ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:28
 

Οι ανθοστόλιστοι Επιτάφιοι των ναών της Λευκωσίας (φωτος)

Μεγάλη Παρασκευή και οι πιστοί ευλαβικά προσέρχονται στους ναούς για να προσκυνήσουν

Newsroom K

Ανήμερα Μεγάλης Παρασκευής του 2019 και οι ναοί της Λευκωσίας, όπως και ολόκληρης της Χριστιανοσύνη στόλισαν με αγάπη και ευλάβεια τους Επιταφίους τους, με τους πιστούν να προσέρχονται για να προσκυνήσουν. Το έθιμο θέλει τους πιστούς να προσκυνούν τον Επιτάφιο και στη συνέχεια περνούν κάτω από αυτόν, παίρνοντας μαζί τους κι ένα από τα λουλούδια του, ο καθένας.

Άγιος Αντώνιος

Το έθιμο θέλει ο κάθε πιστός να προσκυνά μονό αριθμό Επιταφίων δηλαδή έναν, τρεις ή επτά. Για τον λόγο αυτό, εκτός από την εκκλησία της ενορίας τους, επισκέπτονται τις εκκλησίες γειτονικών ενοριών, για να προσκυνήσουν τους Επιταφίους τους.

Γιατί μονός αριθμός

Ο μονός αριθμός, μέχρι επτά, των Επιταφίων, που οι πιστοί συνηθίζουν και πιστεύουν ως πιο ορθό, για να προσκυνούν, δεν αφορά σε κάποια προσταγή της ίδιας της Εκκλησίας, αλλά στην αντίληψη του καθενός.

Άγιος Παντελεήμονας

Ο ένας Επιτάφιος είναι αυτός της ενορίας του καθενός, οπότε εκείνος που θέλει να τον προσκυνήσει, θα το κάνει. Το προσκύνημα τριών Επιταφίων φαίνεται πως προκύπτει από την Αγία Τριάδα, ενώ οι επτά Επιτάφιοι φαίνεται πως προκύπτουν από τα επτά Μυστήρια της Εκκλησίας μας.

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Ωστόσο, η Εκκλησία θεωρεί πως αυτά είναι καθαρά προλήψεις των πιστών και δεν τις στηρίζει, αλλά ούτε προστάζει να προσκυνά κάποιος μονό αριθμό Επιταφίων.

Παναγία Ευαγγελίστρια, Παλλουριώτισσα

Σε ό,τι αφορά το στόλισμα, αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι ο Επιτάφιος συμβολίζει τον τάφο του Κυρίου, γι’ αυτό υπάρχει η επιθυμία να είναι όσο το δυνατόν πιο όμορφος, στολισμένος με λουλούδια. Αυτό, σε παλαιότερα χρόνια, γινόταν με λουλούδια από τους κήπους των πιστών.

Αγία Σοφία

Μετόχι του Κύκκου

Ο Δήμος Λευκωσίας και οι ιεροί ναοί Παναγίας Φανερωμένης, Αρχαγγέλου Μιχαήλ Τρυπιώτη και Αγίου Σάββα, απόψε στις 22:00 θα συναντηθούν στην πλατεία Ελευθερίας, κατά την περιφορά των Επιταφίων στην εντός των τειχών πόλη.

Της περιφοράς θα προΐσταται ο έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής στην Κύπρο Θεοφιλέστατος Νιτρίας Νικόδημος, ο οποίος θα συνοδεύσει και τον Επιτάφιο του Αγίου Σάββα.

Συνάντηση Επιταφίων στην Πλατεία Ελευθερίας

Τον Επιτάφιο της Παναγίας της Φανερωμένης θα μεταφέρει άγημα του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων και θα συνοδεύουν μέλη του 76ου Συστήματος Προσκόπων Στροβόλου. Κατά τη διάρκεια της περιφοράς η Φιλαρμονική της Αστυνομίας Κύπρου θα παιανίζει ύμνους.

Τον Επιτάφιο του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Τρυπιώτη θα μεταφέρει το 40ο Συστήμα Προσκόπων με τη συνοδεία της Μπάντας του 71ου Συστήματος Προσκόπων Καϊμακλίου. Τα εγκώμια του Επιταφίου Θρήνου θα ψάλλουν οι πρωτοψάλτες των εκκλησιών με τις χορωδίες τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ποιος φταίει για τις κακές καιρικές συνθήκες στην οδική ασφάλεια;

«Επιτέλους ένα άρθρο που ‘έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.’ Χωρίς αυστηρή και συνεχή αστυνόμευση ...»
Λευκωσιατης  |  09:27

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:46

H «Κ» αποκαλύπτει την πρόταση του ΟΚΥπΥ που απέρριψε η ΠΑΣΥΚΙ

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:44

Υπ. Υγείας: Παραμύθι τα περί ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:43

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X