ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν Τμήμα Δασών και ΠΥ

Ο συντονισμός γινόταν από το κέντρο επιχειρήσεων που στήθηκε στη Βαβατσινιά

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Στη Βαβατσινιά, όπου έχει στηθεί το κέντρο επιχειρήσεων του Τμήματος Δασών, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας γινόταν σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιάς που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στο χωριό Αρακαπάς της επαρχίας Λεμεσου και δεν άργησε να επεκταθεί και σε κοινότητες της ορεινής Λάρνακας. Αργά τη νύχτα η περίμετρος της πυρκαγιάς υπολογιζόταν γύρω στα 40 χιλιόμετρα, με μερικές εστὀες να εντοπίζονται σε πολύ δύσβατες περιοχές.

Στο Κέντρο με τον διευθυντή του Τμήματος Δασών Χαράλαμπο Αλεξάνδρου να έχει τον συντονισμό της επιχείρησης κατάσβεσης εξετάζονταν σε πραγματικό χρόνο εστίες πυρός, καθώς και η εξάπλωση της πυρκαγιάς, μέσω ψηφιακών χαρτών. Μάλιστα, UVA αεροσκάφος της Εθνικής Φρουράς χαρτογράφησε την περιοχή της πυρκαγιάς, διευκολύνοντας το έργο του συντονισμού. Μάλιστα, ο κ. Αλεξάνδρου εξήρε στον κ. Ζερβάκη τη βοήθεια που πρόσφερε η Εθνική Φρουρά. Μέχρι αργά τη νύκτα, αν και οι άνεμοι εἴχαν εξασθενήσει η κατάσταση ήταν αρκετά κρίσιμη, με τους υπεύθυνους να θέλουν οπωσδήποτε να εμποδίσουν τη φωτιά να κινηθεί προς τα Κιόνια και τον Μαχαιρά. Αργά τη νύχτα, ο κ. Πελεκάνος σε δηλώσεις του στην «Κ» τόνισε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, η οποία συνεχώς αξιολογείται και σημείωσε ότι η βοήθεια των εναέριων μέσων με το πρώτο φως της ημέρας θα είναι πολύ μεγάλη. Οι πρώτοι σχεδιασμοί για το πρωί της Κυριακής είναι η ενίσχυση του δυτικού μετώπου της πυρκαγιάς, δηλαδή Οδού – Αρακαπά, και η αποτροπή εξάπλωσης της πυρκαγιάς προς το βόρειο μέρος δηλαδή Μαχαιρά και Κιόνια

Στο κέντρο επιχειρήσεων από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος. Επίσης, παρόντες ήταν ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Δημόκριτος Ζερβάκης, ο διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας Κλεάνθης Νικολαΐδης, στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας, του Τμήματος Θήρας και τοπικοί άρχοντες, των οποίων η βοήθεια θεωρήθηκε πολύ σημαντική, αφού η γνώση των περιοχών που πλήττονται κρίνεται από τις υπηρεσίες πυρόσβσεης καταλυτική. Στο κέντρο βρἐθηκε επίσης και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Τα εναέρια μέσα

Σχετικά με τα εναέρια μέσα, το πρωί θα πετάξουν τα κυπριακά, ενώ από τα δύο αεροσκάφη που απέστειλε η Ελλάδα, τελικά στην Κύπρο θα φτάσει μόνο ένα, αφού το δεύτερο εξαιτίας τεχνικής βλάβης στάθμευσε στη Ρόδο. Όσον αφορά τα ισραηλινά αεροσκάφη, αυτά θα ξεκινήσουν από το Ισραήλ στις 9 το πρωί και αναμένεται να είναι επιχειρησιακά έτοιμα να αναλάβουν δράση γύρω στη 1 με 2 το μεσημέρι. Επίσης, το Τελ Αβίβ θα αποστείλει και επιβραδυντικό υλικό. Οι άνεμοι στην περιοχή αναμένεται να ενισχυθούν γύρω στις 9 με 10 το πρωί.

Αρνείται ο 67χρονος το καψάλισμα

Σχετικά δε με τη σύλληψη του 67χρόνου, όπως πληροφορείται η «Κ» ο 67χρονος δεν παραδέχεται ότι έκανε εργασίες καψαλίσματος, αλλά μονάχα ότι νωρίτερα εἴχε βρεθεῖ στο χωράφι του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση