ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Αρχιτεκτονική της προσιτής στέγης»: Ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Frederick

Δελτίο Τύπου

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου, πραγματοποιούν εκδήλωση με θέμα «Η Αρχιτεκτονική της προσιτής στέγης» την Τετάρτη, 22 Μαΐου, στον κήπο του Πανεπιστημίου Frederick στη Λευκωσία (Γιάννη Φρειδερίκου 7, Παλλουριώτισσα). Η εκδήλωση θα έχει διάρκεια από τις 18:00 μέχρι τις 20:00 και στο πλαίσιό της θα συζητηθεί ο -συχνά παραγνωρισμένος- ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Αρχιτεκτονική στην επίτευξη προσιτής στέγης.

Τα τελευταία χρόνια, το θέμα της προσιτής στέγης έχει ενταθεί σε διάφορα στρώματα της κυπριακής κοινωνίας. Συχνά η συζήτηση επικεντρώνεται στην αγορά ακινήτων, στα κίνητρα, τη χρηματοδότηση και αλλού, παραγνωρίζοντας τον ρόλο της Aρχιτεκτονικής στη επίτευξη της προσιτότητας. Η Aρχιτεκτονική καθορίζει τον απαραίτητο ελάχιστο χώρο κατοίκησης, τα υλικά κατασκευής, τις πυκνότητες συγκατοίκησης, τη θετική διαβίωση στα κτήρια και τις δυνατότητες πρόσβασης σε ανέσεις όπως το πράσινο, ο κοινωνικός χώρος, η θέα, το φως και ο αέρας. Έχει ο/η αρχιτέκτονας συναίσθηση της ολοένα αυξανόμενης αξίας της γης, του χώρου και της κατασκευής; Πόσο αντιλαμβάνεται η κοινωνία ότι για να επιτευχθεί η προσιτότητα θα πρέπει να αλλάξουν παγιωμένα πρότυπα διαβίωσης και κατοίκησης; Μπορεί μια δημιουργική και ευέλικτη Αρχιτεκτονική να στεγάσει περισσότερο πληθυσμό με χαμηλότερο κόστος; Πώς μπορεί ένα σύγχρονο πολεοδομικό πλαίσιο και κτηριοδομικοί κανονισμοί βασισμένοι στις σημερινές πραγματικότητες να διευκολύνουν την προσιτότητα;

Φιλοξενούμενη ομιλήτρια θα είναι η Καθηγήτρια Wafaa Nadim, του German University of Cairo, η οποία θα αναφερθεί σε έξυπνες και προσιτές λύσεις στέγης, θα αναπτύξει τις προκλήσεις, τυχόν αστοχίες και μαθήματα που μπορεί να πάρει η Κύπρος από την εμπειρία της Αιγύπτου.

Θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Αρχιτεκτονική και Προσιτή Στέγη: Οι προκλήσεις της κυπριακής πραγματικότητας» στην οποία θα συμμετάσχουν ο κ. Άλκης Δίκαιος, Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου και μέλος του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick, η κα Μαρία Χαραλαμπίδου, Αρχιτέκτονας (Epitessera Architects) και Πρόεδρος του Πολεοδομικού Συμβουλίου, ο κ. Ανδρέας Παπαλλάς, Αρχιτέκτονας (ADP Architecture) και μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Επιστημονικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ), και η κα. Έλενα Παρούτη, Αρχιτέκτονας (Epitessera Architects).

Τον συντονισμό της συζήτησης θα έχει η Καθηγήτρια Λώρα Νικολάου, μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick.

Για συμμετοχή στην εκδήλωση, ακολουθήστε τον σύνδεσμο εδώ. Για πληροφορίες: τηλ. 22394465 (κα Τόνια Μαντζούρα).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση