ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι εκτιμήσεις για το φλεγόμενο λεωφορείο, οι κίνδυνοι και τα επόμενα βήματα

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το τελευταίο περιστατικό με λεωφορείο που μετέφερε μαθητές

Της Ιωάννας Κυριάκου

Θορυβημένο είναι το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής, 1η Δεκεμβρίου, σε εν κινήσει λεωφορείο που μετέφερε μαθητές στην Αγλαντζιά - το τέταρτο κατά σειρά περιστατικό μέσα σε διάρκεια λίγων μηνών – με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να πραγματοποιούν συνεχείς συσκέψεις. Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιων Μεταφορών, Ανδρέας Νικηφόρου, συγκάλεσε σύσκεψη με όλες τις εταιρείες λεωφορείων προκειμένου να εξετάσουν τα τελευταία περιστατικά και τις υποχρεώσεις των συμβολαίων τους, ενώ, αφότου έδωσε οδηγίες για άμεση διερεύνηση του τελευταίου περιστατικού, σύσκεψη συγκάλεσε και ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, για να εξακριβωθεί το χρονοδιάγραμμα για την εγκατάσταση του αυτόματου συστήματος πυρόσβεσης στα σχολικά λεωφορεία και να εξεταστεί η αυστηροποίηση των ελέγχων και η λήψη επιπρόσθετων μέτρων ασφαλείας. 

Μηχανικό το πρόβλημα, υπήρχε σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης

Οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται εν αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων της έρευνας των Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών για τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά στο λεωφορείο, με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν πως δεν οφείλεται σε ηλεκτρολογικό αλλά σε μηχανικό πρόβλημα, πιθανόν από διαρροή καυσίμου. Πάντως, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιων Μεταφορών, Ανδρέας Νικηφόρου, δήλωσε στην «Κ» ότι το λεωφορείο είχε περάσει από έλεγχο ΜΟΤ τον Ιούλιο του 2023 και άνηκε στον στόλο των λεωφορείων που εκτελεί μαθητικά δρομολόγια. «Ως εκ τούτου δεν υπάρχει κάτι μεμπτό, ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες. Αν έσπασε κάποια σωλήνα που είχε αποτέλεσμα την απώλεια καυσίμου δεν είναι κάτι που μπορούσε να εντοπιστεί εύκολα κατά τον τεχνικό έλεγχο, ειδικά αν δεν υπήρχε εμφανής βλάβη ή διαρροή. Σίγουρα όμως είναι κάτι που πρέπει να ελέγχεται κατά την προληπτική συντήρηση ή στα συνεργεία που γίνονται επιδιορθώσεις», είπε ο κ. Νικηφόρου. Μάλιστα, όπως ανέφερε, έχει ζητήσει ενημέρωση για το πού πήγαινε για μηχανικό έλεγχο το συγκεκριμένο λεωφορείο τα τελευταία δύο χρόνια και τι αλλάχτηκε πάνω του μέχρι σήμερα.

Ο κ. Νικηφόρου ξεκαθάρισε ότι μόλις έγινε αντιληπτός ο καπνός οι μαθητές βγήκαν με ασφάλεια από το λεωφορείο και ο οδηγός πήρε τον πυροσβεστήρα για να σβήσει τη φωτιά. Το λεωφορείο υπέστη εκτεταμένες ζημιές στο πίσω μέρος του, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Σε σχέση με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και έκαναν λόγο για όρθιους μαθητές μέσα στο λεωφορείο, διευκρίνισε πως αυτό ήταν χαμηλοδάπεδο και ως εκ τούτου επιτρέπεται να μεταφέρει ιστάμενους επιβάτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις πρώτες πληροφορίες το εν λόγω λεωφορείο φαίνεται να διέθετε αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης, το οποίο επιβραδύνει τη φωτιά, για να μπορέσουν οι επιβάτες να εξέλθουν από το όχημα με ασφάλεια. Από την έρευνα των Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών αναμένεται να διαφανεί κατά πόσο το εν λόγω σύστημα δούλεψε.

Η ευθύνη, οι επιθεωρήσεις και τα επόμενα βήματα

Η ευθύνη για τα μαθητικά λεωφορεία, όπως εξήγησε ο κ. Νικηφόρου, ανήκει στο Τμήμα Δημόσιων Μεταφορών. Βάσει οδηγιών τα λεωφορεία πρέπει να είναι κάτω των 20 ετών και τα πιστοποιητικά καταλληλότητας να εκδίδονται μια φορά τον χρόνο, με τον κ. Νικηφόρου να υποστηρίζει ότι οι εταιρείες τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Τα λεωφορεία, πρόσθεσε, έχουν εγκατεστημένα tracking systems, ούτως ώστε η αρμόδια υπηρεσία να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται. Σε σχέση με τις επιθεωρήσεις των λεωφορείων, ανέφερε πως αυτές γίνονται από ιδιωτικά συνεργεία τα οποία είναι εξουσιοδοτημένα από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και ακολουθούν ένα εγχειρίδιο για τους ελέγχους που πρέπει να γίνουν. Πρόκειται για μια μεγάλη διαδικασία, στην οποία εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, μηχανικοί και συνεργεία ελαστικών. «Ο κάθε ένας ελέγχεται, μετά από οδηγίες του Υπουργού, αν εκτελεί σωστά τη δουλειά του. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να εντοπιστεί πού είναι το πρόβλημα. Αν ήταν μηχανικό να δούμε γιατί δεν εντοπίστηκε στην προληπτική συντήρηση και αν πήγε σε εγκεκριμένο συνεργείο. Είναι κάτι που θα τρέξουμε όλοι και θα αποφασίσουμε περαιτέρω ενέργειες  για να ελαχιστοποιήσουμε και να αποφύγουμε αυτά τα τυχαία περιστατικά», είπε. Σε ερώτηση αν τίθεται θέμα προβληματικών μοντέλων λεωφορείων, ο κ. Νικηφόρου απάντησε αρνητικά τονίζοντας ότι τα περιστατικά δεν αφορούν τα ίδια μοντέλα ή την ίδια εταιρεία. Για το περιστατικό με τον τροχό που έφυγε από λεωφορείο, είπε πως επρόκειτο για τουριστικό λεωφορείο από ιδιωτική εταιρεία.

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως όλες οι εταιρείες κάτω από τις Δημόσιες Επιβατικές Μεταφορές θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης. «Μετά το σημερινό περιστατικό η διαδικασία θα επιταχυνθεί», τόνισε και πρόσθεσε «έχουμε αποφασίσει να αναβαθμίσουμε τους ελέγχους στα σχολικά λεωφορεία, αυτά των υπεργολαβιών, τα οποία κάνουν τα μαθητικά, ο έλεγχος να μην είναι πλέον ως όλα τα λεωφορεία, αλλά να αυξηθεί». Ανέφερε τέλος ότι οι φωτιές στα λεωφορεία φαίνεται, στις πλείστες περιπτώσεις, να ξεκινούν από ηλεκτρολογικά προβλήματα, τα οποία δεν ελέγχονται στα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων. Τόνισε ότι προτεραιότητα για το Υπουργείο αποτελεί η ασφάλεια του κοινού, γι αυτό και θα ζητήσει από την ιδιοκτήτρια εταιρεία να περάσει από έλεγχο όλα τα λεωφορεία της.

Κρούουν των κώδωνα του κινδύνου οι μαθητές

«Τα επαναλαμβανόμενα ατυχήματα, με αποκορύφωμα το σημερινό περιστατικό, επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας για μη σωστή συντήρηση και έλεγχο των λεωφορείων που εκμισθώνει το κράτος για μεταφορά των μαθητών, μαθητριών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΣΕΜ, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για ακόμα ένα περιστατικό με βλάβη σε λεωφορείο που μετέφερε μαθητές, μαθήτριες. Προσθέτει ότι η ανησυχία αυτή εκφράστηκε και σε σχετική συνεδρία της Επιτροπής Μεταφορών και διερωτάται στα πόσα ατυχήματα θα εισακουστούν οι ανησυχίες της.

«Το περιστατικό σήμερα προκλήθηκε από μηχανική βλάβη και κατεύκαυσε ολοσχερώς το λεωφορείο. Τι θα γινόταν αν δεν σταματούσε έγκαιρα ο οδηγός ή αν δεν προλάβαιναν οι μαθητές, μαθήτριες να αποβιβαστούν;», συνεχίζει και υποστηρίζει ότι το Υπουργείο αγνοεί τις επαναλαμβανόμενες κλήσεις τους και σχετική επιστολή που έστειλαν για συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας. «Ζητούμε και δημόσια πλέον τη συνάντηση, επ`αφορμής και του σημερινού περιστατικού. Η Υπουργός Παιδείας ανέλαβε τον τομέα της Παιδείας υπό διάλυση και της πιστώσαμε χρόνο να διαχειριστεί το χάος. Να μην λαμβάνεται η πίστωση χρόνου ως λευκή επιταγή».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση