ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι ανά καιρούς «πατατιές» του κυπριακού κιτς

Το γλυπτό σε σχήμα πατάτας στην κοινότητα της Ξυλοφάγου μπορεί να έγινε, για ευνόητους λόγους, viral δεν είναι όμως η μοναδική εμφάνιση, ανά καιρούς, του κυπριακού κιτς στον δημόσιο χώρο

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Από τον χρυσό άγγελο στο Μοναγρούλι μέχρι τα αυγά σε φάτνες στο roundabout της Λακατάμειας, ο κυπριακός σουρεαλισμός καλά κρατεί. Το γλυπτό σε σχήμα πατάτας στην είσοδο της κοινότητας Ξυλοφάγου έγινε viral και πέραν της πλάκας και των memes που στήθηκαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αποτελεί μια διαρκή υπενθύμιση του ιδιόμορφου κυπριακού κιτσαριού. Ας θυμηθούμε περιπτώσεις που φτάσαμε πολύ κοντά σε... πατάτες –από σκοπιάς αισθητικής και αλληλεπίδρασης του αντικειμένου με τον δημόσιο χώρο.

Ο Τεράστιος χρυσός άγγελος στο Μοναγρούλι

Πίσω στο 2011 Ρώσοι επενδυτές ήθελαν να κατασκευάσουν στο Μοναγρούλι το μεγαλύτερο άγαλμα –μήκους 135 μέτρων- του κόσμου. Ο χρυσός άγγελος που κρατάει εικονίσματα ή ένα περιστέρι θα κόστιζε 100 εκατομμύρια και θα ήταν ορατός από, σχεδόν παντού, παγκύπρια. Έφερε μάλιστα την ονομασία «Φύλακας Άγγελος του Πλανήτη Γη». Στο Δελτίο Τύπου της εποχής διαβάζουμε:

(...) Το τεραστίων διαστάσεων άγαλμα μεταλλικού αγγέλου, που θα κρατά στα χέρια του ένα περιστέρι, θα κτιστεί στην κοινότητα Μοναγρουλλίου και σε γη που θα ενοικιάσει η Αρχιεπισκοπή στους επενδυτές του έργου, το κόστος του οποίου αναμένεται να φτάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Η όλη κατασκευή προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία συνεδριακού κέντρου, αίθουσας δεξιώσεων, θεάτρου, εστιατορίων, καφετεριών και γραφείων, ενώ, όπως επισημάνθηκε από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ο Αγγελος της Ειρήνης», Ρώσο καθηγητή Νικολάι Ντροζντόβ, η υλοποίηση του έργου θα ενισχύσει σημαντικά το τουριστικό ρεύμα στο νησί και θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας. Τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της επένδυσης ανέλαβε η αμερικανική εταιρεία ''International Theme Park Services'', η οποία δραστηριοποιείται σε 50 χώρες του κόσμου και έχει εργαστεί σε γνωστά θεματικά πάρκα και κατασκευές. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της εταιρείας, Ντένις Σπίγκελ, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα γίνει παρουσίαση της μελέτης για τη βιωσιμότητα του όλου έργου και θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από τις διαδικασίες υλοποίησής του».

Φυσικά άγγελο μήκους 135 μέτρων δεν είδαμε ποτέ κι επίσης η τύχη του Διεθνούς Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ο Αγγελος της Ειρήνης», έκτοτε, αγνοείται.

Ο αείμνηστος Ρολάνδης και η Αφροδίτη

Ήταν κάπου το 2002 όταν ο αείμνηστος υπουργός Εμπορίου, Νίκος Ρολάνδης, είχε καταπιαστεί με την δημιουργία ενός υδροπάρκου –στα πρότυπα αυτού που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στην Αγία Νάπα για καταδυτικό τουρισμό.

Η ιδέα περιελάμβανε τότε την δημιουργία υπεργείου ή και υποθαλασσίου, μεγάλων διαστάσεων, αγάλματος της θεάς Αφροδίτης. Νησί της Αφροδίτης γαρ..

Ο Λένιν στην Λεμεσό

Οι προτομές του Λένιν την τελευταία εικοσαετία ξηλώνονται μαζικά από τον δημόσιο χώρο των χωρών που αποτέλεσαν την Σοβιετική Ένωση. Στην Κύπρο, προτομή του Λένιν δεν είχαμε ποτέ, η αλήθεια να λέγεται. Παρολίγον να αποκτήσουμε, το 2017, όταν το ρωσικό κόμμα της Κύπρου «Εγώ, ο Πολίτης» αιτήθηκε των ουκρανικών αρχών (σ.σ. πάνω στην φούρια της αποσοβιετοποίησης της Ουκρανίας μετά τα γεγονότα στην Κριμαία και τον πόλεμο στα ανατολικά της χώρας) την απόκτηση ενός ξηλωμένου Λένιν. Για να τον στήσουν στην Κύπρο. Στην Λεμεσό. Τον σύντροφο Λένιν τελικά δεν τον είδαμε ποτέ στην Κύπρο.

Χακάροντας τα Χριστούγεννα

Ο δήμος Λακατάμειας ενίοτε μας τρομάζει με τον χριστουγενιάτικο ή πασχαλινό διάκοσμο του. Φάτνες και τεράστια κουνέλια/αυγά στο γνωστό roundabout που αποτελούν, τα τελευταία χρόνια, συνηθισμένο αντικείμενο σχολιασμού –ιδίως των Λευκωσιατών. Τα Χριστούγεννα του 2019 το Πάσχα ήρθε να συναντήσει τα Χριστούγεννα με κάπως απροσδόκητο τρόπο. Δίπλα στην φάτνη του δήμου Λακατάμειας κάποιος τοποθέτησε ένα πασχαλινό αυγό που είχε κλαπεί από τον δημοτικό διάκοσμο του περασμένου Πάσχα. Εκτός της τρολιάς, τα ίδια Χριστούγεννα εκλάπησαν από την φάτνη και φιγούρες ενώ το όλο ζήτημα προκάλεσε, εκτός από την σχετική viral θυμηδία, και την άμεση αντίδραση της δημάρχου που προέβη σε ηχηρή ανακοίνωση εμπλέκοντας και τον τοπικό αστυνομικό σταθμό.

Κι ένα fake news

O χριστουγενιάτικος Άγιος Βασίλης-φωτιστικό που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου στην Κύπρο πέρυσι δεν βρίσκονταν ποτέ στην πραγματικότητα εδώ. Ήταν μια διαδικτυακή, φωτοσοπαρισμένη, τρολιά από χρήστες στο διαδίκτυο από ένα χριστουγενιάτικο φωτιστικό στην Ιταλία. Ταυτίστηκε ωστόσο με την Πάφο και την Λάρνακα ενώ, ελέω της πατάτας του Ξυλοφάγου, επανεμφανίστηκε τα τελευταία 24ωρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο σεισμός έγινε ελαφρά αισθητός ιδιαίτερα στην επαρχία Αμμοχώστου και στην επαρχία Λάρνακας
 |  ΚΥΠΡΟΣ