ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δημοτικό Αγλαντζιάς: Μαρτυρίες γονέων και θέματα ασφαλείας

Εξετάζει πρόσθετα μέτρα και δράσεις το Υπουργείο, στο προσκήνιο οι φύλακες στα σχολεία

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Οι καταγγελίες που είδαν το φως τη δημοσιότητας την Τρίτη (24/09) ότι άγνωστος προσπάθησε να προσεγγίσει μαθητές δημοτικού έξω από το σχολείο τους έχει προκαλέσει αναστάτωση στους γονείς αλλά και κινητοποίηση στο Υπουργείο. Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομική πηγή, η μία καταγγελία έγινε την περασμένη Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου και η δεύτερη καταγγελία την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου. Μαρτυρίες γονέων του συγκεκριμένου σχολείου, τα μέτρα που εξετάζει το Υπουργείο και το ζήτημα των περιφράξεων και φυλάκων ασφαλείας.

Με τη γνωστοποίηση της είδησης, προκλήθηκε έντονη ανησυχία στους γονείς, τη στιγμή που Αστυνομία και λοιπές αρμόδιες αρχές τοποθετούνται με φειδώ, μιας και η υπόθεση είναι λεπτή αφού αφορά ανήλικους.

Μαρτυρίες γονιών παρουσιάζουν μια γενική αίσθηση έντονης ανησυχίας και προβληματισμού, τονίζοντας παρόλα αυτά ότι έτυχαν ενημέρωσης για τις εν λόγω καταγγελίες. Η εικόνα από τον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου είναι ότι συνόδευαν τα παιδιά τους μέχρι την είσοδο του σχολείου παραμένοντας μέχρι να τα παραλάβουν οι δάσκαλοι τους.

«Δεν μπορούσα να κοιμηθώ»

Όπως δήλωσε ο παππούς ενός μαθητή, τις προηγούμενες μέρες είδε έναν άνδρα, ο οποίος του φάνηκε ύποπτος, να περιφέρεται έξω από το σχολείο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «τις προηγούμενες μέρες είδα έναν άνδρα ο οποίος μου φάνηκε ύποπτος. Πώς να σας το πω, καταλάβαινα ότι δεν ήταν καλά. Δεν λέω ότι πρόκειται για τον ίδιο, όμως η παρουσία του έξω από το σχολείο δεν ήταν φυσιολογική.

Οι γονείς ενημερώθηκαν. Από όσο γνωρίζω, έχουν στο διαδίκτυο ομάδα στην οποία μιλούν μεταξύ τους. Εκεί έγινε γνωστό το περιστατικό, αλλά αν η διεύθυνση έδωσε και ανακοίνωση δεν γνωρίζω. Όλο αυτό μας ανησυχεί, αν αναλογιστεί κανείς και αυτά που συμβαίνουν στην κοινωνία μας».

Μητέρα μαθητή τόνισε ότι «μας ανησυχεί και μας προβληματίζει το περιστατικό. Ένας άγνωστος άνδρας περιφέρεται έξω από το σχολείο και πλησιάζει τα παιδιά μας. Ενημερωθήκαμε, αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Τρομάξαμε. Φοβόμαστε. Το βράδυ δεν μπορούσα να κοιμηθώ, μόνο και μόνο η σκέψη με φρικάρει».

Εντούτοις υπήρχαν και οι περιπτώσεις γονέων που παρουσιάζουν μια διαφορετική προσέγγιση. «Ενημερωθήκαμε» σχολίασε αρχικά μια άλλη μητέρα, για να συνεχίσει λέγοντας πως «η κινητοποίηση ήταν και άμεση και επαρκής. Νιώθω ασφάλεια και δεν νομίζω το παιδί μου να διατρέχει κάποιο κίνδυνο».

Σε μια άλλη περίπτωση, πατέρας μαθητή εισερχόμενος στο αυτοκίνητο μετά που παρέδωσε το παιδί του στο σχολείο, άνοιξε το παράθυρο και δήλωσε λακωνικά «με προβληματίζει το περιστατικό, έχω δύο παιδιά στο σχολείο, πώς είναι δυνατόν να μην με προβληματίζει».
Σημειωτέον πως ζητήθηκε τοποθέτηση και από τη διεύθυνση του σχολείου, κάτι που δεν κατέστη δυνατόν, μιας και δεν θέλησαν να προβούν σε οποιαδήποτε δήλωση.

Εξετάζονται πρόσθετα μέτρα

«Το Υπουργείο παραδέχτηκε πως εισήλθε σε μια νέα φάση μετά το περσινό περιστατικό απαγωγής ανηλίκων» ανέφερε στην «Κ» ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ηλίας Μαρκάτζιης, αναφερόμενος στην απόφαση για τοποθέτηση περιφράξεων και φυλάκων ασφαλείας στα σχολεία από τη φετινή χρονιά. Σημείωσε παράλληλα πως πρώτιστος στόχος του Υπουργείου αποτελεί ο προϊδεάσμος και η ετοιμασία των παιδιών για να αντεπεξέρχονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας.

Αναφορικά με το γεγονός πως στο συγκεκριμένο σχολείο δεν υπάρχει φύλακας ασφαλείας, και το κατά πόσο στο Υπουργείο εξετάζεται το ενδεχόμενο διαφοροποίησης των όρων απασχόλησης των φυλάκων στα δημοτικά, ο κ. Μαρκάτζιης ανέφερε πως «εξετάζουμε και μελετούμε πρόσθετες λύσεις και μέτρα». Σημείωσε παράλληλα ότι «ο Υπουργός κάλεσε αρκετές φορές όλο αυτό το διάστημα αρκετές σχολικές εφορίες που παρουσιάζαν καθυστερήσεις διεκπεραίωσης των περιφράξεων και τους φύλακες ασφαλείας».

Ως προς το συγκεκριμένο σχολείο ο κ. Μαρκάτζιης ανέφερε πως ήδη έχουν μεταβεί στο σχολείο λειτουργοί του Υπουργείου και κλιμάκιο της δημοτικής εκπαίδευσης για διαχείριση της όλης κατάστασης.

Χωρίς περίφραξη και φύλακες

Η «Κ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της σχολικής εφορίας Αγλαντζιάς Κώστα Παπακυπριανού ο οποίος δήλωσε πως ενημερώθηκε τηλεφωνικώς για τις εν λόγω καταγγελίες, επισημαίνοντας πως αυτό που «επιζητεί και επιδιώκει πρωτίστως η εφορία είναι την προστασία και την ασφάλεια των παιδιών». Παραδέχτηκε ωστόσο πως υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες ως προς τους τομείς ασφάλειας στο συγκεκριμένο σχολείο, μιας και δεν υπάρχουν οι ενδεδειγμένες περιφράξεις στο σχολείο. Ο λόγος κατά τον κ. Παπακυπριανού αφορά το γεγονός ότι στο σχολείο αυτή την περίοδο διεξάγονται έργα αντισεισμικής αναβάθμισης, γεγονός που δεν επιτρέπει την ταυτόχρονη τοποθέτηση περίφραξης.

«Η ολοκλήρωση της αντισεισμικής θωράκισης αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου ενάμιση με δυο χρόνια» όπως σημείωσε ο κ. Παπακυπριανού «παρόλα αυτά η εταιρία που έχει αναλάβει τα αντισεισμικά έργα στο συγκεκριμένο σχολείο θα πραγματοποιήσει και το έργο της περίφραξης, το οποίο θα ξεκινήσει σαφέστατα πριν το διάστημα αυτό».

Ερωτηθείς για το κατά πόσο υπάρχει σχολικός φύλακας κατά τις ώρες που προβλέπεται για τα δημοτικά σχολεία, δηλαδή από τις 07:00 μέχρι τις 08:00 πρωί και 13:00 μέχρι 14:00 το μεσημέρι, ο κ. Παπακυπριανού απάντησε πως «η σχολική εφορεία Αγλαντζιάς βγήκε σε προσφορές αλλά λόγω μειωμένης ζήτησης δεν κατέστη δυνατό να προκύψει συμφωνία». Πρόσθεσε ως προς αυτό ότι έχουν ήδη έλθει σε επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, από το οποίο ζήτησαν μεσολάβηση για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα. «Το κονδύλι του Υπουργείου εξασφαλίστηκε κανονικά, το θέμα προκύπτει με τη μη ζήτηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκκρεμότητες στην Αγλαντζιά

Πριν ακόμη ανοίξουν τα σχολεία, μεγάλη συζήτηση είχε γίνει αναφορικά με τις προετοιμασίες και την ετοιμότητα των σχολικών μονάδων να διεκπεραιώσουν το έργο των περιφράξεων αλλά και της σύναψης συμφωνίας με φρουρούς ασφαλείας, ειδικότερα στη δημοτική εκπαίδευση, λόγω της μειωμένης ζήτησης από εγκεκριμένες ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης. Ο λόγος αφορά τις μειωμένες ώρες που είχε εγκρίνει το Υπουργείο για φύλαξη των δημοτικών σχολείων, σε αντίθεση με τα Λύκεια που η παρουσία φυλάκων είναι συνεχής από τις 07:00 μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι.

Ο πρόεδρος των σχολικών εφορειών Κύπρου Ντίνος Έλληνας με δηλώσεις του στην έντυπη έκδοση της «Κ» στις 4 Σεπτεμβρίου είχε σημειώσει αναφορικά με τις καθυστερημένες περιφράξεις πως «το μεγάλο πρόβλημα αφορά τις Σχολικές Εφορείες της Λάρνακας και της Αγλαντζιάς», κακίζοντας ταυτόχρονα τις καθυστερήσεις παρά τις κατ’ επανάληψη συστάσεις του Υπουργείου. Παραδέχτηκε ωστόσο αναφορικά με τους φύλακες, παρά την προσφορά δεν υπάρχει ζήτηση.

Αναγκαίοι οι φύλακες συμφωνούν ΠΟΕΔ-Γονείς

Την ανάγκη παρουσίας φυλάκων ασφαλείας στις σχολικές μονάδες, μετά και το πρόσφατο περιστατικό που συνέβη σε Δημοτικό Σχολείο στην περιοχή Αγλαντζιάς, εκφράζουν ΠΟΕΔ και οργανωμένοι γονείς Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού είπε ότι τα θέματα ασφάλειας και υγείας εξακολουθούν να είναι πάρα πολύ σοβαρά και πρέπει και είναι στις προτεραιότητες των σχολικών μονάδων, όμως φαίνεται ότι στο κομμάτι της ασφάλειας και υγείας των παιδιών έχουν μείνει αρκετά κενά.

«Για παράδειγμα υπάρχουν σχολεία στα οποία ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι περιφράξεις και οφείλω να πω ότι στα σχολεία συγκεκριμένα (που έγιναν τα περιστατικά) δεν υπάρχουν οι ψηλές περιφράξεις. Δεν υπάρχουν στα πλείστα δημοτικά σχολεία φύλακες ασφαλείας, έστω και για τις ώρες που έχουν πει», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης Σωτήρης Χριστοφή σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ότι «ως γονείς οφείλουμε να ενημερώσουμε τα παιδιά μας, να μιλήσουμε μαζί τους, να τους πούμε καταρχήν ό,τι λέμε πάντα: Να αποφεύγουν τον οποιονδήποτε ξένο τους πλησιάζει, να μην μιλούν με αγνώστους».
Ερωτηθείς αν μετά το περιστατικό αυτό εγείρεται και θέμα παρουσίας φυλάκων στα σχολεία, ο κ. Χριστοφή είπε ότι είναι ένα θέμα, το οποίο δεν έχει λήξει. «Ως Παγκύπρια Συνομοσπονδία από την πρώτη στιγμή που συζητούμε το θέμα για τους φύλακες, πάντα θεωρούσαμε ότι οι ώρες, οι πολύ – πολύ επικίνδυνες για τα δημοτικά σχολεία ήταν 7-8 π.μ. και 1-2 το μεσημέρι και μάλιστα είναι η συγκεκριμένη ώρα, η οποία έγινε το συγκεκριμένο περιστατικό. Η ώρα 13:10 έγινε το περιστατικό, αλλά δεν μιλάμε για απαγωγή», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από: 24News

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση