ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μπορεί να γίνει ένας ισχυρός σεισμός στην Κύπρο;

«Ζούμε σε μια σεισμικά ενεργή περιοχή και ο σεισμός πρέπει να είναι βίωμα για τον κόσμο»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Γεωλογικός Λειτουργός, Ιορδάνης Δημητριάδης, μίλησε στον «ΣΠΟΡ FM 95.0» και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» για το ενδεχόμενο ύπαρξης ενός ισχυρού σεισμού στην Κύπρο, με αφορμή τα 7,8 ρίχτερ που σημειώθηκαν στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.

Όπως δήλωσε ο κ. Δημητριάδης, τον Ιανουάριο του 2022, είχαμε έναν ισχυρό σεισμό 6,5 ρίχτερ στην Κύπρο ο οποίος ακολουθήθηκε από μια πολύ πλούσια σεισμική ακολουθία με αρκετές δεκάδες μετασεισμών.

Εξήγησε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μια σεισμογενή περιοχή, στη Μεσογειακή ζώνη διάρρηξης, που είναι η δεύτερη πιο σεισμικά ενεργή περιοχή του κόσμου. Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, βρίσκεται στην σύγκλιση τριών λιθοσφαιρικών μικροπλακών. «Εκεί που έγινε ο σεισμός στην Τουρκία είναι το όριο επαφής των τριών αυτών σημείων το οποίο ορίζεται από ένα τεράστιο ρήγμα μήκους χιλίων χιλιομέτρων. Από τα χίλια αυτά χιλιόμετρα, ο σεισμός των 7,8 ρίχτερ έσπασε περίπου 200 χιλιόμετρα πέτρωμα. Ακολούθησε ο ισχυρός μετασεισμός των 7,5 ρίχτερ που έγινε στο ίδιο ρήγμα, αλλά σε άλλο τμήμα, ενώ η όλη μετασεισμική ακολουθία ακολουθά μια κατεύθυνση προς βορειοανατολικά και όχι νοτιοδυτικά που είναι η Κύπρος. Αυτή η μετασεισμική ακολουθία θα είναι πλούσια και θα έχει χρονική διάρκεια τουλάχιστον έναν χρόνο με αρκετά μεγάλους σεισμούς ακόμα και 5-6 ρίχτερ οι οποίοι θα γίνουν και στο νησί μας επειδή η απόστασή μας είναι 450 χιλιόμετρα από την εστία των σεισμών».

Ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι ζούμε σε μια σεισμικά ενεργή περιοχή και ο σεισμός πρέπει να είναι βίωμα για τον κόσμο. Στην Κύπρο, όπως σημείωσε, υπάρχουν ρηγάτα αλλά όχι σε μεγάλα μεγέθη που δύναται να δώσουν κάποιους σεισμούς. Τα ρήγματα που μπορούν να ενεργοποιηθούν είναι κατά κύριο λόγο υποθαλάσσια, αλλά υπάρχουν και στη στεριά όπως το γνωστό ρήγμα της Γεράσας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση