ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Διαφωνίες βουλευτών για τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά ΠΚ και ΤΕΠΑΚ

«Είναι πολύ λεπτό το θέμα, υπάρχουν πολύ έντονες απόψεις από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά έχουμε φτάσει στο τέλος», είπε ο Παύλος Μυλωνάς

ΚΥΠΕ

Τις διαφωνίες τους με την προσφορά ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων από το Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΠΚ) και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) εξέφρασαν βουλευτές μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία την Τετάρτη συνέχισε τη συζήτηση των κανονισμών που ρυθμίζουν την προσφορά προπτυχιακών προγραμμάτων σε άλλες γλώσσες από τις επίσημες γλώσσες της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής θα συζητηθεί πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, η οποία προνοεί τη δωρεάν προσφορά των ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων στους Κύπριους και Ευρωπαίους πολίτες.

Ο κ. Μυλωνάς εξέφρασε την πρόθεση να οδηγηθούν τα νομοθετήματα στην Ολομέλεια πριν από τις θερινές διακοπές, προσθέτοντας ότι, σε διαφορετική περίπτωση, η συζήτηση θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο. «Είναι πολύ λεπτό το θέμα, υπάρχουν πολύ έντονες απόψεις από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά έχουμε φτάσει στο τέλος», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, ανέφερε ότι πρέπει να τεθούν κάποιες ασφαλιστικές δικλίδες, όπως η διασφάλιση του αριθμού των θέσεων στα προπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται στις γλώσσες της Δημοκρατίας και η παροχή ενός προγράμματος τόσο σε μια ξένη γλώσσα όσο και σε μια γλώσσα της Δημοκρατίας. «Πρέπει να λήξει επιτέλους η συζήτηση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για δημιουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων στα δημόσια πανεπιστήμια χωρίς να επιβληθούν δίδακτρα στους Κύπριους και Ευρωπαίους πολίτες. Σε αντίθεση περίπτωση, πρόσθεσε, θα δημιουργηθούν δύο κατηγορίες φοιτητών (Κύπριοι φοιτητές που θα πληρώνουν δίδακτρα και Κύπριοι φοιτητές που δεν θα πληρώνουν δίδακτρα) και θα υποβαθμιστεί η ποιότητα των ελληνόγλωσσων προγραμμάτων.

Ακόμη, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε την Τετάρτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας δύο τροπολογίες, με τις οποίες διαφωνούν τα δημόσια Πανεπιστήμια και οι οποίες – όπως είπε – «αποτελούν άμεση παρέμβαση στην αυτονομία και την ακαδημαϊκή ελευθερία των Πανεπιστημίων».

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, δήλωσε ότι οι ανάγκες των ξένων φοιτητών που σπουδάζουν στην Κύπρο καλύπτονται από τα 150 ελληνόγλωσσα και τα 270 ξενόγλωσσα προγράμματα που προσφέρουν τα 14 ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου. Πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι ξένοι φοιτητές που έρχονται στην Κύπρο είναι Έλληνες, οι οποίοι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα.

Εάν δημιουργηθούν αγγλόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα στο ΠΚ και στο ΤΕΠΑΚ, «αυτό το πράγμα θα οδηγήσει μελλοντικά» τα ελληνόγλωσσα προγράμματα των δημοσίων πανεπιστημίων της Κύπρου σε πλήρη αποδυνάμωση και τελικό εκφυλισμό», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. «Εάν περάσει αυτή η νομοθεσία, οι ιδιοκτήτες των αγγλόγλωσσων ιδιωτικών σχολείων θα την ανεμίζουν προς άγραν πελατών», τόνισε, προσθέτοντας ότι «το δημόσιο σχολείο θα υπονομευθεί πολύ σοβαρά από αυτή τη νομοθεσία».

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, δήλωσε ότι «είναι καιρός να προχωρήσουμε μπροστά, να δοθεί το δικαίωμα στα δημόσια Πανεπιστήμια να συμβαδίσουμε με τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια της Ευρώπης». «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί το δημόσιο σχολείο υποσκάπτεται από τα ξενόγλωσσα προγράμματα των κυπριακών Πανεπιστημίων και δεν υποσκάπτεται από τα ξενόγλωσσα προγράμματα των παραρτημάτων των ελληνικών Πανεπιστημίων», επεσήμανε, κάνοντας λόγο για «φοβίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος».

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να περιορίσουμε τον αριθμό των ελληνόγλωσσων προγραμμάτων ούτε τον αριθμό των φοιτητών. Παράλληλα, όμως, δεν μπορούμε να είμαστε καθηλωμένοι και να μην προσφέρουμε ξενόγλωσσα προγράμματα», τόνισε ο Πρύτανης του ΠΚ», υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  Παιδεία  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΣΥ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  |  ΔΗΠΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση