ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:44
 

«Δείχνουν» κινέζικη εταιρεία για τις υποκλοπές στην Κύπρο

Βloomberg-NYT κάνουν εκτενείς αναφορές στη δράση Κινέζων χάκερ με θύματα διπλωμάτες στη Δημοκρατία-ποια η εμπλοκή της εν λόγω εταιρείας στη χώρα

Newsroom K

Kινέζοι χάκερ διάβαζαν ευαίσθητες ευρωπαϊκές διπλωματικές επικοινωνίες στο διαδίκτυο κατά τα προηγούμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας, μετέδωσαν σήμερα οι ΝΥΤ, βάζοντας την Κύπρο στο επίκεντρο μεγάλης κυβερνοεπίθεσης.  Οι χάκερ σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πέτυχαν πρόσβαση στέλνοντας σε διπλωμάτες στην Κύπρο ηλεκτρονικά μηνύματα που εγκαθιστούσαν κακόβουλο λογισμικό στους υπολογιστές τους.

Έτσι φέρεται ν' απέκτησαν κωδικούς ασφαλείας των διπλωματών στο ευρωπαϊκό εσωτερικό διπλωματικό δίκτυο επικοινωνίας -Coreu, κατά συνέπεια μπορούσαν να διαβάσουν τις επικοινωνίες που αντάλλασσαν τα 28 κράτη-μέλη.

 

«Ο κόσμος κάνει λόγο για εξειδικευμένους χάκερ, αλλά δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα τόσο εξειδικευμένο σε όλη αυτήν την ιστορία», δήλωσε στους New York Times ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας "Area 1", Ορεν Φάλκοβιτς.

 

Έντονος ο αναβρασμός στη Λευκωσία

Κάτι παραπάνω από έντονος είναι την ίδια ώρα ο αναβρασμός που επικρατεί στη Λευκωσία αναφορικά με την υπόθεση, σε πολιτικό, πολιτειακό και επιχειρηματικό επίπεδο. Το Bloomberg αναφέρει πως ζητήθηκε από Κύπριο εκπρόσωπο στις Βρυξέλλες να σχολιάσει τα τεκταινόμενα, δεν αναφέρει ποιον, με εκείνον όμως να επιφυλάσεται και να μην δίνει άμεση απάντηση

"Είναι ιδιαίτερα περίπλοκο το ζήτημα και εξετάζεται ενδελεχώς" ειπώθηκε στην "Κ" από αρμόδια πηγή η οποία τόνισε επίσης πως δεν υπάρχει αυτή την ώρα εύκολη απάντηση. Ωστόσο όπως προστίθεται, δεν σημαίνει πως όλα όσα γράφονται είναι κατ' αυτόν τον τρόπο, ενώ περισσότερη ενημέρωση θα υπάρξει για το θέμα κατά τις επόμενες ώρες.

Άλλη πηγή με γνώση των όσων έχουν λάβει χώρα και με την οποία επικοινώνησε η "Κ" επαναλαμβάνει το ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους έχουν επιληφθεί της υπόθεσης. Γνώση για το ζήτημα έχει και το κυπριακό ΥΠΕΞ.

«Ο κόσμος κάνει λόγο για εξειδικευμένους χάκερ, αλλά δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα τόσο εξειδικευμένο σε όλη αυτήν την ιστορία», δήλωσε στους New York Times ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας "Area 1", Ορεν Φάλκοβιτς.

Η κινέζικη εταιρεία

Φως στα όσα αναφέρονται ρίχνουν τόσο οι ΝΥΤ όσο και το Bloomberg. Το τελευταίο σε δημοσίευμά του αναφέρει πως τα προαναφερθέντα  άπτονται και των ανησυχιών για πιθανή κατασκοπία της Κίνας, μέσω τηλεπικοινωνιακών εταιρειών όπως η Huawei. Υπενθυμίζεται πως αρχές του Δεκέμβρη, η Μενγκ Ζουάνγκζου η οποία είναι κληρονόμος του κινέζικου κολοσσού και CFO, συνελήφθη στον Καναδά μετά από αίτημα των ΗΠΑ με την κατηγορία για απάτη και συγκεκριμένα ότι συνωμότησε για να παρακαμφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν εξαπατώντας χρηματοοικονομικά ιδρύματα.

Η είδηση της σύλληψης της Ουανγκζού ήρθε λίγο μετά την κήρυξη εκεχειρίας στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης των G20, τάραξε εκ νέου τα νερά και τελικά η απελευθέρωσή της έλαβε χώρα μετά από δέκα μέρες και την καταβολή εγγύησης ύψους 7,5 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ.

Ωστόσο δεν είναι αυτή η τελευταία πράξη. Μέσα στον Νοέμβριο και σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, οι Αμερικανοί προειδοποίησαν και τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Ιταλία και άλλες φιλικές χώρες, και ειδικά όσες φιλοξενούν Αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, σχετικά με τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν στην κυβερνοασφάλεια αν χρησιμοποιήσουν προϊόντα της Huawei στις υποδομές δικτύων. Τον περασμένο Οκτώβριο μάλιστα, Αμερικανοί πολιτικοί ζήτησαν από τον Καναδό Πρωθυπουργό Τζάστιν Τρουντώ να επανεξετάζει την ανάμιξη της Huawei στα σχέδια που έχει η χώρα του ως προς την ανάπτυξη δικτύων επόμενης γενιάς. 

Η δε σύνδεση των προαναφερομένων με την Κύπρο, υπόκειται στον ίδιο παρανομαστή εφόσον σύμφωνα με πληροφορίες η Huawei μέσα στο πλαίσιο των ανά το παγκόσμιο δραστηριοτήτων της είναι εκ των μεγαλύτερων παρόχων τηλεπικοινωνιακών δικτύων στη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Πέθανε ο φωτογράφος του Κινέζου «Tank Man»

«Χαιρετισμούς στον σουλτάνο της Τουρκίας!!!»
ΑΚΑ  |  10:06

Σιωπηλή διαμαρτυρία για τον θάνατο του 14χρονου Στυλιανού (φώτο, βίντεο)

«Aυτό που συμβαίνει για χρόνια στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας είναι μικρογραφία της σαθρής κατάστασης ...»
ΑΚΑ  |  10:00

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X