ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μοναχοί: Ζητούν αυτοτέλεια της Μονής Οσίου Αββακούμ και επανεγκατάστασή τους

Μέσω ανακοίνωσης του δικηγόρου τους ζητείται από την Ιερά Σύνοδο να διατάξει «την παύση της διαδικασίας ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε ο Δικηγόρος των δύο μοναχών της Μονής Οσίου Αββακούμ στην οποία αναφέρει ότι «λαμβάνοντας υπόψιν το άκυρο των υπό τον αριθ. 2) ποινών (σ.σ σε όλους της παύσης από τα καθήκοντα Ηγουμένου ή Ηγουμενοσυμβούλου και της άμεσης αποχώρησης από την Ιερά Μονή), καθόσον δεν προβλέπονται στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου και επειδή κανένας δεν δικάζεται για τις ίδιες πράξεις δύο φορές, ζητείται από την Ιερά Σύνοδο να διατάξει:

- την παύση της διαδικασίας ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου
- την επανεγκατάσταση των μοναχών στην Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ
- την αναγνώριση του καθεστώτος αυτοτέλειας της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ και των δικαιωμάτων της επί της περιουσίας της
- την επιστροφή των αφαιρεθέντων ιερών κειμηλίων, των εγγράφων και βιβλίων της Ιεράς Μονής, καθώς και των προσωπικών εγγράφων των αδελφών της Ιεράς Μονής.

Η ανακοίνωση

Σήμερα επιδόθηκαν στις αρμόδιες εκκλησιαστικές αρχές τα παρακάτω έγγραφα:

Α. Στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου, που εκπροσωπείται από τον Μακαριώτατο Αρχιερίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ. Γεώργιο:

α) Αναφορά – Καταγγελία σχετικώς με τα όσα δυσάρεστα γεγονότα διαδραματίσθηκαν την 5η Μαρτίου 2024, προκειμένου να διαταχθεί έρευνα από τα αρμόδια εκκλησιαστικά δικαιοδοτικά όργανα και να αποδοθούν οι αναλογούσες ευθύνες στα υπεύθυνα εκκλησιαστικά πρόσωπα.

β) Αίτηση με την οποία γνωστοποιείται στα μέλη της Ιεράς Συνόδου, ότι η κρινόμενη υπόθεση έχει ήδη δικασθεί την 5η Μαρτίου από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, ο οποίος, αφού έκρινε ήδη τα κανονικά παραπτώματα ως «ήσσονος σημασίας» δηλαδή πταίσματα, ήδη επέβαλε τις ποινές: 1) σε τρεις εκ των μοναχών της τρίμηνης αργίας και σε έναν εξ αυτών της μηνιαίας ακοινωνησίας, 2) σε όλους της παύσης από τα καθήκοντα Ηγουμένου ή Ηγουμενοσυμβούλου και της άμεσης αποχώρησης από την Ιερά Μονή. Λαμβάνοντας υπόψιν το άκυρο των υπό τον αριθ. 2) ποινών, καθόσον δεν προβλέπονται στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου και επειδή κανένας δεν δικάζεται για τις ίδιες πράξεις δύο φορές, ζητείται από την Ιερά Σύνοδο να διατάξει:

- την παύση της διαδικασίας ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου

- την επανεγκατάσταση των μοναχών στην Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ

- την αναγνώριση του καθεστώτος αυτοτέλειας της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ και των δικαιωμάτων της επί της περιουσίας της

- την επιστροφή των αφαιρεθέντων ιερών κειμηλίων, των εγγράφων και βιβλίων της Ιεράς Μονής, καθώς και των προσωπικών εγγράφων των αδελφών της Ιεράς Μονής.

Β. Στον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου κ. Νεκτάριο, ως Πρόεδρο του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου, αίτηση με την οποία ζητείται ευσεβάστως από αυτόν να απέχει το Δικαστήριο από οποιαδήποτε ενέργεια δικαστικής κρίσεως και να ενημερώσει εγγράφως για την αναρμοδιότητα του συγκεκριμένου Δικαστηρίου την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου, καθόσον και το εν λόγω Δικαστήριο είναι μη υποστατό αλλά και έχει ήδη κριθεί η υπόθεση από το Δικαστήριο υπό τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα. Και η Ορθόδοξη Εκκλησία διά στόματος του Μεγάλου Βασιλείου έχει από αιώνων διακηρύξει, ότι «ουκ εκδικήσεις δις επί το αυτόν», απαγορεύοντας να δικασθεί ένας άνθρωπος για τις ίδιες πράξεις δύο φορές.

Γ. Στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Λήδρας κ. Επιφάνιο, ως Πρόεδρο της Ανακριτικής Επιτροπής, αίτηση με την οποία ζητείται ευσεβάστως από αυτόν – λόγω του ότι η δοθείσα εντολή για διεξαγωγή ανακρίσεως προήλθε από μη υποστατό όργανο της Εκκλησίας της Κύπρου και συνεπώς είναι άκυρη και η εντολή και η βάσει αυτής διεξαγόμενη ανάκριση - να απέχει η υπ’ αυτόν Επιτροπή από εδώ και στο εξής από οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια ανακρίσεως και να ενημερώσει για την αναρμοδιότητα της Επιτροπής την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου.

Υπενθυμίζουμε το κοινό και τους πιστούς, ότι από την 29ην Μαρτίου 2024 έχει επιδοθεί στην Ανακριτική Επιτροπή Υπόμνημα με τους εκτιθέμενους σ’ αυτό λόγους ακυρότητας της διαδικασίας. Επί του Υπομνήματος αυτού δεν έχουμε ακόμη λάβει απάντηση από την Ανακριτική Επιτροπή παρά τα σοβαρά θέματα που εγείρονται και θα έπρεπε να είχαν προβληματίσει την εν λόγω Επιτροπή.

Ενόψει των πιο πάνω πιστεύουμε, ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου αυτή τη φορά οι απόψεις μας θα τύχουν της δέουσας προσοχής και εξετάσεως, επ’ ελπίδι αποκαταστάσεως της αξιοπρέπειας των εντολέων μας ως μοναχών και ως πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και ψυχικής ηρεμίας του Χριστεπωνύμου πληρώματος της Εκκλησίας.

Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος - Γιατί ζητά ποινική δίωξη δικηγόρου των δύο μοναχών

Καταγγελία κατά ενός εκ των δικηγόρων των δύο μοναχών που εμπλέκονται στην υπόθεση της Μονής Αββακούμ προέβη στην Αστυνομία ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, ο οποίος ζητά την ποινική του δίωξη για παράβαση του περί Δικηγόρων Νόμου. Την καταγγελία έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Πολίτης».

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο» ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Μιχάλης Βορκάς ανέφερε «η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά καταγγελία κατόπιν πληροφοριών στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο μέσα από δημοσιεύματα και είχαν σχέση με την εμπλοκή κάποιου φερόμενου ως δικηγόρου εξ Ελλάδος, ο οποίος ετοίμασε και υπέβαλε ένα υπόμνημα και γραπτές ενστάσεις στην Ανακριτική Επιτροπή της Εκκλησίας της Κύπρου για λογαριασμό των καταγγελλόμενων. Πρόκειται για πολυσέλιδο κείμενο, το οποίο φέρει την υπογραφή του ως δικηγόρος και ταυτόχρονα στο ίδιο υπόμνημα έχει προσθέσει και το δικό του διακριτικό τίτλο. Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός αυτό, κρίναμε καθηκόντως ότι έπρεπε να δώσουμε το θέμα στην Αστυνομία να το διερευνήσει γιατί ο περί Δικηγόρων Νόμος απαγορεύει ρητά την άσκηση της δικηγορίας από οποιοδήποτε πρόσωπο δεν είναι εγγεγραμμένο στο μητρώο ή και αν είναι ακόμα δεν έχει ανανεώσει την άδεια άσκησης επαγγέλματος».

Υπενθυμίζεται ότι παρών στη Μητρόπολη Ταμασού το βράδυ της Τρίτης 05/03 ήταν και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μιχάλης Βορκάς. Ο κ. Βορκάς κλήθηκε να μεταβεί στον χώρο υπό την ιδιότητα του δικηγόρου της Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής.

Το βράδυ της συγκεκριμένης μέρας υπήρξε εκ μέρους της Μητρόπολης διαδικασία εξέτασης προσώπων που σχετίζονται με την υπόθεση της Μονής του Οσίου Αββακούμ. Το ίδιο βράδυ επίσης έγινε και καταμέτρηση των χρημάτων, τα οποία μεταφέρθηκαν από τα κτήρια της μονής στο Φτερικούδι στην έδρα της Μητρόπολης. Κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης παρών ήταν και ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση