ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανάβει «φωτιές» η εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Η θέση της Επιτρόπου Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Της Άντρης Θρασυβούλου

«Φωτιές» έχει ανάψει η ψήφιση των κανονισμών που θεσμοθετούν και κατοχυρώνουν την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση στα δημόσια σχολεία δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης από την Ολομέλεια της Βουλής. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αντιδρούν κάνοντας λόγο για μη διάλογο σε ότι αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο θεωρούν ότι θέτει σε κίνδυνο προσωπικά δεδομένα εκπαιδευτικών και μαθητών.

«Αυτό που δεν θέλουμε είναι την ταυτόχρονη διδασκαλία εντός και εκτός σχολικής αίθουσας»

Όπως ανέφερε στην «Κ», ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, το υβριδικό αυτό μοντέλο (ταυτόχρονη μετάδοση μαθήματος) δυσχεραίνει εξαιρετικά τη διαδικασία διδασκαλίας-μάθησης μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας.  Σύμφωνα με τον ίδιο, με την ταυτόχρονη μετάδοση μαθήματος παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα. Δεν έγινε ουσιαστικός διάλογος σημειώνει ο κ. Χατζησάββας. Ναι μεν πρέπει να ρυθμιστεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση τονίζει ο ίδιος. «Αυτό που δεν θέλουμε είναι την ταυτόχρονη διδασκαλία εντός και εκτός σχολικής αίθουσας », προσθέτει ο κ. Χατζησάββας.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινή θέση των εκπαιδευτικών οργάνωσεων, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ είναι ότι θα ζητηθεί από την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής να εγγράψει, εκ νέου το θέμα ώστε να εκφραστούν και να κατατεθούν όλες οι απόψεις και συνακόλουθα να συμφωνηθεί μια λύση αποδεκτή από όλους. 

Η θέση της Επιτρόπου Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Όπως δήλωσε στην «Κ», η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου,  υπάρχει θεσμοθέτηση. «Η απαίτηση μας από τον Μάρτιο ήταν να γίνει νομικό πλαίσιο κάτι το οποίο έγινε ακριβώς για να εξασφαλιστούν οι εκπαιδευτικοί. Το νομικό πλαίσιο επιτρέπει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν τεχνολογικά μέσα. Το ποια μέσα θα το δούμε στη συνέχεια», σημειώνει η Επίτροπος.

Όπως μας εξηγεί η Επίτροπος ουσιαστικά θεσμοθετείται η δυνατότητα. Ωστόσο, ακόμη αναμένεται η εκτίμηση αντικτύπου που θα δοθεί από το Υπουργείο Παιδείας στην ίδια ώστε ν' ακολουθήσει διαβούλευση σε σχέση με τον τρόπο της ταυτόχρονης διδασκαλίας. Π.χ κάμερα δεν μπορεί να τοποθετηθεί τη δεδομένη στιγμή σε αίθουσα διδασκαλίας. 

Πάντως, σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι με την εφαρμογή του μέτρου προληπτικής προστασίας για παραμονή κατ’ οίκον μαθητών και μαθητριών σε σχολεία όπου εντοπίστηκε πρόσωπο θετικό σε διαγνωστική εξέταση COVID-19, ενεργοποιείται διαδικασία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Ήδη από σήμερα γίνεται πρόγραμμα εξ αποστάσεως διδασκαλίας σε μία τάξη σε γυμνάσιο της Λευκωσίας και αύριο θα ενεργοποιηθεί εξ αποστάσεως διδασκαλία, και για τους μαθητές και μαθήτριες ενός λυκείου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Άντρης Θρασυβούλου

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X