικές αποκοπές αλλά και αργία μητροπολιτών οι οποίοι τροφοδοτούν τους αρνητές της πανδημίας. Στο κομμάτι αυτό ενδιαφέρον παρουσιάζει πρώτον η τοποθέτηση του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου ο οποίος αναμένεται να πάρει το λόγο και να δώσει εξηγήσεις για τις απόψεις που εξέφρασε τελευταία και δεύτερον οι τοποθετήσεις άλλων Συνοδικών που θα ζητήσουν το λόγο. Παρά τις αυστηρές υποδείξεις του Μακαριότατου η Σύνοδος δεν αναμένεται να προχωρήσει με συγκεκριμένα μέτρα κατά του Μόρφου Νεόφυτου και θα περιοριστεί σε υποδείξεις στον Ιεράρχη να περιορίσει τις δημόσιες τοποθετήσεις του για τον κορωνοϊό. Κάτι εξάλλου που έχει κάνει και στο παρελθόν χωρίς ωστόσο ο Μόρφου Νεόφυτος να πειθαρχήσει. Όπως έλεγαν κύκλοι της Ιεράς Συνόδου στην «Κ», το θέμα που έχει προκύψει με τον πνευματικό ηγέτη της Μόρφου δεν μπορεί να επιλυθεί με απειλές τακτική που θα το διογκώσει. Συνοδικός ο οποίος δεν ανήκει στην ομάδα των αρνητών της πανδημίας έλεγε στην «Κ» χαρακτηριστικά. «Δεν είναι λύση τα μέτρα. Θα δημιουργήσουμε μεγαλύτερο πρόβλημα. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Χρειάζεται ψυχραιμία και διαχείριση πνευματική». Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν πως δεν αποκλείεται η Ιερά Σύνοδος ως ένα μέτρο πίεσης προς τους αντάρτες Ιεράρχες να τοποθετηθεί δημόσια με θετικές αναφορές σε εμβολιασμό αλλά και το ρόλο της επιστήμης στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Κυπριακό

Το δεύτερο μέρος της Ιεράς Συνόδου είναι προγραμματισμένο για τις 11.30 και θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος θα ενημέρωση τους Ιεράρχες για το κυπριακό. Όπως πληροφορούμαστε, ο Νίκος Αναστασιάδης θα εξηγήσει στα μέλη της Ιεράς Συνόδου το σκεπτικό της πρότασής του για επιστροφή στη συνθήκη του 60 το οποίο δεν είναι άλλο από απάντηση στις κατηγορίες και προπαγάνδα της τουρκικής πλευράς ότι η ε/κ πλευρά ευθύνεται για την απομόνωση των Τ/κ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πει στους Ιεράρχες πως το κάλεσμά του αποσκοπούσε να καταδείξει πως για την απομόνωση των Τ/κ υπεύθυνη είναι η τουρκική εισβολή και κατοχή. Επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει την Ιερά Σύνοδο για το χάσμα απόψεων και ιδεών που υπάρχουν μεταξύ Τουρκίας-Τ/κ με την ε/κ πλευρά. Θα επαναλάβει την πρόσκληση για μια λύση λειτουργική και βιώσιμη στα πλαίσια της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ενώ θα ενημερώσει και για τις επαφές που θα έχει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση