ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέα διαμαρτυρία κατοίκων περιοχής Μιτσερού για το ασφαλτικό εργοστάσιο

Συναντήθηκαν με τον Αναπληρωτή Έπαρχο, Ανδρέα Χατζηπάκκο, στον οποίο επέδωσαν επιστολή

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να προτάσσουν εμπόδια και να απαιτούν ανάκληση της απόφασης κατασκευής ασφαλτικού εργοστασίου στην περιοχή τους, μετέφεραν στην Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας οι κάτοικοι 12 κοινοτήτων, οι οποίοι πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας. Κατά την παρουσία τους στον χώρο, συναντήθηκαν με τον Αναπληρωτή Έπαρχο, Ανδρέα Χατζηπάκκο, στον οποίο επέδωσαν επιστολή, καλώντας τον να μη συγκατατεθεί στην έκδοση οικοδομικής άδειας.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Επηρεαζόμενων Κοινοτήτων «Κοινότητες Εν Δράσει» βρέθηκε σήμερα το πρωί έξω από την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας, με τους κατοίκους να δηλώνουν την έντονη δυσαρέσκειά και την αγανάκτησή τους, για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ανέγερση του ασφαλτικού εργοστασίου στην περιοχή τους. Όπως τόνισαν, η τοποθεσία απέχει περίπου 2 χιλιόμετρα από τις κατοικημένες περιοχές και αναπόφευκτα θα επηρεαστούν οι κοινότητες Αγ. Μαρίνας, Αγ. Επιφανείου, Αγ. Ιωάννη, Αγροκηπιάς, Αρεδιού, Καλού Χωριού, Κάτω Μονής, Κλήρου, Μαλούντας, Μενοίκου, Μιτσερού και Ορούντας.

Οι Κοινότητες Εν Δράσει διαμήνυσαν στον Έπαρχο Λευκωσίας ότι η έκδοση Πολεοδομικής Άδειας για την κατασκευή του εργοστασίου «είναι επικίνδυνη και λανθασμένη», τονίζοντας ότι λανθασμένα επιτράπηκε η κατ’ εξαίρεση βιομηχανική ανάπτυξη, που σχετίζεται λειτουργικά με τις λατομικές δραστηριότητες στην περιοχή. «Απευθυνόμαστε σε εσάς, αφού η Επαρχιακή Διοίκηση και ο Έπαρχος προσωπικά είστε ανέκαθεν για τις κοινότητές μας το πιο κοντινό σε εμάς Κυβερνητικό Τμήμα», αναφέρουν στην επιστολή που επιδόθηκε σήμερα.

Κατά τη συνάντησή της με τον Αν. Έπαρχο, η αντιπροσωπεία σημείωσε ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν αυτή που καθόρισε τη στάση των κυβερνητικών υπηρεσιών απέναντι στο θέμα και απηύθυναν έκκληση ώστε να μην παραχωρηθεί η άδεια οικοδομής, αφού αυτή αποτελεί και την τελευταία έγκριση που απαιτείται, ώστε να ξεκινήσει η ανέγερση του εργοστασίου. Παραπέμπουν για τον σκοπό αυτό στην Τελική Έκθεση Αξιολόγησης της Ομάδας Ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρου (Ιούνιος 2021), σύμφωνα με την οποία, τα αποτελέσματα της μελέτης που υπέβαλε η εταιρεία «στηρίζονται σε ελλιπή και αμφιβόλου αξιοπιστίας δεδομένα και ως εκ τούτου δεν οδηγούν σε τεκμηριωμένα συμπεράσματα για τη διασφάλισης της δημόσιας υγείας και ποιότητας της ζωής των επηρεαζόμενων αποδεκτών».

Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι η περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη από τη λειτουργεία των λατομείων, καθώς και από την παρουσία σφαγείων. Σημειώνουν ότι σε κάθε κοινότητα λειτουργούν δημοτικά σχολεία και ένα περιφερειακό γυμνάσιο, που μετρούν περίπου 1000 μαθητές συνολικά. Γι’ αυτό και ξεκαθάρισαν ότι δεν θα δεχθούν καμία άλλη εξέλιξη, πέρα από ανάκληση της απόφασης για κατασκευή του εργοστασίου, καθώς δεν τους καλύπτει η υπόσχεση για λήψη εποπτικών μέτρων. Δήλωσαν αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

Παραλαμβάνοντας την επιστολή των Κοινοτήτων, ο Αν. Έπαρχος Λευκωσίας ανέφερε ότι θα εξετάσουν με προσοχή όσα αναφέρονται σε αυτή και ενημέρωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στο Γραφείο του συνάντησή με τους Εκπροσώπους των Κοινοτικών Αρχών, ώστε να θέσουν τις απόψεις του και να συζητηθούν οι διάφορες πτυχές του θέματος.

«Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο μίας διαδικασίας που ξεκίνησε εδώ και πάνω από ένα χρόνο», είπε ο κ. Χατζηπάκκος και πρόσθεσε ότι «έχουν ήδη γίνει οι περιβαλλοντικές μελέτες, έχει εκδοθεί η πολεοδομική άδεια και τώρα εξετάζεται η άδεια οοικοδομής, που αφορά στις παραμέτρους του Περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο μπορούν να γίνουν δεύτερες σκέψεις σε αυτό το στάδιο, είπε ότι «αν και είναι το τελευταίο βήμα, αν δεν γίνει αυτό, δεν γίνεται τίποτα», διευκρίνισε όμως ότι στην παρούσα φάση εξετάζονται θέματα που δεν έχουν εξεταστεί μέχρι τώρα από την Πολεοδομική Αρχή. «Η Οικοδομική Αρχή μπορεί μόνο να συμπληρώσει στις αποφάσεις της Πολεοδομικής Αρχής, ή αν υπάρχουν θέματα που δεν ικανοποιούν τον σχετικό νόμο, θα πρέπει να ικανοποιηθούν. Αν και είναι συναφείς η άδειες, είναι ανεξάρτητες και η καθεμία εξετάζεται σύμφωνα με τη νομοθεσία από την οποία διέπεται», εξήγησε.

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι λειτουργικό να μετακινούνται κοντά σε κοινότητες εγκαταστάσεις που δημιούργησαν προβλήματα σε άλλες οικιστικές περιοχές, απάντησε ότι το θέμα αυτό δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά του, όμως ανέφερε ότι η μελέτη του Τμήματος Περιβάλλοντος για το έργο, που ετοιμάστηκε με σύμπραξη υπηρεσιών και ακαδημαϊκών και έτυχε διαβούλευσης, παρουσιάστηκε ήδη στις κοινότητες της περιοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση