ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μονόδρομος το Μιτσερό για την Κυβέρνηση

Προσπάθεια να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες και να δοθούν τα εχέγγυα για να προχωρήσει το έργο

Της Μαρίας Ηρακλέους

Δεν θα εγκαταλειφθεί η επιλογή του Μιτσερού για την μετακίνηση της ασφαλτικής μονάδας Prometheas Asphalt Ltd διαμηνύει ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει για το κατά πόσο εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια στο θέμα της εγκατάστασης του εργοστασίου στο Μιτσερό.

Όπως ανέφερε, πρέπει να μπουν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες για διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του εγχειρήματος. Αυτό θα είναι και το αντικείμενο της συζήτησης που θα γίνει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 25 Αυγούστου. Θεωρείται δε βέβαιο ότι μια ενδεχόμενη υπαναχώρηση της κυβέρνησης από την απόφαση της μετακίνησης, θα αποτελέσει κακό προηγούμενο για τις υπόλοιπες περιπτώσεις μετακίνησης των υπόλοιπων μονάδων σε Κόσιη και Καλαβασό, στις οποίες η αντίδραση των κατοίκων είναι επίσης ξεκάθαρη και έντονη.

Στον πάγο μέχρι τέλος Αυγούστου

Σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα βήματα για το εργοστάσιο στο Μιτσερό θα αποφασιστούν τέλος Αυγούστου. Μέχρι τότε οι εργασίες εγκατάστασης παραμένουν στον πάγο. Πηγές από την εταιρεία Prometheas Asphalt Ltd περιέγραψαν ότι αυτή η καθυστέρηση στην λειτουργία της μονάδας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα οικονομικής φύσης κυρίως, στην εταιρεία. Όπως ανέφεραν έχουν συνεργαστεί με τις υποδείξεις της Κυβέρνησης, έχουν λάβει τις απαραίτητες άδειες και ξεκίνησαν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης χωρίς ωστόσο να μπορέσουν τελικά να προχωρήσουν, μετά τα πρόσφατα επεισόδια. Στον πάγο παραμένει στο μεταξύ και η υπόθεση της μετακίνησης στην Καλαβασό, αφού εκκρεμεί ακόμα η εκπόνηση της μελέτης συσσωρευτικών επιπτώσεων από την λειτουργία και των τριών μονάδων στην περιοχή. Αυτή την στιγμή τρεις μονάδες παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος στην Κύπρο παραμένουν σε αδράνεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ίδιες τις εταιρείες αλλά και για τις ανάγκες των αναπτυξιακών έργων.

Το χρονικό

Είναι ξεκάθαρο, ότι οι επανειλημμένες διαβεβαιώσεις που δόθηκαν τόσο από το αρμόδιο Υπουργείο Γεωργίας όσο και από την Περιβαλλοντική Αρχή για την μετακίνηση του εργοστασίου, δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των κατοίκων Μιτσερού και των πέριξ κοινοτήτων. Πρόκειται για περιοχές ήδη βεβαρημένες με άλλες οχληρές εγκαταστάσεις και λίμνες χοιρολυμάτων για τις οποίες η προσθήκη άλλης μίας οχληρής μονάδας θεωρείται, δικαιολογημένα, κόκκινο πανί. Ιδιαίτερα εφόσον είναι γνωστή η επιβάρυνση που προκαλούσε η λειτουργία των ασφαλτικών εργοστασίων στους κατοίκους της ενορίας Κωνσταντίνου και Ελένης στο Δάλι επί σειρά ετών.

Τον Ιούλιο του 2020 αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η μετακίνηση των ασφαλτικών εργοστασίων από την περιοχή Γερίου και Τσερίου μέσα σε διάστημα 6-8 μηνών. Το χρονοδιάγραμμα δεν τηρήθηκε, αφού φάνηκε εκ των υστέρων ότι δόθηκε χωρίς να ληφθεί υπόψη ο απαιτούμενος χρόνος για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών για την μετακίνηση των μονάδων. Ενδεικτικά, η απόφαση της Περιβαλλοντικής Αρχής για την μία εκ των μονάδων, δόθηκε 15 μήνες μετά την απόφαση του Υπουργικού για μετακίνηση. Μέσα σε αυτό το διάστημα η Νομική Υπηρεσία κατέθεσε αίτηση για τερματισμό των εργασιών των εργοστασίων στην περιοχή με το αιτιολογικό της δημόσιας οχληρίας για τους κατοίκους της περιοχής. Το επαρχιακό Δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας των εργοστασίων, την οποία εφεσίβαλε η Νομική Υπηρεσία.

Τελικά, τον Φεβρουάριο του 2022 το Ανώτατο δικαίωσε τη Νομική Υπηρεσία και τους επηρεαζόμενους κατοίκους αφού με απόφαση του απαγόρευσε τη λειτουργία των ασφαλτικών μονάδων στις βιομηχανικές ζώνες Γερίου και Τσερίου. Με την εφαρμογή του διατάγματος το ενδιαφέρον μεταφέρθηκε στις κοινότητες της περιοχής Μιτσερού, οι κάτοικοι των οποίων προειδοποιούσαν για έντονες κινητοποιήσεις σε περίπτωση υλοποίησης της απόφασης μετακίνησης. Ήταν κάτι που είδαμε να γίνεται πράξη την περασμένη Τρίτη καθώς οι κοινοτάρχες Μιτσερού και Αγροκηπιάς επιχείρησαν να παρεμποδίσουν τις εργασίες εκσκαφέα που πήγε στην περιοχή με σκοπό την έναρξη των εργασιών για εγκατάσταση εργοστασίου ασφαλτικού, με αποτέλεσμα να συλληφθούν. Οι κάτοικοι παρέμειναν στην περιοχή για παρεμπόδιση των εργασιών οι οποίες έχουν πλέον ανασταλεί μετά από παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη ώστε να δοθεί πίστωση χρόνου, μέχρι την ολοκλήρωση της συνάντησης στις 25 Αυγούστου στο Προεδρικό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση