ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανοιχτές στο διάλογο δηλώνουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις

Πραγματοποίησαν συνάντηση με το Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το μήνυμα ότι είναι ανοιχτοί στον διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας μετέφεραν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, μετά από συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου και βουλευτές του ΔΗΣΥ, μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας. Από την πλευρά του ΔΗΣΥ εκφράστηκε επίσης η ανάγκη για διάλογο, ώστε να επιλύονται τα προβλήματα στην Παιδεία.

Οι στάσεις εργασίας και οι απεργίες δεν είναι αυτοσκοπός, είπε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, ενώ ο ΓΓ της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οποιαδήποτε απόφαση για επέκταση των μέτρων. Ως προς το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Υπουργό Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη, ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη, ανέφερε όμως ότι «με ένα τηλεφώνημα αυτά διευθετούνται». Η ΠΟΕΔ πραγματοποίησε στάση εργασίας τη Δευτέρα, από τις 07:30πμ μέχρι τις 08:25πμ, ενώ ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ προχωρούν με δικές τους στάσεις εργασίας την Τετάρτη και Πέμπτη.

Κατά τη συνάντηση στον ΔΗΣΥ τέθηκαν συνταξιοδοτικά ζητήματα, καθώς και το θέμα της εισδοχής φοιτητών στα δημόσια πανεπιστήμια με διεθνείς εξετάσεις, ενώ όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων, συζήτησαν και για τη στάση εργασίας των εκπαιδευτικών. Σε δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντηση, στα γραφεία του ΔΗΣΥ, ο βουλευτής του κόμματος και Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι όλοι θα πρέπει να είμαστε ανοικτοί στον διάλογο, τον οποίο πρέπει να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε κατά τρόπο αποτελεσματικό και καρποφόρο. Στόχος, είπε, είναι να βρίσκουμε λύσεις σε οτιδήποτε εμφανίζεται ως πρόβλημα στην παιδεία και την εκπαίδευση ευρύτερα.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ακόμη ότι άκουσαν τα προβλήματα που έθεσαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις «για τα οποία υπάρχει πάντοτε ο προβληματισμός». Συνέχισε, λέγοντας ότι τα εργασιακά, που σχετίζονται με τους νεοεισερχόμενους, είναι θέματα για τα οποία θα υπάρξει περαιτέρω συζήτηση, στο πλαίσιο του διάλογου συνολικά για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα. «Όταν και εφόσον εργοδότες μαζί με τους εργαζομένους και τους εκπροσώπους τους καταλήξουν σε ένα πλαίσιο συμφωνίας, εμείς είμαστε πανέτοιμοι να αρχίσουμε και τον δικό μας προβληματισμό πάνω στα συμφωνημένα» είπε.

Για το θέμα του συστήματος εισδοχής φοιτητών στα δύο δημόσια πανεπιστήμια με διεθνείς εξετάσεις, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι «πρέπει να υπάρξει ένας διάλογος, ένας προβληματισμός, πάντοτε με γνώμονα να υπερασπιστούμε την αρχή της ίσης αντιμετώπισης των μαθητών μας» εκφράζοντας παράλληλα έγνοια για το δημόσιο σχολείο και το δημόσιο πανεπιστήμιο. Αυτά θα πρέπει να συζητηθούν στη βάση αρχών του δικαίου και μέσω διαλόγου, κατέληξε. Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας μιλώντας εκ μέρους των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και τους βουλευτές του κόμματος για τη συνάντηση, κατά την οποία, όπως είπε, συζητήθηκαν το θέμα της ένταξης εκπαιδευτικών και γενικά κρατικών υπαλλήλων που μονιμοποιούνται μετά το 2011, σε κάποιο συνταξιοδοτικό σχέδιο, αλλά και η εισδοχή φοιτητών στα δύο δημόσια πανεπιστήμια.

Εξηγήσαμε ότι «θα πρέπει να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στα παιδιά τα οποία παρακάθονται στις Παγκύπριες Εξετάσεις, θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στο δημόσιο σχολείο, καθώς επίσης και απόλυτος σεβασμός στην αρχή της ισότητας, της ισονομίας και της ισοπολιτείας» είπε ο κ. Χατζησάββας. Ο ΓΓ της ΠΟΕΔ είπε εξάλλου ότι «αυτοσκοπός σε καμία περίπτωση δεν είναι να κάνουμε στάσεις εργασίας ή απεργίες». Με τη στάση εργασίας μας, που θα γίνει την πρώτη περίοδο την ερχόμενη Τετάρτη, θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα διαμαρτυρίας απέναντι σε κάποια ζητήματα, στα οποία οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν κάποια παράπονα, πρόσθεσε.

Εξήγησε ότι τα τέσσερα ζητήματα για τα οποία θα γίνει στάση εργασίας, αφορούν τη νέα μορφή αξιολόγησης των μαθητών, το συνταξιοδοτικό, την τοποθέτηση κλιματιστικών στις αίθουσες διδασκαλίας, καθώς και το θέμα της έγκυρης στελέχωσης. Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΠΟΕΔ είπε ότι παρέθεσαν κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και τους βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας του ΔΗΣΥ τους λόγους που τους οδήγησαν στη στάση εργασίας. «Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αυτή η στάση εργασίας ήταν συμβολική, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για κάποια γεγονότα τα οποία εξηγούμε εδώ και μέρες και στους ίδιους αλλά και στους συμπολίτες μας» πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι στην ΠΟΕΔ δεν υπάρχει οποιαδήποτε απόφαση για επέκταση των μέτρων αυτή τη στιγμή «διότι προέχει ο διάλογος». Η ΠΟΕΔ, συνέχισε, είναι ανοιχτή σε ένα σοβαρό διάλογο με χρονοδιαγράμματα, ώστε να βρεθούν λύσεις, τόσο στο θέμα της στελέχωσης, όσο και στο θέμα των ωρών που έχουν αποκοπεί από μαθητές. Για την εγκατάσταση των κλιματιστικών στα σχολεία, ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη, ωστόσο δεν αναμένουν ότι «θα τοποθετηθούν αύριο το πρωί». Χρειάζεται πολιτική απόφαση, η οποία θα βάλει κάποια χρονοδιαγράμματα, είπε ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει σύντομα «για να μπορέσουν τα σχολεία να έχουν κατάλληλες συνθήκες εργασίας για να εργάζονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί».

Ερωτηθείς αν αναμένουν επίσημη πρόσκληση από τον Υπουργό Παιδείας, ο κ. Χαραλάμπους απάντησε ότι δεν τίθεται θέμα πρόσκλησης. «Νομίζω ότι με ένα τηλεφώνημα αυτά διευθετούνται», είπε. Διευκρίνισε ότι δεν έχει οριστεί κάποια συνάντηση, με την οργάνωση να αναμένει ότι αυτό θα διευθετηθεί τις επόμενες μέρες. Στη συνάντηση ήταν επίσης παρούσα η βουλευτής και Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Αννίτα Δημητρίου, ο βουλευτής Γιώργος Κάρουλλας και το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου Χαράλαμπος Σταυρίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X